Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ρωσική Wagner αγοράζει όπλα από τη Βόρεια Κορέα

Reuters: Η ρωσική Wagner αγοράζει όπλα από τη Βόρεια Κορέα
Όπλα από τη Βόρεια Κορέα αγοράζει η ρωσική Wagner
Η ιδιωτική ρωσική στρατιωτική εταιρεία Wagner παρέλαβε ένα φορτίο όπλων από τη Βόρεια Κορέα για να βοηθήσει στην ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ένδειξη του διευρυνόμενου ρόλου της εταιρείας στη σύγκρουση, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Reuters, διά στόματος του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε ότι οι αποστολές βορειοκορεατικών όπλων στην εταιρεία Wagner παραβιάζουν άμεσα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η Βόρεια Κορέα έκανε μια αρχική παράδοση στη Wagner, η οποία πλήρωσε για τον εξοπλισμό. Τον περασμένο μήνα, παρέδωσε βλήματα και πυραύλους στη Ρωσία για τη Wagner», δήλωσε ο Κίρμπι.
«Εδώ και μήνες ο ρωσικός στρατός βασίζεται στη Wagner για να ηγηθεί της μάχης σε ορισμένες περιοχές του Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) και σε ορισμένες περιπτώσεις Ρώσοι αξιωματικοί τελούν υπό τις διαταγές της Wagner», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις της Wagner ήταν «ανεπαρκώς εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες» και υπέστησαν «βαριές απώλειες» στο πεδίο της μάχης.
Η εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι οι ποσότητες του υλικού που παραδόθηκε από τη Βόρεια Κορέα δεν θα αλλάξουν τη δυναμική των μαχών στην Ουκρανία, «αλλά ανησυχούμε ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να παραδώσει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Wagner», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η παράδοση όπλων από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί άμεση παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σκοπεύουν να θέσουν το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Πιονγκγιάνγκ έχει κατασκευάσει βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο στη Γη, λένε οι ειδικοί σε θέματα όπλων, καθώς και όπλα μικρότερης εμβέλειας.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στρέφεται όλο και περισσότερο στην εταιρεία Wagner, που ανήκει στον σύμμαχό του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, για βοήθεια στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοντάψει στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Κιέβου.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε την Τετάρτη νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας προς την εταιρεία Wagner, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις κατά της ρωσικής εταιρείας και της ομάδας υποστήριξής της σε χώρες όλου του κόσμου, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Ρώσος επιχειρηματίας Πριγκόζιν, δήλωσε, δαπανά πάνω από 100 εκατ. δολάρια τον μήνα για να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα με τη στρατολόγηση Ρώσων.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Wagner έχει αναπτύξει 50.000 άτομα στην Ουκρανία, και ειδικότερα 10.000 συμβασιούχους και 40.000 κατάδικους που στρατολογήθηκαν στις ρωσικές φυλακές.
Η εταιρεία Wagner είναι στελεχωμένη από βετεράνους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που πολέμησαν σε Λιβύη, Συρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μαλί και άλλες χώρες.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Wagner έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη μάχη για την κατάληψη της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ και έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, με περίπου 1.000 μαχητές νεκρούς τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Εντός της Ρωσίας η επιρροή του Πριγκόζιν επεκτείνεται και η «ανεξαρτησία της ομάδας του από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
«Επιπλέον, ο Πριγκόζιν έχει επικρίνει Ρώσους στρατηγούς και αξιωματούχους για τις επιδόσεις τους στην Ουκρανία. Είναι προφανές ότι η εταιρεία Wagner αναδύεται ως αντίπαλο κέντρο εξουσίας για τον στρατό και την κυβέρνηση της Ρωσίας», δήλωσε ο αξιωματούχος χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης