Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» - Από το 2014 εισερχόταν σταδιακά στη Συμμαχία

Ρωσία: Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» - Από το 2014 εισερχόταν σταδιακά στη Συμμαχία
Η Ρωσία εκτμά ότι «η Σουηδία έλκονταν επίμονα από το ΝΑΤΟ πολύ πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία»
Η ρωσική πρεσβεία στη Σουηδία πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής της κυριαρχίας, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της διπλωματικής αποστολής την Παρασκευή (23/12/2022).
«Το να γίνετε μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ουσιαστικά σημαίνει ότι θα χάσετε εντελώς την εθνική κυριαρχία ανοίγοντας το έδαφος σας στις βάσεις του ΝΑΤΟ.
Και αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη με πυρηνικά όπλα θα σταθμεύουν σε σουηδικά λιμάνια και αεροδρόμια.
Και μπορείτε να απαγορεύσετε την ανάπτυξη των όπλων μαζικής καταστροφής στη Σουηδία, επικαλούμενοι διάφορες συμφωνίες και μνημόνια αλλά η Ουάσιγκτον δεν ζητά ποτέ και δεν θα ζητήσει άδεια. Μπορεί απλώς να ...ξεχάσει να ενημερώσει τους Σουηδούς σχετικά», τόνισε η Ρωσική Πρεσβεία.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Το σχόλιο της διπλωματικής αποστολής προκλήθηκε από τη συνέντευξη της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde στην εφημερίδα Dagens Nyheter, στην οποία «εξήγησε στους αναγνώστες τι την έκανε, μέχρι πρόσφατα συνεπή οπαδό της αδέσμευτης πολιτικής, να «αλλάξει ρότα» και να γίνει ένθερμη υποστηρίκτρια της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η πολιτικός είπε: «Δεν μπορώ να πω ακριβώς πότε συνέβη αυτό, αλλά το συνειδητοποίησα σταδιακά, όταν έγινε φανερό ότι οι Ρώσοι στοχεύουν αμάχους. Αυτό είναι σοκαριστικό».
Εν τω μεταξύ, η ρωσική διπλωματική αποστολή θέλει οι άνθρωποι να σκεφτούν τι δεν σοκάρει τη Linde.
«Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, πάνω από 14.400 άτομα έχουν πέσει θύματα της ουκρανικής βίας. Όλοι τους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, είναι θύματα του καθεστώτος του Κιέβου» επανέλαβε η πρεσβεία.
«Από τον Μάρτιο του 2003 έως τον Ιούλιο του 2006, οι υπερπόντιοι "εταίροι" της Στοκχόλμης σκότωσαν έως και 654.000 ανθρώπους στο Ιράκ - σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, σκοτώθηκαν πάνω από 500 άμαχοι, αλλά αυτό είναι μόνο σύμφωνα με στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι μέχρι και 2.500 σκοτώθηκαν και έως και 5.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν», πρόσθεσε η πρεσβεία.
Ρώσοι διπλωμάτες «δεν έχουν ακούσει» τη Linde. ή οποιοσδήποτε άλλο εκπρόσωπο της Σουηδίας να «έχει συγκλονιστεί από αυτόν τον αριθμό αθώων θυμάτων».

Σταδιακά η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ρωσική πρεσβεία επανέλαβε ότι «η Σουηδία έλκονταν επίμονα από το ΝΑΤΟ πολύ πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με τους Ρώσους διπλωμάτες, αυτό προκύπτει από τις σχέσεις της Στοκχόλμης με τη συμμαχία: το 1994, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη και από τη δεκαετία του 1990, αποδέχεται τα πρότυπα του ΝΑΤΟ στις ένοπλες δυνάμεις της Σουηδίας.
Το 1997, η Σουηδία έγινε μέλος του Συμβουλίου Ευρω-Ατλαντικής Εταιρικής Σχέσης και από το 2013, η χώρα συμμετέχει ενεργά στις ασκήσεις της συμμαχίας και εντάχθηκε στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.
Από το 2014, η Σουηδία και η Φινλανδία είναι Εταίροι Βελτιωμένων Ευκαιριών του ΝΑΤΟ και το 2016, η Σουηδία υπέγραψε τη λεγόμενη συμφωνία της χώρας υποδοχής με το ΝΑΤΟ, επιτρέποντας ανεμπόδιστες ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε σουηδικό έδαφος, αποδέχεται τη βοήθεια της συμμαχίας και ρυθμίζει τα ζητήματα της στάθμισης ξένων στρατευμάτων στο χώρα, κατέληξε η πρεσβεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης