Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - «κυκλώνας βόμβα»: Δραματική η κατάσταση λόγω πολικού ψύχους - Τουλάχιστον 17 νεκροί, Χριστούγεννα στο σκοτάδι

ΗΠΑ - «κυκλώνας βόμβα»: Δραματική η κατάσταση λόγω πολικού ψύχους - Τουλάχιστον 17 νεκροί, Χριστούγεννα στο σκοτάδι
Έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 17 θάνατοι σε οκτώ αμερικανικές πολιτείες
Σχετικά Άρθρα
Σαρώνει τις ΗΠΑ ο «κυκλώνας βόμβα», αφήνοντας στο πέρασμά του προβλήματα , διακοπές στην ηλεκτροδότηση εν μέσω πολικού ψύχους, κυκλοφοριακό χάος, ακυρώσεις πτήσεων, αλλά και 17 νεκρούς.
Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 17 θάνατοι σε οκτώ αμερικανικές πολιτείες, ενώ οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν σήμερα, ενώ θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων.
Ο «κυκλώνας βόμβα» είναι ένας μετεωρολογικός όρος που χρησιμοποιείται από τους μετεωρολόγους για να περιγράψει μια έντονη, σαν τυφώνα καταιγίδα που δημιουργείται σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Ήδη, αυτή η «ιστορικών διαστάσεων», σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), χειμερινή καταιγίδα προκάλεσε σφοδρές χιονοπτώσεις, ισχυρές ριπές παγωμένων ανέμων και θερμοκρασίες που κατά τόπους έφτασαν τους -48 βαθμούς Κελσίου, ικανές να μεταμορφώνουν σε μια στιγμή το βραστό νερό σε σταγονίδια πάγου.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) προειδοποίησε ότι το ψύχος αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο και προέτρεψε τους Αμερικανούς στις πληγείσες από τη χιονοθύελλα περιοχές να αναζητήσουν ζεστασιά σε κλειστούς χώρους.
Στο μεταξύ, σχεδόν σε όλες τις πόλεις, από το Ντένβερ μέχρι το Σικάγο, έχουν ανοίξει καταφύγια για να φιλοξενήσουν όσους έχουν ανάγκη να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο υποθερμίας.

Προβλήματα

Η ισχυρή χιονοθύελλα που σαρώνει μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, από την διακοπή ηλεκτροδότησης μέχρι και κυκλοφοριακό χάος, εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα και ακυρώσεις πτήσεων.
Χριστούγεννα χωρίς ρεύμα για περίπου 530.000 νοικοκυριά, καθώς διεκόπη ηλεκτροδότηση το απόγευμα του Σαββάτου 24/12 (τοπική ώρα, ξημερώματα Κυριακής 25/12 ώρα Ελλάδος) - έναντι 1,5 εκατ. πριν από 12 ώρες – κυρίως στη Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί και το Μέιν, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Poweroutage.us. Και στις τρεις πολιτείες καταγράφονταν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε μια κάτοικος από το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP ), «οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί... είναι τρελό!», «χθες το βράδυ δεν μπορούσαμε να δούμε πέρα από τη βεράντα μας», ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν μπορούν να βγουν για να καθαρίσουν τους δρόμους.
Επιπλέον, εκατοντάδες άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της κομητείας Ίρι, και ζητήθηκε η επέμβαση της Εθνοφρουράς για τον απεγκλωβισμό τους.
Παράλληλα, πάνω από 5.500 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή 23/12 και άλλες 2.800 το Σάββατο 24/12, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightaware.com.
Τέλος, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και ο Καναδάς. Μάλιστα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο Οντάριο και το Κεμπέκ, ενώ στα αεροδρόμια του Βανκούβερ, του Τορόντο και του Μόντρεαλ σημειώνονται ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης