Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάλεσε τραπεζική άδεια της κυπριακής RCB Bank η ΕΚΤ

tags :
Ανακάλεσε τραπεζική άδεια της κυπριακής RCB Bank η ΕΚΤ
Η απόφαση της ΕΚΤ ακολουθεί την ολοκλήρωση «της εθελοντικής σταδιακής κατάργησης των τραπεζικών εργασιών της τράπεζας»
Την τραπεζική άδεια της κυπριακής RCB Bank Ltd, ανακάλεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Σε ανακοίνωση, η ΕΚΤ αναφέρει ότι η απόφαση της ακολουθεί την ολοκλήρωση «της εθελοντικής σταδιακής κατάργησης των τραπεζικών εργασιών της τράπεζας, όπως ανακοινώθηκε στις 24 Μαρτίου 2022».

Ποια είναι η RCB Bank;

Η RCB Bank (πρώην Russian Commercial Bank) είναι μια διεθνής τράπεζα που ιδρύθηκε το 1995 και έχει την έδρα της στη Λεμεσό της Κύπρου.
Το 1963, το υποκατάστημα του Λονδίνου της ρωσικής τράπεζας Narodny Bank της Μόσχας ίδρυσε υποκατάστημα στη Βηρυτό για το εξωτερικό εμπόριο και την υποστήριξη των εξαγωγών από την ΕΣΣΔ προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Το 1985, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης μεταξύ Λιβύης και ΗΠΑ, το υποκατάστημα της Βηρυτού έκλεισε και ορισμένα μέλη του προσωπικού και τα έγγραφα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, όπου έλαβε τα χαρτιά της από την Κρατική Τράπεζα της ΕΣΣΔ το 1989.
Αργότερα μεταφέρθηκε στη ρωσική VTB Bank, η οποία έγινε πλήρης θυγατρική της VTB τον Αύγουστο του 1995.
Το 2002, η VTB κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο της RCB Bank και είχε επίσης πλειοψηφικά πακέτα μετοχών στην Donau Bank με έδρα τη Βιέννη και στην East-West United Bank με έδρα το Λουξεμβούργο.
Μέχρι το 2005, η VTB ήλεγχε το 100% της RCB Bank.

Ιστορία

Η RCB Bank ιδρύθηκε το 1995 με την επωνυμία Russian Commercial Bank (Cyprus), η οποία άλλαξε σε απλά RCB Bank τον Νοέμβριο του 2013.
Η τράπεζα εδρεύει στη Λεμεσό, με υποκαταστήματα στη Λευκωσία και εννέα άλλα σημεία σε όλη την Κύπρο από τον Ιούλιο του 2018.
Διαθέτει επίσης υποκαταστήματα στο Λουξεμβούργο και γραφεία αντιπροσωπείας στη Μόσχα και το Λονδίνο.
Ο σημερινός πρόεδρος της τράπεζας είναι ο Ελληνοκύπριος τραπεζίτης Χριστάκης Σάντης, ενώ ο Ρώσος τραπεζίτης Kirill Zimarin εκτελεί επί του παρόντος χρέη διευθύνοντος συμβούλου.
Άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ο αγγλοκύπριος οικονομολόγος σερ Κρίστοφερ Πισσαρίδης, η ελληνοκύπρια πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο ελληνοκύπριος πρώην γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο ελληνοκύπριος πρώην μόνιμος γραμματέας στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης Ανδρέας Τρυφωνίδης και ο ελληνοκύπριος πρώην πρέσβης και μόνιμος γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.
Τον Νοέμβριο του 2014, η RCB Bank κατηγοριοποιήθηκε ως σημαντική τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.
Από το 2016, η RCB Bank είναι εταίρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται με τα κονδύλια της ΕΕ στην Κύπρο.
Τον Αύγουστο του 2017, ο Zimarin αύξησε την ιδιοκτησία του στην RCB σε 49,9% αποκτώντας μερίδιο 19,85% στη ρωσική Otkritie Financial Corporation Bank.
Τον Φεβρουάριο του 2022, η VTB Bank πούλησε τις μετοχές της στην RCB σε Κύπριους μετόχους εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθιστώντας έτσι την τράπεζα για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου κυπριακής ιδιοκτησίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης