Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη σοκ: Τα εμβόλια COVID είναι 5 φορές πιο φονικά και έχουν 3πλάσιες παρενέργειες, από όλα τα άλλα μαζί

Αποκάλυψη σοκ: Τα εμβόλια COVID είναι 5 φορές πιο φονικά και έχουν 3πλάσιες παρενέργειες, από όλα τα άλλα μαζί
Τα εμβόλια για τον COVID-19 σε σύγκριση με εμβόλια για κύριες και θανατηφόρες παθήσεις, είχαν 96.140 περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών σε σύγκριση με 28.058 για όλα τα άλλα κύρια εμβόλια και 15.733 αναφερόμενους θανάτους, σε σύγκριση με 3.185 αναφερόμενους θανάτους που σχετίζονται με τα άλλα σημαντικά εμβόλια μαζί.
Σχετικά Άρθρα
Η πανδημία COVID-19 και η ταχεία κυκλοφορία των εμβολίων COVID-19, συμπεριλαμβανομένων δύο με νέα τεχνολογία mRNA, προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια αυτών των νέων εμβολίων.
Το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου (VAERS) του CDC είναι ένα πρόγραμμα παρακολούθησης εμβολίων μετά την κυκλοφορία, στο οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να αναφέρει ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου.
Μια σύγκριση μεταξύ των αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων COVID-19 και εκείνων άλλων σημαντικών εμβολίων, όπως αυτά για την εποχική γρίπη, την ηπατίτιδα Β, τον HPV, την ιλαρά και την πολιομυελίτιδα, δείχνει περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται στο σύστημα VAERS για τα εμβόλια COVID-19 σε σύγκριση με τις άλλες ως προς τον αριθμό των χορηγούμενων δόσεων.

Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου των The Epoch Times, εξετάζονται και συγκρίνονται οι αριθμοί των συνολικών ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS, των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και των θανάτων (που θεωρούνται σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες) των κύριων εμβολίων.
Σε μέρη όπου ο συνολικός αριθμός των χορηγούμενων δόσεων ενός συγκεκριμένου εμβολίου δεν είναι διαθέσιμος, η αναλογία κάλυψης του εμβολίου χρησιμοποιείται για να προσφέρει μια γενική ιδέα σχετικά με τις εκτιμώμενες δόσεις του εμβολίου.

I. Ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίου COVID-19 που αναφέρθηκαν στο VAERS

Επί του παρόντος, τέσσερα εμβόλια COVID-19 χρησιμοποιούνται κυρίως για την αρχική σειρά και δύο επιπλέον δισθενών εμβολίων που χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικά.
Μεταξύ των εμβολίων που χρησιμοποιούνται για την κύρια σειρά, υπάρχουν δύο εμβόλια mRNA COVID-19: τα μονοσθενή εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna COVID-19.
Τα αντίστοιχα δισθενή σκευάσματα και των δύο εμβολίων έχουν επίσης εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως ενισχυτικά.
Το εμβόλιο Janssen COVID-19, που κατασκευάζεται από την Johnson & Johnson, είναι εμβόλιο ιικού φορέα και το πρόσφατα εγκεκριμένο εμβόλιο Novavax COVID-19 βασίζεται σε πρωτεΐνες με ένα ανοσοενισχυτικό.

Αριθμοί αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS:
Από τις 9 Δεκεμβρίου 2022, είχαν αναφερθεί συνολικά 909.868 ανεπιθύμητες ενέργειες και για τα έξι εμβόλια κατά του COVID-19 στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 96.140 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 15.733 θανάτων.
Τα μονοσθενή εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna για τον COVID-19 και το εμβόλιο Novavax COVID-19 έχουν εγκριθεί επί του παρόντος για δύο δόσεις για την κύρια σειρά, ενώ το εμβόλιο Janssen για τον COVID-19 απαιτεί μόνο μία δόση.
Και τα δύο δισθενή εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna COVID-19 συνιστώνται ως αναμνηστικές δόσεις.
Σύμφωνα με το CDC, στις 7 Δεκεμβρίου 2022, ο συνολικός αριθμός των χορηγούμενων δόσεων και των έξι εμβολίων κατά του COVID-19 ήταν 703.984.126.
1_7.JPG
II. Εμβόλια εποχικής γρίπης:


Μεταξύ των τεσσάρων τύπων ιών γρίπης, δηλαδή των A, B, C και D, οι ιοί γρίπης Α και Β είναι η κύρια αιτία της εποχικής γρίπης.
Υπάρχουν εννέα τύποι εμβολίων κατά της γρίπης που διατίθενται για την περίοδο 2022-23, όπως το FluLaval Quadrivalent και το Fluzone Quadrivalent.
Και τα εννέα είναι τετραδύναμα εμβόλια, τα οποία προορίζονται για την προστασία από τέσσερις διαφορετικούς ιούς γρίπης, συμπεριλαμβανομένων δύο ιών γρίπης Α και δύο ιών γρίπης Β.
Καθώς οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς, το CDC κάνει ετήσιες προβλέψεις σχετικά με τα επόμενα επικρατούντα στελέχη του ιού της γρίπης για να αναπτύξουν και να παράγουν τα εμβόλια οι κατασκευαστές εμβολίων.

Αριθμοί αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS:
Δεδομένου ότι τα εμβόλια εποχικής γρίπης διαφέρουν από εποχή σε εποχή, αντιμετωπίζονται ως μία ομάδα για τον υπολογισμό των αριθμών ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS. Σύμφωνα με τη VAERS, από την 1η Ιουλίου 2019 έως τις 30 Ιουνίου 2022 (τρεις εποχές γρίπης) είχαν αναφερθεί συνολικά 30.848 ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικά με τα εμβόλια της εποχικής γρίπης, συμπεριλαμβανομένων 1.906 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 235 θανάτων.

Χορήγηση εμβολίου και αριθμοί δοσολογίας:
Τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 8 ετών συνιστάται να λαμβάνουν δύο δόσεις εμβολίων κατά της γρίπης σε μία περίοδο γρίπης, ενώ τα άτομα ηλικίας άνω των 8 ετών χρειάζονται μόνο μία δόση ανά περίοδο γρίπης.
Σύμφωνα με το CDC, οι δόσεις του εμβολίου εποχικής γρίπης που διανεμήθηκαν κατά τη διάρκεια των σεζόν 2019-20, 2020-21 και 2021-22 ήταν 175,2 εκατομμύρια, 194,4 εκατομμύρια και 175,6 εκατομμύρια, αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, συνολικά 545,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων εποχικής γρίπης χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ για αυτές τις τρεις εποχές.
2_5.JPG
III. Εμβόλια για την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική μολυσματική ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της ιλαράς.
Τα κοινά συμπτώματά του περιλαμβάνουν εξάνθημα σε ολόκληρο το σώμα, πυρετό, κακουχία, βήχα και επιπεφυκίτιδα.
Η παρωτίτιδα είναι μια μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της παρωτίτιδας.
Συνήθως επηρεάζει τους αδένες σε κάθε πλευρά του προσώπου, τα συμπτώματά του μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κακουχία και μυϊκό πόνο.
Η ερυθρά - επίσης γνωστή ως γερμανική ιλαρά - είναι μια ιογενής λοίμωξη με χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα.
Είναι συνήθως ήπιο, με χαμηλό πυρετό και πονόλαιμο.
Επί του παρόντος, δύο εγκεκριμένα από τον FDA εμβόλια ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) είναι διαθέσιμα για χρήση στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των M-M-R II και PRIORIX. Είναι πλήρως εναλλάξιμα, για την πρόληψη της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς.

1. M-M-R II (Εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς)

Το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (M-M-R II), που κατασκευάζεται από τη Merck & Co., Inc., χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Πριν από αυτό, η Merck παρήγαγε τρία ξεχωριστά μονοσθενή εμβόλια για αυτές τις τρεις ασθένειες.

Αριθμοί αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS
Σύμφωνα με τη VAERS, έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022, είχαν αναφερθεί συνολικά 72.681 ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικά με το εμβόλιο M-M-R II, συμπεριλαμβανομένων 5.141 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 243 θανάτων.
Χορήγηση εμβολίου και αριθμός δοσολογίας
Η επί του παρόντος εγκεκριμένη δόση για το εμβόλιο M-M-R II είναι δύο δόσεις.
Πάνω από 265 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν διανεμηθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια.

2. PRIORIX (Εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς, ζωντανό)
Διατίθεται στην αγορά με την εμπορική ονομασία PRIORIX, (εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (ζωντανό) και κατασκευάζεται από την GlaxoSmithKline Biologicals SA., η FDA ενέκρινε το εμβόλιο στις 3 Ιουνίου 2022, για χρήση σε άτομα ηλικίας ενός έτους και άνω.

Αριθμοί αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS
Σύμφωνα με τη VAERS, έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022, είχαν αναφερθεί συνολικά 115 ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικά με το εμβόλιο PRIORIX, συμπεριλαμβανομένων 14 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών αλλά όχι θανάτου.
Χορήγηση εμβολίου και αριθμός δοσολογίας
Η επί του παρόντος εγκεκριμένη δόση για το εμβόλιο PRIORIX είναι δύο δόσεις.
Καθώς το εμβόλιο εγκρίθηκε μόλις πριν από έξι μήνες, δεν υπάρχουν δημόσιες πληροφορίες για τον αριθμό των χορηγούμενων δόσεων του.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CDC, σχεδόν 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων MMR χορηγούνται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Η VAERS αναφέρει και τα δύο εμβόλια MMR
Συνολικά, είχαν αναφερθεί συνολικά 72.796 ανεπιθύμητες ενέργειες και για τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια MMR στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 5.155 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 243 θανάτων (βλ. πίνακα παρακάτω).
Δεδομένου ότι σχεδόν 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων MMR έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ κάθε χρόνο και το εμβόλιο M-M-R II® χρησιμοποιείται εδώ και 40 χρόνια, οι εκτιμώμενες δόσεις εμβολίου MMR που χορηγούνται για αυτές τις τέσσερις δεκαετίες είναι σχεδόν 400 εκατομμύρια.
3_3.JPG
IV. Εμβόλια ανεμοβλογιάς

Η ανεμευλογιά (ανεμευλογιά) είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα (VZV).
Το κύριο σύμπτωμα είναι ένα κνησμώδες εξάνθημα που μοιάζει με φουσκάλες, το οποίο εμφανίζεται αρχικά στο στήθος, την πλάτη και το πρόσωπο, πριν εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα.
Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο εγκεκριμένα από τον FDA εμβόλια για χρήση για την πρόληψη της ανεμοβλογιάς στις ΗΠΑ—το ProQuad και το VARIVAX.

1. ProQuad (εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς και ανεμευλογιάς, ζωντανό)
Διατίθεται στην αγορά με την εμπορική ονομασία ProQuad, το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς και ανεμευλογιάς (MMRV) που κατασκευάζεται από τη Merck εγκρίθηκε από τον FDA το 2005 για χρήση σε παιδιά ηλικίας 1 έως 12 ετών.
Όπως υποδηλώνει το όνομά του, εκτός από την ανεμοβλογιά, το εμβόλιο MMRV προστατεύει επίσης από την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά.
Η επί του παρόντος εγκεκριμένη δόση για το εμβόλιο ProQuad είναι δύο δόσεις.

Αριθμοί αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS
Σύμφωνα με τη VAERS, έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022, είχαν αναφερθεί συνολικά 18.151 ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικά με το εμβόλιο ProQuad, συμπεριλαμβανομένων 488 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 22 θανάτων.

2. Varivax (εμβόλιο για τον ιό της ανεμευλογιάς, ζωντανό)
Σε αντίθεση με το εμβόλιο ProQuad, το Vaccine Live (Varivax) προλαμβάνει μόνο την ανεμοβλογιά.
Κατασκευάζεται από τη Merck Shark & Dohme Corp. και εγκρίθηκε από τον FDA στις 17 Μαρτίου 1995, για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 μηνών και άνω.
Η επί του παρόντος εγκεκριμένη δόση για το εμβόλιο Varivax είναι δύο δόσεις.

Αριθμοί αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS
Σύμφωνα με τη VAERS, έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022, είχαν αναφερθεί συνολικά 79.067 ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικά με το εμβόλιο Varivax, συμπεριλαμβανομένων 3.175 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 160 θανάτων.
Η VAERS αναφέρει και για τα δύο εμβόλια κατά της ανεμοβλογιάς
Συνολικά, έχουν αναφερθεί συνολικά 95.677 ανεπιθύμητες ενέργειες και για τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια κατά της ανεμοβλογιάς στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 3.649 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 182 θανάτων.
Κάλυψη εμβολίου κατά της ανεμοβλογιάς στις Η.Π.Α.
Υπολογίζεται ότι το 90,3 τοις εκατό των παιδιών έχουν εμβολιαστεί (δηλαδή με τουλάχιστον μία δόση) κατά της ανεμοβλογιάς μέχρι την ηλικία των 24 μηνών, σύμφωνα με το CDC.
4_4.JPG
V. Εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Υπάρχουν πάνω από 200 τύποι ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)—οι περισσότεροι από αυτούς προκαλούν κονδυλώματα (αναπτύξεις του δέρματος ή των βλεννογόνων)— ωστόσο, ορισμένοι τύποι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλους καρκίνους.
Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα.
Υπάρχει επί του παρόντος ένα εμβόλιο HPV εγκεκριμένο από την FDA που διανέμεται στις Η.Π.Α.
Διατίθεται στην αγορά με την επωνυμία Gardasil-9, αυτό το εμβόλιο HPV 9 δύναμων κατασκευάζεται από τη Merck για χρήση σε άτομα ηλικίας 9 έως 45 ετών για την πρόληψη εννέα τύπων HPV.
Ωστόσο, το CDC δεν συνιστά τον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας άνω των 27 ετών για τον HPV.

Αριθμοί αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS
Το Gardasil-9 ήταν το μοναδικό εμβόλιο HPV που χρησιμοποιείται από το 2016. Σύμφωνα με την VAERS, από τις 9 Δεκεμβρίου 2022, συνολικά 16.805 ανεπιθύμητες ενέργειες είχαν αναφερθεί σχετικά με αυτό το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων 630 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 30 θανάτων (βλ. διάγραμμα παρακάτω).
Κάλυψη και δοσολογία εμβολίου HPV στις Η.Π.Α.
Το CDC συνιστά δύο δόσεις του εμβολίου Gardasil-9 για άτομα που λαμβάνουν την πρώτη δόση πριν από την ηλικία των 15 ετών και τρεις δόσεις για άτομα που λαμβάνουν την πρώτη δόση μετά την ηλικία των 15 ετών.
Από το 2020, το 75% των Αμερικανών εφήβων είχε λάβει τουλάχιστον 1 δόση του εμβολίου HPV.
5_3.JPG
VI. Εμβόλια ηπατίτιδας Β

Η ηπατίτιδα Β είναι μια σοβαρή ηπατική νόσος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV).
Υπάρχουν δύο τύποι λοιμώξεων από ηπατίτιδα Β — οξείες και χρόνιες.
Στην περίπτωση της χρόνιας λοίμωξης από ηπατίτιδα Β, ο HBV παραμένει στο σώμα του ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα, αλλά η ασθένεια μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος ή θάνατο.
Στις ΗΠΑ, υπάρχουν πέντε εγκεκριμένα από τον FDA εμβόλια ηπατίτιδας Β για ενήλικες και δύο αποκλειστικά για βρέφη.

1. Engerix-B και Recombivax HB (για βρέφη, παιδιά και ενήλικες)
Τα εμβόλια ηπατίτιδας Β που χρησιμοποιούνται για βρέφη, παιδιά (> 1 έτους) και ενήλικες περιλαμβάνουν το Engerix-B και το Recombivax HB.
Το ανασυνδυασμένο εμβόλιο Engerix-B έχει εγκριθεί από τον FDA για χρήση για την πρόληψη μόλυνσης που προκαλείται από όλους τους γνωστούς υποτύπους του HBV.
Το Engerix-B, Recombivax HB είναι επίσης ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της μόλυνσης που προκαλείται από όλους τους γνωστούς υποτύπους του HBV.
Σύμφωνα με τη VAERS, έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022, είχαν αναφερθεί συνολικά 54.549 ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικά με τα εμβόλια Engerix-B και Recombivax HB, συμπεριλαμβανομένων 5.159 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 803 θανάτων (βλ. διάγραμμα παρακάτω).
6_3.JPG
2. Heplisav-B, Pre-Hevbrio και Twinrix (για ενήλικες)
Το Heplisav-B, το Pre-Hevbrio και το Twinrix (για ενήλικες) είναι τα εμβόλια ηπατίτιδας Β που χρησιμοποιούνται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
Το Heplisav-B είναι ένα ανοσοενισχυτικό ανασυνδυασμένο εμβόλιο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της μόλυνσης που προκαλείται από όλους τους γνωστούς υποτύπους του HBV.
Το Pre-Hevbrio είναι ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο για την πρόληψη όλων των γνωστών υποτύπων του HBV, το οποίο εγκρίθηκε από τον FDA τον Νοέμβριο του 2021, αλλά μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες του δεν έχουν εισαχθεί στο σύστημα VAERS. Το Twinrix είναι εμβόλιο συνδυασμού ηπατίτιδας Α και ηπατίτιδας Β.
Σύμφωνα με το VAERS (βλ. διάγραμμα παρακάτω), έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022, είχαν αναφερθεί συνολικά 4.158 ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικά με τα εμβόλια Heplisav-B και Twinrix, συμπεριλαμβανομένων 269 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 10 θανάτων.
7_2.JPG
3. Vaxelis and Pediarix (για βρέφη και παιδιά)
Υπάρχουν δύο εμβόλια που προστατεύουν βρέφη και παιδιά από πολλαπλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Β.
Το Vaxelis προστατεύει από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα Β και τη λοίμωξη από Haemophilus influenzae τύπου Β (Hib) σε παιδιά ηλικίας 6 εβδομάδων έως 4 ετών.
Το Pediarix προστατεύει από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την ηπατίτιδα Β και την πολιομυελίτιδα σε παιδιά ηλικίας 6 εβδομάδων έως 6 ετών.
Σύμφωνα με τη VAERS, έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022, είχαν αναφερθεί συνολικά 12.021 ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο για τον Vaxelis όσο και για το Pediarix, συμπεριλαμβανομένων 2.313 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 419 θανάτων.
8.JPG
Κάλυψη και δοσολογία εμβολίου για την ηπατίτιδα Β στις Η.Π.Α.:
Τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Β χορηγούνται σε 2, 3 ή 4 δόσεις.
Μεταξύ όλων των εμβολίων ηπατίτιδας Β, το εμπορικό σήμα του εμβολίου 2 δόσεων είναι το Heplisav-B και οι μάρκες εμβολίων 3 δόσεων είναι τα Pre-Hevbrio, Twinrix, Engerix-B, Recombivax HB, Vaxelis και Pediarix.
Σύμφωνα με το CDC, το 2017, η κάλυψη εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β (>3 δόσεις) ήταν 25,8% για ενήλικες 19 ετών και άνω και η κάλυψή της για παιδιά μεταξύ 19 και 35 μηνών ήταν 91,4%.

VII. Εμβόλια DTaP (διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη)

Τα εμβόλια DTaP χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη.
Η διφθερίτιδα είναι μια σοβαρή μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae.
Ο τέτανος (γνωστός και ως lockjaw) είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από το Clostridium tetani.
Ο κοκκύτης (γνωστός και ως κοκκύτης και βήχας 100 ημερών) είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από το Bordetella pertussis.
Στις ΗΠΑ, τα εμβόλια DTaP είναι μόνο για παιδιά, καθώς άλλα εμβόλια που αποτρέπουν τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερα παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Επί του παρόντος, υπάρχουν επτά παιδιατρικά εμβόλια DTaP με άδεια και χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Daptacel, Infanrix, Kinrix, Pentacel, Quadracel, Vaxelis και Pediarix.
Μερικά από αυτά μπορούν να προστατεύσουν και από άλλες λοιμώξεις.

Αριθμοί αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS
Σύμφωνα με τη VAERS, έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022, είχαν αναφερθεί συνολικά 65.936 ανεπιθύμητες ενέργειες και για τα επτά εμβόλια DTaP, συμπεριλαμβανομένων 6.831 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 1.016 θανάτων.
Κάλυψη και δοσολογία εμβολίου DTaP στις Η.Π.Α.
Τα αμερικανικά παιδιά λαμβάνουν πέντε δόσεις εμβολίου DTaP από την ηλικία των 2 μηνών έως τα 6 έτη. Σύμφωνα με το CDC, το 2016, μέχρι την ηλικία των 2 ετών, το 80,4 τοις εκατό των παιδιών είχαν λάβει τουλάχιστον 4 δόσεις εμβολίων διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη.
9.JPG
VIII. Εμβόλια ευλογιάς και Mpox (Monkeypox).

Η ευλογιά είναι μια σοβαρή και εξαιρετικά μεταδοτική μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον θανατηφόρο ιό της variola.
Οι άνθρωποι μαστίζονταν από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια για χιλιάδες χρόνια, πριν από την εφεύρεση των εμβολίων κατά της ευλογιάς.
Μετά την εξάλειψη της ευλογιάς στις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός ρουτίνας κατά της ευλογιάς σταμάτησε το 1972.
Ωστόσο, τα εμβόλια κατά της ευλογιάς εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ, καθώς τα άτομα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από ευλογιά (π.χ. στρατιωτικό προσωπικό) εξακολουθούν να συνιστώνται από το CDC να λαμβάνουν αυτά τα εμβόλια. Τα εμβόλια κατά της ευλογιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ανθρώπων από το mpox (παλαιότερα γνωστό ως ευλογιά των πιθήκων).
Ο εμβολιασμός μπορεί να προσφέρει προστασία για περίπου 3 έως 5 χρόνια, μετά τα οποία η προστασία του εμβολίου μειώνεται και οι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν εκ νέου.
Τα μόνα δύο αδειοδοτημένα εμβόλια ευλογιάς στις Η.Π.Α. περιλαμβάνουν το ACAM2000 και το Jynneos, το οποίο επίσης προστατεύει από την ευλογιά των πιθήκων.

1. Jynneos (εμβόλιο κατά της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων, ζωντανό, μη γενόσημο)
Το Jynneos χρησιμοποιείται για την πρόληψη των λοιμώξεων από ευλογιά και πιθήκου σε άτομα 18 ετών και άνω.
Είναι ένα από τα τρία εμβόλια κατά της ευλογιάς στις Η.Π.Α. Στρατηγικό Εθνικό Απόθεμα (SNS), εγκεκριμένο από τον FDA το 2019.
Στις 9 Αυγούστου 2022, λόγω της επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων, η FDA εξέδωσε Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) για να εξουσιοδοτήσει τη χρήση του Jynneos σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών.

Αριθμοί αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS
Σύμφωνα με τη VAERS, από τις 9 Δεκεμβρίου 2022, είχαν αναφερθεί συνολικά 1.332 ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικά με το εμβόλιο Jynneos, συμπεριλαμβανομένων 15 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 2 θανάτων.
Χορήγηση εμβολίου και αριθμός δοσολογίας
Η επί του παρόντος εγκεκριμένη δόση του εμβολίου Jynneos είναι 2 δόσεις.
Από τις 13 Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με το CDC, συνολικά 1.141.592 δόσεις του εμβολίου Jynneos είχαν χορηγηθεί στις Η.Π.Α.

2. ACAM2000 (εμβόλιο ευλογιάς, ζωντανό)
Κατασκευασμένο από την Emergent Product Development Gaithersburg, Inc., το ACAM2000 είναι ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς δεύτερης γενιάς στο SNS.
Το εμβόλιο παρασκευάζεται από έναν ζωντανό ιό που ονομάζεται vaccinia, ο οποίος σχετίζεται με την ευλογιά, αλλά μπορεί να προκαλέσει μόνο ήπια ασθένεια.
Εγκρίθηκε από τον FDA τον Αύγουστο του 2007.

Αριθμοί αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS
Σύμφωνα με τη VAERS, από τις 9 Δεκεμβρίου 2022, είχαν αναφερθεί συνολικά 1.868 ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικά με το εμβόλιο ACAM2000, συμπεριλαμβανομένων 284 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και τριών θανάτων.
Κατάσταση χορήγησης εμβολίου
Η επί του παρόντος εγκεκριμένη δόση για το ACAM2000 είναι μία δόση.
Καθώς η Emergent BioSolutions παράγει το εμβόλιο ACAM2000 για το SNS, το εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο στο εμπόριο.
Από το 2010, υπήρχαν πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ACAM2000 στο SNS.

VI. Εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας

Η πολιομυελίτιδα (πολυομυελίτιδα) είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της πολιομυελίτιδας, ο οποίος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Η πολιομυελίτιδα μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλεί παράλυση.
Το εμβόλιο πολιομυελίτιδας αδρανοποιημένο (IPOL) είναι το μόνο εμβόλιο πολιομυελίτιδας που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για βρέφη (6 εβδομάδων και άνω), παιδιά και ενήλικες στις Η.Π.Α.

Αριθμοί αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS
Σύμφωνα με τη VAERS, από τον στις 9 Δεκεμβρίου 2022, είχαν αναφερθεί συνολικά 24.500 ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικά με αυτό το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων 1.847 σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και 242 θανάτων.
Κάλυψη και δοσολογία εμβολίου πολιομυελίτιδας στις Ηνωμένες Πολιτείες:
Το CDC συνιστά τέσσερις δόσεις του εμβολίου IPOL για παιδιά.
Από το 2016, το 92,5% των παιδιών κάτω των 2 ετών είχαν εμβολιαστεί κατά της πολιομυελίτιδας (με τουλάχιστον τρεις δόσεις).
Τα εμβόλια COVID-19 προκαλούν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από όλα τα άλλα σημαντικά εμβόλια συνδυαστικά
Σύμφωνα με το σύστημα VAERS, ο αριθμός των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων COVID-19 είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό συνδυασμένο αριθμό ανεπιθύμητων ενεργειών πολλών άλλων σημαντικών εμβολίων. Από τις 9 Δεκεμβρίου 2022, υπήρξαν 909.868 ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τα εμβόλια COVID-19, ενώ ο συνολικός αριθμός ανεπιθύμητων ενεργειών όλων των άλλων εμβολίων που εξετάστηκαν σε αυτό το άρθρο ήταν 380.490.
*(Ο αριθμός των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων εποχικής γρίπης που χρησιμοποιήθηκαν στον υπολογισμό είναι ο αθροιστικός αριθμός ανεπιθύμητων ενεργειών σε τρεις περιόδους γρίπης που εκτείνονται από τον Ιούλιο 2019 έως τον Ιούνιο 2022.
Δεδομένου ότι τα εμβόλια εποχικής γρίπης αλλάζουν από έτος σε έτος, μόνο τρία εποχές γρίπης έχουν επιλεγεί για παρουσίαση για τους σκοπούς του άρθρου).

Τα εμβόλια για τον COVID-19 είχαν 96.140 περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών σε σύγκριση με 28.058 για όλα τα άλλα κύρια εμβόλια και 15.733 αναφερόμενους θανάτους που σχετίζονται με τα εμβόλια COVID-19, σε σύγκριση με 3.185 αναφερόμενους θανάτους που σχετίζονται με τα άλλα σημαντικά εμβόλια μαζί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης