Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελεσίγραφο του ΔΝΤ στην Ουκρανία για σκληρά μέτρα – Προ των πυλών η οικονομική κατάρρευση, παρά τα 112 δισ. των ΗΠΑ

Τελεσίγραφο του ΔΝΤ στην Ουκρανία για σκληρά μέτρα –  Προ των πυλών η οικονομική κατάρρευση, παρά τα 112 δισ. των ΗΠΑ
Για να λάβει το επόμενο δάνειο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Κίεβο πρέπει να πληροί μια λίστα σοβαρών απαιτήσεων
Σχετικά Άρθρα
Με μια στρατιωτική σύγκρουση 10 μηνών σε εξέλιξη, το Κίεβο γίνεται όλο και πιο απελπισμένο για προμήθειες όπλων και εξοπλισμού, καθώς και για χρήματα.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Zelensky στην Ουάσιγκτον στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε άλλη μια οικονομική δόση για την Ουκρανία.
Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μείνει στην άκρη, παρέχοντας στο Κίεβο μεγάλης κλίμακας οικονομική βοήθεια 18 δισ. ευρώ, την οποία θα αρχίσει να λαμβάνει η Ουκρανία από τις αρχές του 2023.
Στα μέσα του 2022 οι δυτικές ενέσεις υπερέβησαν σχεδόν το διπλάσιο του ετήσιου προϋπολογισμού της Ουκρανίας, και είναι προφανές ότι αυτό θα συνεχιστεί και του χρόνου.
Οι κολοσσιαίες δαπάνες σχετίζονται όχι μόνο με την ανάγκη αγοράς νέων τύπων όπλων και πυρομαχικών, αλλά και με την εξάλειψη των επιπτώσεων των ρωσικών πυραύλων στο ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, το Κίεβο χρειάζεται κρίσιμα την υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων για την παροχή εξοπλισμού με σκοπό την αποκατάσταση της παροχής ρεύματος.

Πληθωρισμός 26,5%

Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα μείωσης των δυτικών νομισματικών ροών, το Κίεβο στοχεύει επίσης να συνεχίσει την εκτύπωση εθνικού νομίσματος.
Από την αρχή αυτής της σύγκρουσης, η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας έχει εκτυπώσει περισσότερα από 364 δισεκατομμύρια εθνικά νομίσματα, γεγονός που αναμενόμενα έχει προκαλέσει αύξηση ρεκόρ του πληθωρισμού στη χώρα, φτάνοντας σε ετήσιο ποσοστό 26,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, γράφει ο ιστότοπος South Front.
Στα τέλη Νοεμβρίου, οι ουκρανικές αρχές δεσμεύτηκαν να μην προβούν σε πρόσθετη έκδοση εθνικού νομίσματος το 2023.
Ωστόσο, αυτές οι υποσχέσεις δεν είναι να πραγματοποιηθούν.

Τελεσίγραφο του ΔΝΤ

Στις 21 Δεκεμβρίου 2022, το ΔΝΤ δημοσίευσε ένα υπόμνημα, το οποίο επιτρέπει στην Ουκρανία να εκτυπώσει έως και 50 δισεκατομμύρια εθνικά νομίσματα το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Για να λάβει το επόμενο δάνειο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Κίεβο πρέπει να πληροί μια λίστα σοβαρών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής μείωσης της στήριξης της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας στον εθνικό προϋπολογισμό.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η λήψη ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ το 2023 μπορεί να επιφέρει νέες προκλήσεις για το Κίεβο.
Προηγουμένως, η Ουκρανία δεσμεύτηκε να εκπληρώσει τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις μετά τη λήψη άλλης δόσης από το ΔΝΤ.

Σκληρά μέτρα

Ωστόσο, το Κίεβο απέτυχε να καλύψει τις περισσότερες από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Τώρα η Ουκρανία πρέπει να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις και μετά το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΔΝΤ να συνεχιστεί.
Αυτές οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν αυστηρότερους φορολογικούς ελέγχους, μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και μη αύξηση των κοινωνικών παροχών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων, το Κίεβο θα παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο.
Οι οικονομικές ενέσεις από τη Δύση και το αυξανόμενο εξωτερικό χρέος θα προκαλέσουν την οικονομική επιδείνωση στη χώρα.
Οι προσπάθειες να διορθωθεί η κατάσταση με τη λήψη νέων δανείων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω στασιμότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ουκρανίας.
Στο τέλος, οι Ουκρανοί φορολογούμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα υποφέρουν, κάτι που ωστόσο δεν θα εμποδίσει τον Zelensky να ανακοινώσει επίσημα ότι η Δύση θα παράσχει στην Ουκρανία το επόμενο πακέτο οικονομικής βοήθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης