Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και όμως η επίσκεψη Zelensky στις ΗΠΑ αποκάλυψε τις μεγάλες διαφορές στο στρατόπεδο της Δύσης

Και όμως η επίσκεψη Zelensky στις ΗΠΑ αποκάλυψε τις μεγάλες διαφορές στο στρατόπεδο της Δύσης
Η κυβέρνηση Biden δεν έχει βρει ακόμη την πολιτική βούληση και τη δύναμη να καλέσει δημόσια ή μη τον Zelensky και να τον αναγκάσει σε μία ειρηνευτική διευθέτηση
Σχετικά Άρθρα
Και όμως η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στις ΗΠΑ αποκάλυψε τις σοβαρές στρατηγικές διαφωνίες μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον σχετικά με την ουκρανική κρίση.
Στην εκτίμηση αυτή προέβη στο Tass την Πέμπτη (22/12/2022) ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών HSE, Dmitry Suslov.
Σύμφωνα με τον ειδικό του Valdai Discussion Club, το κύριο καθήκον που είχε θέσει ο Zelensky κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ήταν μια προσπάθεια να επιτύχει αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, το κύριο καθήκον της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του προέδρου Joe Biden, όπως σημείωσε ο Suslov ήταν να «διερευνήσει» τη στάση του Ουκρανού προέδρου στην ιδέα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και της πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Στρατηγικές διαφωνίες


«Η επίσκεψη αποκάλυψε πολύ σοβαρές στρατηγικές διαφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας, αν και είναι τακτικοί σύμμαχοι σε αντιρωσική βάση και θα συνεχίσουν να πολεμούν εναντίον της Ρωσίας», τόνισε ο ο Suslov. Μεταξύ των διαφορών, ο ειδικός επισημαίνει τις ακόλουθες:
«Η κυβέρνηση Biden δεν έχει ακόμη σχέδια να παράσχει στον Zelensky τα είδη των όπλων που απαιτούσε και θα συνεχίσει να απαιτεί.
Ο Zelensky, με τη σειρά του, έδειξε την απόλυτη ακαμψία και την άρνησή του να προχωρήσει σε συμβιβασμούς με τη Ρωσία. Οι θέσεις των μερών είναι πολύ διαφορετικές.
Η κυβέρνηση Biden θα δυσκολευτεί αρκετά με ένα τέτοιο υποτακτικό».
Ταυτόχρονα, ο Suslov παραδέχτηκε ότι ο Zelensky και ο Biden μπορεί να είχαν συζητήσει τις προοπτικές για μια ειρηνευτική διευθέτηση, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ υπολογίζει στην περαιτέρω υποστήριξη των ΗΠΑ και τη συσσώρευσή της, δεν είναι έτοιμος να λάβει σοβαρά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Έλλειψη πολιτικής βούλησης


«Η κυβέρνηση Biden δεν έχει βρει ακόμη την πολιτική βούληση και τη δύναμη να καλέσει δημόσια ή μη τον Zelensky και να τον αναγκάσει σε μία ειρηνευτική διευθέτηση.
«Ο Zelensky βασίζεται στην υπόθεση ότι η κυβέρνηση Biden απλώς δεν θα είναι σε θέση να αρνηθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία για πολιτικούς λόγους, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να έχει την ευκαιρία να λαμβάνει χρηματοδότηση», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Η επίσκεψη του Zelensky, πιστεύει ο Suslov, είχε επίσης στόχο να ασκήσει πίεση στους βουλευτές, κυρίως Ρεπουμπλικάνους, για να τους κάνει να εγκρίνουν τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2023, ο οποίος προβλέπει πακέτο στήριξης 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, πριν από τα Χριστούγεννα.

Πώς να πεισθούν οι Ρεπουμπλικάνοι;



«Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ήταν επικριτικοί για αυτόν τον προϋπολογισμό και τον τρόπο που παρουσιάστηκε. Υποβλήθηκε την Τρίτη και την Παρασκευή αναμένεται να εγκριθεί. Ο σκοπός της ομιλίας του Zelensky στο Κογκρέσο ήταν να πείσει τους βουλευτές να τον ψηφίσουν χωρίς να τον μελετήσουν», εξήγησε ο ειδικός.
Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Zelensky πέρασε αρκετές ώρες στην Ουάσιγκτον μετά από πρόσκληση του Biden.
Συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την ηγεσία του αμερικανικού Κογκρέσου και εκφώνησε ομιλία εκεί.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Biden είπε ότι κατά τη γνώμη του ο Ουκρανός πρόεδρος ήταν «ανοιχτός στην επιδίωξη μιας δίκαιης ειρήνης» στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι οι ρωσικές αρχές, κατά τη γνώμη του, «δεν έχουν πρόθεση να σταματήσουν» τις εχθροπραξίες.
Όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η ιδέα του για μια «δίκαιη ειρήνη», ο Zelensky εξήγησε ότι αυτό σημαίνει κανέναν συμβιβασμό σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ο Zelensky πρόσθεσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν ήταν σε θέση να στείλει κανένα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης