Τελευταία Νέα
Διεθνή

Apple: Το νέο ξέσπασμα του Covid στην Κίνα απειλεί την παραγωγή iPhone – Τα σενάρια αποχώρησης του τεχνολογικού «γίγαντα»

Apple: Το νέο ξέσπασμα του Covid στην Κίνα απειλεί την παραγωγή iPhone – Τα σενάρια αποχώρησης του τεχνολογικού «γίγαντα»
Οι ειδικοί της εφοδιαστικής αλυσίδας προειδοποιούν ότι το ξέσπασμα μετά την αντιστροφή των περιορισμών του μηδενικού Covid δημιουργεί αβεβαιότητα για τον κατασκευαστή iPhone – Τα σενάρια για τη μεταφορά της παραγωγής
Σχετικά Άρθρα
Η Apple, που είναι το πετράδι του στέμματος στο στερέωμα των τεχνολογικών κολοσσών, απειλείται από το εκτεταμένο ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα, με τους ειδικούς της εφοδιαστικής αλυσίδας να προειδοποιούν για το αυξανόμενο κίνδυνο διακοπής για μήνες της παραγωγής των iPhone, σύμφωνα δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022.
Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας βρέθηκε ενώπιον μια χαοτικής κατάστασης για περισσότερο από ένα μήνα στο εργοστάσιο της κύριας συναρμολόγησης της Foxconn στην επαρχία Zhengzhou της Κίνας, γνωστό ως «iPhone City», μετά το ξέσπασμα του Covid-19 που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Η χαοτική κατάσταση

Η Foxconn έχει μεταφέρει μέρος της παραγωγής της σε άλλα εργοστάσια στην κινεζική επικράτεια, ενώ η Apple έχει συνεργαστεί με προμηθευτές εξαρτημάτων για να μειώσει τους ασυνήθιστα μεγάλους χρόνους αναμονής για την παράδοση των προϊόντων  - περίπου 23 ημέρες για πελάτες που αγοράζουν iPhone υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS.
Καθώς η κινεζική κυβέρνηση σταδιακα αναστρέφει την πολιτική της zero Covid (μηδενικά κρούσματα covid), αναδύεται πλέον ένας μακροπρόθεσμος κίνδυνος: η πιθανότητα ελλείψεων εργαζομένων σε εργοστάσια εξαρτημάτων ή εργοστάσια συναρμολόγησης σε ολόκληρη τη χώρα.
«Θα πρέπει να δούμε πολλαπλές λειτουργίες να επηρεάζονται από την απουσία προσωπικού, όχι μόνο στα εργοστάσια, αλλά και στις αποθήκες, τη διανομή, την υποστήριξη των λειτουργιών και τις μεταφορικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Bindiya Vakil, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Resilinc της Καλιφόρνια που προσφέρει υπηρεσίες «χαρτογράφησης» της εφοδιαστικής αλυσίδας για πάνω από 3 εκατομμύρια εξαρτήματα βιομηχανικών αγαθών.

Σημαντική διαταραχή στις παραδόσεις

Η Apple προειδοποίησε στις 6 Νοεμβρίου για «σημαντική» διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα ενόψει της εορταστικής περιόδου.
Η σπάνια δήλωση ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου τα στελέχη προέβλεψαν υποτονική αύξηση των πωλήσεων την κρίσιμη περίοδο γύρω στα Χριστούγεννα, κάτω του 8%.
Η συναίνεση μεταξύ των αναλυτών τοποθετεί τα έσοδα της εταιρείας αυτό το τρίμηνο κάτω από το ρεκόρ των 123,9 δισ. δολαρίων που πέτυχε την ίδια περίοδο πέρυσι, με τα καθαρά κέρδη να αναμένεται να μειωθούν περισσότερο από 8%, σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις που συγκεντρώθηκαν από την Visible Alpha.
Αυτό θα έσπασε ένα σερί αύξησης εσόδων 14 τριμήνων, καθώς η Apple αντιμετωπίζει έλλειψη μεταξύ 5 και 15 εκατομμυρίων iPhone.

Ανεκπλήρωτες παραγγελίες

Πολλοί αναλυτές είχαν αρχικά αυξήσει τις προβλέψεις για τους επόμενους έξι μήνες, υποθέτοντας ότι οι ανεκπλήρωτες παραγγελίες θα αναβληθούν αντί να ακυρωθούν.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τα έσοδα της Apple για το 2023 έχουν αυξηθεί καθώς σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα των επιδημιολόγων περίπου 1 εκατομμύριο Κινέζοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από Covid κατά τους επόμενους χειμερινούς μήνες, αφότου ο πρόεδρος Xi Jinping ανέστειλε τους αυστηρούς ελέγχους για την πανδημία.
Ένα κατάστημα της Apple στην κύρια εμπορική περιοχή του Πεκίνου χρειάστηκε να μειώσει τις ώρες εργασίας την περασμένη εβδομάδα επειδή όλοι οι εργαζόμενοί του ήταν άρρωστοι.

Η διάρθρωση των πωλήσεων

Το ένα πέμπτο των εσόδων της Apple προέρχεται από πωλήσεις στην Κίνα, ενώ πάνω από το 90 τοις εκατό των iPhone συναρμολογείται εκεί.
Η ανταγωνιστική Samsung στην αγορά των smartphone αποχώρησε από την Κίνα το 2019 και έχει διαφοροποιήσει τη συναρμολόγηση σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες.
Ο Horace Dediu, αναλυτής στην Asymco, μια εταιρεία συμβούλων, επισήμανε ότι τα προβλήματα παραγωγής και λειτουργίας της Apple τους τελευταίους μήνες θα μπορούσαν να ακολουθηθούν από κρίση ζήτησης στην Κίνα καθώς οι καταναλωτές δίνουν ξανά προτεραιότητα στις συνήθειες δαπανών.
«Αν και ο υπόλοιπος κόσμος είδε τη ζήτηση να αυξάνεται κατά τη διάρκεια των lockdown, αυτό οφειλόταν στην εργασία από το σπίτι και τις κρατικές ενισχύσεις», είπε ο Dediu.
«Με χαμηλή ανοσία και ελάχιστα δίχτυα ασφαλείας, οι Κινέζοι καταναλωτές θα μπορούσαν να αποφύγουν μεγάλες αγορές το επόμενο έτος».
Apple iPhone Market Share: By Quarter
Μεταφορά της παραγωγής στην Ινδία;

«Οι επόμενοι δύο έως έξι μήνες θα είναι πραγματικά μια καθοριστική στιγμή για την αλυσίδα εφοδιασμού της Apple, λόγω της ανωριμότητας της Κίνας να χειριστεί τον Covid», δήλωσε ο Day
. «Ο υπόλοιπος κόσμος έχει αναπτύξει πρότυπα, αλλά η Κίνα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στο να κάνει τις εταιρείες να υιοθετήσουν αυτά τα πρότυπα».
Οι σημαντικότεροι Ταϊβανοί προμηθευτές της Apple, συμπεριλαμβανομένων των Foxconn, Pegatron και Wistron, ανταποκρίθηκαν επιδιώκοντας να επεκτείνουν τις νεοφυείς δραστηριότητές τους στην Ινδία.
Ο Prabhu Ram, επικεφαλής της ομάδας πληροφοριών βιομηχανίας της CyberMedia Research στο Gurgaon της Ινδίας, εκτίμησε ότι πάνω από 7-8 τοις εκατό των iPhone συναρμολογούνται στην Ινδία και προέβλεψε ότι οι τρεις μεγάλοι προμηθευτές της Ταϊβάν στόχευαν το 18 τοις εκατό της συναρμολόγησης iPhone. στην Ινδία έως το 2024.
Η προσπάθεια της Κίνας να εξαλείψει τον ιό αντί να τον διαχειριστεί άφησε εκτεθειμένες τις γραμμές συναρμολόγησης της χώρας, δήλωσε ο Alan Day, πρόεδρος του State of Flux, μια εταιρεία συμβούλων εφοδιαστικής αλυσίδας με έδρα το Λονδίνο, η οποία συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για τα εταιρικά πρότυπα για την αντιμετώπιση των επιδημιών Covid.
«Οι επόμενοι δύο έως έξι μήνες θα είναι πραγματικά μια καθοριστική στιγμή για την αλυσίδα εφοδιασμού της Apple, λόγω της ανωριμότητας της Κίνας να χειριστεί τον Covid», δήλωσε ο Day.
«Ο υπόλοιπος κόσμος έχει αναπτύξει πρότυπα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά η Κίνα απείχε σχεδόν απολύτως από την προσπάθεια».
Apple iPhone Market Share: By Quarter

Apple revenues of $47B in line but down, iPhone sales down year over year
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης