Τελευταία Νέα
Διεθνή

Musk: Το Twitter βγήκε από τη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας προς τη χρεοκοπία, αλλά ακόμη κινδυνεύει

Musk: Το Twitter βγήκε από τη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας προς τη χρεοκοπία, αλλά ακόμη κινδυνεύει
Από τους 7.500 υπαλλήλους της εταιρείας που απασχολούνταν όταν ήρθε ο Musk, τουλάχιστον 5.000 έχουν απολυθεί ή αποχωρήσει
Τρεις μήνες αφότου ανέλαβε τον έλεγχο του Twitter, ο Elon Musk υιοθετεί έναν λιγότερο απαισιόδοξο τόνο για το μέλλον του κοινωνικού δικτύου, το οποίο ορίζει ως την "πλατεία" της πόλης της εποχής μας.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο δισεκατομμυριούχος ανησυχούσε για την οικονομική υγεία της πλατφόρμας, η οποία βίωσε την έξοδο των διαφημιστών, ενώ τα διαφημιστικά έσοδα αποτέλεσαν το 91% των εσόδων του Twitter το δεύτερο τρίμηνο.
Τα υπόλοιπα ήταν συνδρομές. 
Η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.
Ως ιδιωτική εταιρεία πλέον, διαγράφηκε από το χρηματιστήριο και ως εκ τούτου δεν έχει πλέον νομική ή κανονιστική υποχρέωση να δημοσιεύει τα αποτελέσματά της.
Εν μέσω της εξόδου των διαφημιστών, ο Musk δήλωσε ότι "η εταιρεία χάνει πάνω από 4 εκατ. δολάρια την ημέρα".
Επανέλαβε αυτή την απαισιόδοξη άποψη κατά τη διάρκεια ενός Twitter Spaces στις 20 Δεκεμβρίου.
Είπε ότι η πλατφόρμα ήταν σε καλό δρόμο για να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αρνητικές ταμειακές ροές πριν από τις δραστικές περικοπές κόστους που έκανε.
Από τους 7.500 υπαλλήλους της εταιρείας που απασχολούνταν όταν ήρθε ο ίδιος, τουλάχιστον 5.000 έχουν απολυθεί ή αποχωρήσει.
Όπως τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα, η διαφήμιση είναι το ψωμί και το βούτυρο για το Twitter, αλλά πολλά brands απέφευγαν την πλατφόρμα, περιμένοντας να δουν πως θα διαχειριστεί ο Musk την πολιτική διαχείρισης περιεχομένου.

Σημαντικές αλλαγές στο Twitter

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως απολυταρχικός της ελευθερίας του λόγου, πιστεύει ότι οποιοδήποτε μήνυμα είναι αποδεκτό στην πλατφόρμα, αρκεί να μην παραβιάζει το νόμο.
Ως αποτέλεσμα, επανενεργοποίησε τους περισσότερους λογαριασμούς, συχνά εξτρεμιστικούς, που είχαν απαγορευτεί από την παλιά διοίκηση, επειδή παραβίαζαν τις δικλείδες ασφαλείας που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για να μην μετατραπεί το κοινωνικό δίκτυο σε "κολαστήριο".
Για πολλούς διαφημιστές, η χαλαρή προσέγγιση του Musk ενέχει τον κίνδυνο να εκτοξεύεται μίσος και ξενοφοβία στην πλατφόρμα, ένα ρίσκο που δεν θέλουν να πάρουν, έχοντας συνδέσει τα εμπορικά τους σήματα με τέτοια μηνύματα.
Ο Musk, πάντως, έχει πει ότι υπήρξε απότομη πτώση της ρητορικής μίσους από τότε που ανέλαβε, αλλά ορισμένες ομάδες υποστηρίζουν το αντίθετο.
Για να περιορίσει το βάρος της διαφήμισης στα έσοδα του Twitter, ο Musk, ο οποίος πρέπει επίσης να πληρώσει σημαντικούς τόκους για το χρέος των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνήψε προσωπικά για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία με το Twitter, θέλησε να επανεφεύρει το Blue, τη συνδρομητική υπηρεσία της πλατφόρμας.
Ενσωμάτωσε το σημάδι ελέγχου, το οποίο σημαίνει ότι ένας λογαριασμός έχει επαληθευτεί, στο Blue και αύξησε την τιμή σε 7,99 δολάρια το μήνα, προσθέτοντας επίσης και άλλες λειτουργίες.
Το πρόβλημα είναι ότι οι αλλαγές αυτές διακόπηκαν από την εμφάνιση πολλών απατεώνων λογαριασμών, γεγονός που ανάγκασε τον Musk να αναστείλει τις νέες εγγραφές στο Blue για πολλές εβδομάδες.
Εταιρείες, όπως ο φαρμακευτικός κολοσσός Eli Lilly και η αμυντική εταιρεία Lockheed Martin, είδαν λογαριασμούς απατεώνων να αναρτούν μηνύματα που τις υποδύονταν.

'Το Twitter δεν είναι ασφαλές ακόμα'

Σύμφωνα με το Bloomberg News, ο Βασιλιάς της Τεχνολογίας τοποθέτησε στον ισολογισμό του Twitter ένα σημαντικό ποσό χρέους υψηλού επιτοκίου ως μέρος της εξαγοράς του.
Το χρέος της εταιρείας διογκώθηκε σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια - από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τη συμφωνία - και τώρα αντιμετωπίζει ετήσιες πληρωμές τόκων που πλησιάζουν τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. 
Ο δανεισμός της θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο ακριβός, επειδή τα επιτόκια για περίπου το μισό από αυτό το χρέος δεν είναι κλειδωμένα και θα αυξάνονται.
Αλλά ο Musk, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter, λέει τώρα ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα οικονομικά.
Η οικονομική κατάσταση του κοινωνικού δικτύου βελτιώνεται, δήλωσε πριν από λίγο ο δισεκατομμυριούχος. 
Αλλά το φάσμα της χρεοκοπίας δεν έχει αποκλειστεί εντελώς.
"Έχουμε θέσει υπό έλεγχο τα έξοδα (του Twitter), οπότε η εταιρεία δεν είναι πια σαν να βρίσκεται στην ταχεία λωρίδα της χρεοκοπίας", δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος κατά τη διάρκεια του All-In Podcast στις 24 Δεκεμβρίου.
"Και απελευθερώνουμε χαρακτηριστικά ταχύτερα από την ιστορία του Twitter, την ίδια στιγμή που έχουμε περιορίσει τα έξοδα και, και μειώσει τη δομή του κόστους κατά έναν παράγοντα 3, ίσως, ίσως 4".
Στη συνέχεια επανέλαβε αυτή τη συγκρατημένη αισιοδοξία με ένα παρόμοιο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα λίγο αργότερα.
"Το Twitter δεν είναι ακόμα ασφαλές, απλώς δεν βρίσκεται στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας προς τη χρεοκοπία", δήλωσε ο Musk.
"Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης