Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tesla, Apple, Goldman Sachs, Google, JPMorgan, L'Oréal... παρακαλούν τους εργαζόμενους να πάνε στο γραφείο

Tesla, Apple, Goldman Sachs, Google, JPMorgan, L'Oréal... παρακαλούν τους εργαζόμενους να πάνε στο γραφείο
Όσοι εμφανίζονται στο γραφείο θα αποδείξουν την αξία τους στα αφεντικά που μπορεί μια μέρα να αποφασίσουν ποιον θα απολύσουν
Ο κόσμος προσπάθησε να μάθει να ζει με το COVID-19, αλλά μόλις ξεπεράστηκε η πανδημία, ένας αυξανόμενος αριθμός περιορισμών καταργήθηκε.
Σε πολλές χώρες, αυτό σήμαινε επιστροφή στο γραφείο για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.
Η κατάργηση των κυβερνητικών εντολών για παραμονή στο σπίτι οδήγησε τις εταιρείες να αναρωτηθούν αν οι εργαζόμενοι σε γραφεία θα μπορούσαν να κάνουν βιώσιμα τη δουλειά τους από το σπίτι σε μόνιμη βάση.
Και για πολλά αφεντικά, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: Όχι, δεν μπορούν.
Με σχεδόν τους μισούς Αμερικανούς διευθύνοντες συμβούλους να θέλουν να διατάξουν το προσωπικό τους να επιστρέψει στο γραφείο, σύντομα ξέσπασε μια μάχη σε πολλές εταιρείες μεταξύ των αφεντικών και των εργαζομένων που είτε αγνοούσαν τις πολιτικές επιστροφής στην εργασία είτε επαναστατούσαν ενεργά εναντίον τους.
Και το Fortune ρίχνει μια ματιά στο πώς οι μεγάλες εταιρείες προσπάθησαν -και σε ορισμένες περιπτώσεις απέτυχαν- να επαναφέρουν κάποια μορφή προσωπικής εργασίας φέτος.

Elon Musk, Tesla και Twitter

Κανένας κατάλογος με εντολές επιστροφής στο γραφείο υψηλού προφίλ δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την αναφορά του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου.
Ο Musk προκάλεσε αναστάτωση τον Ιούνιο, όταν στάθμισε -μεγάλη βαρύτητα- το κατά πόσον θα πρέπει να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εργασία, καθώς οι οικονομίες απομακρύνονται από τους δρακόντειους περιορισμούς του COVID.
"Όλοι στην Tesla είναι υποχρεωμένοι να περνούν τουλάχιστον 40 ώρες στο γραφείο την εβδομάδα", ανέφερε σε ένα εσωτερικό υπόμνημα προς τους υπαλλήλους της Tesla.
"Αν δεν εμφανιστείτε, θα υποθέσουμε ότι έχετε παραιτηθεί".
Αργότερα αναφέρθηκε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla λάμβανε λεπτομερείς εβδομαδιαίες αναφορές σχετικά με το ποιοι υπάλληλοι της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν εμφανίζονταν για να εργαστούν στο γραφείο.
Ωστόσο, η επιστροφή στην προσωπική εργασία δεν ήταν ακριβώς ομαλή στην Tesla, με πολλούς εργαζόμενους να εμφανίζονται και να διαπιστώνουν ότι δεν υπήρχαν αρκετά γραφεία ή θέσεις στάθμευσης για αυτούς.
Ο Musk επέβαλε επίσης αυστηρές εντολές επιστροφής στο γραφείο στο Twitter μετά την ανάληψη της εταιρείας τον Οκτώβριο, στέλνοντας στους υπαλλήλους της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον Νοέμβριο ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κατέστησε σαφές ότι περίμενε από αυτούς να βρίσκονται στο γραφείο για τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα.
Η απομακρυσμένη εργασία, είπε στο προσωπικό του Twitter, θα απαγορευόταν εκτός αν την ενέκρινε προσωπικά ο ίδιος.
Πριν από την εξαγορά της εταιρείας από τον Musk, αξίας 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η πολιτική του Twitter ήταν να επιτρέπει στο προσωπικό του να εργάζεται από οπουδήποτε "για πάντα".
Ο Musk, ο οποίος έκτοτε μείωσε το προσωπικό του Twitter κατά περισσότερο από 50%, μπορεί να είχε απώτερο κίνητρο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής: τον Απρίλιο, συζήτησε σε ιδιωτικά μηνύματα πώς η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενθαρρύνει το 20% του προσωπικού του Twitter να παραιτηθεί οικειοθελώς.

Apple

Οι προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, Tim Cook, να επαναφέρει τους υπαλλήλους του τεχνολογικού κολοσσού στο γραφείο δεν ήταν επίσης καθόλου εύκολη υπόθεση.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η εταιρεία έθεσε τον Σεπτέμβριο προθεσμία για τους εταιρικούς υπαλλήλους της να βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, αφού οι προηγούμενες προθεσμίες εκτροχιάστηκαν από τα κρούσματα του COVID-19.
Σε αντίθεση με την Tesla και το Twitter, που θέλουν το προσωπικό τους στο γραφείο με πλήρη απασχόληση, η Apple στοχεύει σε ένα υβριδικό μοντέλο που θα βλέπει τους υπαλλήλους της στα κεντρικά γραφεία μερικές φορές κάθε εβδομάδα.
Τον Αύγουστο, ο Cook έστειλε στους υπαλλήλους ένα υπόμνημα στο οποίο διαφήμιζε τα οφέλη της "προσωπικής συνεργασίας", αλλά υπαναχώρησε από προηγούμενες πιο άκαμπτες προτάσεις για να έρχονται οι υπάλληλοι στις ίδιες σταθερές ημέρες κάθε εβδομάδα.
Αντί να κατευνάσει το εργατικό του δυναμικό, ωστόσο, μια ομάδα εργαζομένων της Apple απάντησε με την έναρξη μιας αναφοράς που υποστήριζε ότι η εταιρεία "θα πρέπει να ενθαρρύνει, όχι να απαγορεύει, την ευέλικτη εργασία για να οικοδομήσει μια πιο ποικιλόμορφη και επιτυχημένη εταιρεία".
Η πολιτική αυτή ώθησε επίσης ένα κορυφαίο στέλεχος να παραιτηθεί από την εταιρεία, λέγοντας ότι πίστευε "ακράδαντα" ότι η μεγαλύτερη ευελιξία θα ήταν η καλύτερη πολιτική για την ομάδα του.
Σε συνέντευξή του στο CBS τον Νοέμβριο, ο Cook υπερασπίστηκε την ώθηση της Apple για υβριδική εργασία.
"Εμείς φτιάχνουμε προϊόν και εσείς πρέπει να κρατάτε το προϊόν", είπε.
"Πρέπει να συνεργάζεστε μεταξύ σας γιατί πιστεύουμε ότι ένα συν ένα ισούται με τρία.
Έτσι, χρειάζεται η τύχη να συναντάς ανθρώπους και να ανταλλάσσεις ιδέες και να νοιάζεσαι αρκετά ώστε να προωθήσεις την ιδέα σου μέσω κάποιου άλλου, επειδή ξέρεις ότι αυτό θα την κάνει μεγαλύτερη ιδέα".
Και πρόσθεσε: "Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε εδώ μέσα πέντε ημέρες. Δεν είμαστε. Αν ήσασταν εδώ μια Παρασκευή, θα ήταν μια πόλη-φάντασμα".

Goldman Sachs

Δεν είναι μυστικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, δεν είδε ποτέ την εξ αποστάσεως εργασία ως μόνιμη πρακτική στην τράπεζα - πέρυσι, αναφέρθηκε στην εργασία από το σπίτι ως "παρέκκλιση" και "όχι ως τη νέα κανονικότητα".
Ωστόσο, η επανειλημμένη επιμονή του να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο με πλήρη απασχόληση δεν είχε ακόμη απήχηση στο προσωπικό, όταν ο γίγαντας της επενδυτικής τραπεζικής άνοιξε εκ νέου τα γραφεία του στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, με μόλις το μισό προσωπικό να εμφανίζεται.
Μέχρι τον Οκτώβριο, όμως, ο Solomon έλεγε στο CNBC ότι το 65% των ανθρώπων της Goldman ήταν στο γραφείο οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας - όχι πολύ μακριά από το προ-πανδημικό επίπεδο του 75% της παρουσίας.
Παρά το γεγονός ότι ο Solomon φαίνεται να είναι ικανοποιημένος με την αποτελεσματικότητα της εντολής επιστροφής στο γραφείο, το προσωπικό της -ιδιαίτερα οι νεαρές γυναίκες- εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό απέναντι στην επιθετική πίεση της εταιρείας για το τέλος της εξ αποστάσεως εργασίας.

JPMorgan

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους νωρίτερα φέτος, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, δήλωσε ότι μόνο το 10% των εργαζομένων είχε την άδεια να εργάζεται εξ αποστάσεως με πλήρη απασχόληση.
Περίπου το ήμισυ του προσωπικού της τράπεζας έπρεπε να βρίσκεται στο γραφείο κάθε μέρα, είπε στους επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 40% είχε τη δυνατότητα να μοιράζει το χρόνο του μεταξύ σπιτιού και κεντρικών γραφείων.
Η εταιρεία έγινε πρωτοσέλιδο τον Απρίλιο, όταν αναφέρθηκε ότι παρακολουθούσε τις ταυτότητες των εργαζομένων για να διαπιστώσει αν συμμορφώνονταν ή όχι με την πολιτική της και αν πήγαιναν τακτικά στο γραφείο.
Ο Dimon, όπως και ο Musk της Tesla και ο Solomon της Goldman Sachs, έχει εκφράσει δημόσια το παράπονο του για το πώς η απομακρυσμένη εργασία έχει, κατά τη γνώμη του, καταστείλει την "αυθόρμητη παραγωγή ιδεών" καθώς και την ηγεσία και την εκπαίδευση.

Google

Μετά από δύο χρόνια απομακρυσμένης εργασίας, η μητρική εταιρεία Alphabet της Google κάλεσε το προσωπικό της πίσω στο γραφείο τον Απρίλιο.
Ο τεχνολογικός γίγαντας είπε στο προσωπικό ότι τους ήθελε πίσω στις πανεπιστημιουπόλεις του τρεις φορές την εβδομάδα - και έβγαλε τα μεγάλα όπλα στην προσπάθειά του να τους πείσει να συμφωνήσουν.
Πέρα από μια επένδυση 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα γραφεία, η εταιρεία χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά παιχνίδια, δωρεάν φαγητό και μια συναυλία των Lizzo για να προσπαθήσει να προσελκύσει τους εργαζομένους της πίσω.
Ωστόσο, τα οδικά έργα την πρώτη εβδομάδα της επιστροφής δημιούργησαν κυκλοφοριακό χάος στους εργαζόμενους της Googlers, ενώ κάποιοι επέστρεψαν στο γραφείο για να διαπιστώσουν ότι δεν είχαν γραφείο.
Η μετάβαση της Google από την απομακρυσμένη εργασία στο υβριδικό μοντέλο της έφερε επίσης μια αμφιλεγόμενη πραγματικότητα στο παιχνίδι για 17.000 από τους υπαλλήλους της εταιρείας που είχαν μετακινηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας: τις περικοπές μισθών.
Το προσωπικό που εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη ή το Μάουντεν Βιού -όπου οι εργαζόμενοι αμείβονται περισσότερο- υπέστη περικοπές μισθών έως και 25%, ανάλογα με το πού προσγειώθηκαν.

L'Oréal

Όπως και η Google, ο όμιλος ομορφιάς L'Oréal υιοθέτησε μια προσέγγιση δωροδοκίας-ανταπόδοσης του προσωπικού για να καθιερώσει την υβριδική εργασία ως κανόνα.
Ο γαλλικός κολοσσός καλλυντικών προσφέρει στους υπαλλήλους του έναν επιδοτούμενο βοηθό για να τους βοηθήσει με προσωπικές δουλειές που διαφορετικά θα μπορούσαν να μείνουν ανεκτέλεστες μετά την επιστροφή τους στο γραφείο με μερική απασχόληση.
Με 5 δολάρια την ώρα, οι υπάλληλοι της L'Oréal μπορούν να προσλάβουν έναν βοηθό για να παραλάβει τα ρούχα τους, να πάει το αυτοκίνητό τους στο βενζινάδικο ή να φροντίσει τα σκυλιά τους.
Τα γραφεία της L'Oréal προσφέρουν επίσης προνόμια, όπως γυμναστήριο, καφέ με χυμούς και κατάστημα με προϊόντα ομορφιάς.

Είναι σημαντική η επιστροφή στο γραφείο;

Ο Rich Handler, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Jefferies, έγραψε σε μια ανάρτηση στο Instagram τον Ιούνιο ότι όσοι εμφανίζονται στο γραφείο θα αποδείξουν την αξία τους στα αφεντικά που μπορεί μια μέρα να αποφασίσουν ποιον θα απολύσουν.
Επέμεινε επίσης ότι η εργασία εξ αποστάσεως θα μπορούσε να είναι η διαφορά μεταξύ του να έχεις μια δουλειά και του να σφυρηλατήσεις μια καριέρα.
Ο Handler δεν είναι ο μόνος σε αυτούς τους ισχυρισμούς, με τους ειδικούς του μέλλοντος της εργασίας να επισημαίνουν τα οφέλη της επιστροφής στο γραφείο για τους εργαζόμενους της χιλιετίας και της γενιάς Z.
Ωστόσο, ορισμένα αφεντικά έχουν απλώς βαρεθεί να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους τον έλεγχο της απόφασης.
Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος, το 77% των διευθυντών είναι πρόθυμοι να επιβάλουν "σοβαρές συνέπειες" στους εργαζόμενους που αρνούνται να επιστρέψουν στη δια ζώσης εργασία -συμπεριλαμβανομένης της απόλυσής τους ή της περικοπής του μισθού τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης