Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σπάνιας σφοδρότητας χιονοθύελλα σαρώνει τις ΗΠΑ – Προειδοποιητικά μηνύματα σε 240 εκατ. ανθρώπους

Σπάνιας σφοδρότητας χιονοθύελλα σαρώνει τις ΗΠΑ – Προειδοποιητικά μηνύματα σε 240 εκατ. ανθρώπους
Το πρωί της Παρασκευής (23/12), τοπική ώρα, σχεδόν 240 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 70% του πληθυσμού των ΗΠΑ είχε λάβει προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
Σχετικά Άρθρα
Μια χιονοθύελλα σπάνιας σφοδρότητας πλήττει από τις 23/12/2022 τις ΗΠΑ, προκαλώντας επικίνδυνες συνθήκες και αποδιοργανώνοντας τα δρομολόγια τρένων και αεροπλάνων σε μεγάλο μέρος της χώρας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τα Χριστούγεννα.
Το πρωί της Παρασκευής (23/12), τοπική ώρα, σχεδόν 240 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 70% του πληθυσμού, είχε λάβει προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).
Σε πολλές Πολιτείες οι συνθήκες είναι πολύ επικίνδυνες για τις μετακινήσεις, ωστόσο εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν βγει στους δρόμους ή σπεύδουν στα αεροδρόμια για να ταξιδέψουν ενόψει των εορτών.
Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην κομητεία Ίρι, εκδόθηκε απαγόρευση μετακινήσεων.

Χωρίς ρεύμα

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Αμερικανοί ήταν χωρίς ηλεκτρικό το μεσημέρι, κυρίως στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, το Κονέκτικατ και το Τέξας, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Poweroutage.us.
Την Πέμπτη (22/12) ο Joe Biden κάλεσε τους Αμερικανούς «να ακούν τις προειδοποιήσεις» σε τοπικό επίπεδο και να τηρούν τις οδηγίες των αρχών, τονίζοντας ότι η θύελλα αυτή είναι «σοβαρή».
Συνολικά, περίπου 112 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται ότι θα ταξιδέψουν τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα από το σπίτι τους μεταξύ της 23ης Δεκεμβρίου και της 2ας Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινητιστών (ΑΑΑ).
Πολλές Πολιτείες έχουν ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η Νέα Υόρκη, η Οκλαχόμα, το Κεντάκι, η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα.
Χιονοπτώσεις αναφέρονται στις βόρειες ΗΠΑ, κυρίως στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Πολικό ψύχος

Οι μετεωρολόγοι όμως λένε ότι το αυτό το καιρικό φαινόμενο εκτείνεται από τα σύνορα με τον Καναδά μέχρι τα σύνορα με το Μεξικό στα νότια και από τα παράλια του Ειρηνικού στα βορειοδυτικά μέχρι τον Ατλαντικό στα ανατολικά.
Το χαμηλό βαρομετρικό προκαλείται από τη σύγκρουση δύο αέριων μαζών: μιας πολύ ψυχρής που προέρχεται από την Αρκτική και μιας τροπικής από τον Κόλπο του Μεξικού.
Αυτό που καθιστά έκτακτες τις συνθήκες είναι ότι η ατμοσφαιρική πίεση αυτή τη φορά μειώθηκε πάρα πολύ γρήγορα, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.
Στη Νέα Υόρκη το θερμόμετρο έδειχνε περίπου 10°C τον πρωί της Παρασκευής αλλά μέχρι το βράδυ θα πέσει στους -10°C.
Στο Σικάγο, η θερμοκρασία κυμαινόταν το πρωί γύρω στους -20°C. Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν καταγράφονταν επίσης μέχρι τα παράλια του Τέξας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης