Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η παγκόσμια οικονομία συνειδητοποιεί ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι πεπερασμένα και δαπανηρά - Ανεπαρκείς οι ΑΠΕ

Η παγκόσμια οικονομία συνειδητοποιεί ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι πεπερασμένα και δαπανηρά - Ανεπαρκείς οι ΑΠΕ
Δεν υφίσταται θέμα κλιματικής κρίσης, αλλά κόστους καυσίμων, με την πολιτική ελίτ να μην μπορεί να διαχειριστεί εκλογικά την επιβάρυνση που θα έχουν οι καταναλωτές από αυτή την εξέλιξη
Το βασικό ενεργειακό πρόβλημα του κόσμου αναλύει ο Gail Tverberg του Our Finite World, τονίζοντας ότι πλέον η εξόρυξη των ορυκτών καυσίμων έχει γίνει περισσότερο δαπανηρή την ώρα που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να καλύψουν την ζήτηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υφίσταται θέμα κλιματικής κρίσης, αλλά κόστους καυσίμων, με την πολιτική ελίτ να μην μπορεί να διαχειριστεί εκλογικά την επιβάρυνση που θα έχουν οι καταναλωτές από αυτή την εξέλιξη.

Το πρόβλημα έγκειται στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων

Γνωρίζουμε ότι ιστορικά, πολλές οικονομίες σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει.
Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει ένας φυσικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες απαιτούν αυξανόμενη παροχή ενέργειας για να συμβαδίζουν με τον αυξανόμενο πληθυσμό.
Κάποια στιγμή, η προσφορά ενέργειας και οι άλλες ανάγκες σε πόρους δεν μπορούν να αυξηθούν αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίζουν με την αύξηση του πληθυσμού.
Όταν συμβαίνει αυτό, οι οικονομίες τείνουν να καταρρεύσουν.
Στο βιβλίο τους Secular Cycles, οι ερευνητές Peter Turchin και Sergey Nefedov διαπίστωσαν ότι οι οικονομίες τείνουν να περνούν από τέσσερις διακριτές φάσεις σε κάθε κύκλο, με κάθε στάδιο να διαρκεί αρκετά χρόνια:
- Ανάπτυξη
- Στασιμοπληθωρισμός
- Κρίση
- Ενδοκυκλική περίοδος

Η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν στο στάδιο της ανάπτυξης για μεγάλο μέρος του χρόνου μεταξύ της βιομηχανικής επανάστασης και του 1973.
Στα τέλη του 1973, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν και ο κόσμος έλαβε γνώση ότι η παροχή ενέργειας δεν μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο στο παρελθόν.
Μεταξύ του 1973 και του 2018, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν στο στάδιο του Στασιμοπληθωρισμού.
Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να έχει εισέλθει στο Στάδιο της Κρίσης περίπου το 2018.
Αυτός είναι ο λόγος που οι αντίθετοι άνεμοι αρχίζουν να συγκρατούν την οικονομία.

Το στάδιο της κρίσης

Όταν εμφανίζεται το Στάδιο της Κρίσης, υπάρχουν λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες ανά κάτοικο για να διατεθούν, οπότε κάποιοι συμμετέχοντες στην παγκόσμια οικονομία πρέπει να βγουν από τον κύκλο.
Οι συγκρούσεις κάθε είδους γίνονται πιο πιθανές.
Οι πολιτικοί ηγέτες, αν τύχει να ανακαλύψουν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, δεν έχουν ιδιαίτερο συμφέρον να γνωστοποιήσουν τη δυσχερή θέση στους ψηφοφόρους, καθώς κάτι τέτοιο θα τους οδηγούσε πιθανότατα στην απώλεια των επόμενων εκλογών.
Αντίθετα, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το αυτοοργανωμένο οικονομικό σύστημα που βασίζεται στη φυσική είναι ότι οι εναλλακτικές αφηγήσεις που πλαισιώνουν την κατάσταση με λιγότερο τρομακτικό τρόπο κερδίζουν δημοτικότητα.
Οι πολιτικοί ηγέτες μπορεί να μην έχουν καν επίγνωση του πόσο εξαρτημένη είναι η σημερινή οικονομία από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι ερευνητές μπορεί να μην γνωρίζουν ότι τα "επιστημονικά" τους μοντέλα είναι παραπλανητικά επειδή εξετάζουν ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού συστήματος και κάνουν άτοπες υποθέσεις.

Φτάνουμε στα όρια

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι δεν υπάρχει απεριόριστη ποσότητα ορυκτών καυσίμων διαθέσιμη για καύση, αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με αυτή την άποψη, οι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή απομακρυνόμενοι οικειοθελώς από τα ορυκτά καύσιμα.
Η τυπική αφήγηση προτείνει ένα λογικό σχέδιο για τους πολίτες των περιοχών του κόσμου που δεν διαθέτουν επαρκή ορυκτά καύσιμα (μείωση της αγοράς ορυκτών καυσίμων), χωρίς όμως να λέει στους πολίτες ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα.
Η συνήθης αφήγηση δίνει επίσης την εντύπωση ότι υπάρχει μια βραχυπρόθεσμη εναλλακτική λύση καθαρής ενέργειας.
Αυτό είναι ευσεβής πόθος.
Στη δεκαετία του 1950, αρκετοί φυσικοί, μεταξύ των οποίων και ο M. King Hubbert, άρχισαν να ενδιαφέρονται για τα όρια με τα οποία ο κόσμος βρισκόταν αντιμέτωπος.
Ο στρατός άρχισε επίσης να ενδιαφέρεται για το πρόβλημα.
Το 1957, ο ναύαρχος Hyman Rickover του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έδωσε μια πολύ διορατική ομιλία.
Ένα πράγμα που είπε ο ναύαρχος Rickover ήταν: "Με την υψηλή κατανάλωση ενέργειας συνεπάγεται υψηλό βιοτικό επίπεδο".
Ένα άλλο πράγμα που είπε ήταν: "Η μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης ενέργειας οδηγούσε πάντα στο παρελθόν σε παρακμή του πολιτισμού και επιστροφή σε έναν πιο πρωτόγονο τρόπο ζωής".
Όσον αφορά το μέλλον, είπε: "Η ενεργειακή κατανάλωση δεν είναι η μόνη πηγή ενέργειας που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας,
Διότι είναι δυσάρεστο γεγονός ότι, σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις, τα συνολικά αποθέματα ορυκτών καυσίμων που μπορούν να ανακτηθούν με όχι περισσότερο από το διπλάσιο του σημερινού μοναδιαίου κόστους είναι πιθανό να εξαντληθούν κάποια στιγμή μεταξύ των ετών 2000 και 2050, αν ληφθούν υπόψη το σημερινό βιοτικό επίπεδο και οι ρυθμοί αύξησης του πληθυσμού. 
Το ζήτημα που επισημαίνει ο ναύαρχος Rickover είναι ότι καθώς το κόστος εξόρυξης αυξάνεται, τα ορυκτά καύσιμα γίνονται όλο και πιο απρόσιτα.
Εάν οι πολίτες δεν μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα, κατοικίες και άλλα βασικά αγαθά που παράγονται με ορυκτά καύσιμα υψηλού κόστους, τα ορυκτά αυτά καύσιμα θα παραμείνουν στο έδαφος.
Αν οι πολιτικοί προσπαθήσουν να μετακυλήσουν το υψηλό κόστος εξόρυξης στους καταναλωτές, αυτό θα προκαλέσει πληθωρισμό.
Οι πολίτες θα δυσαρεστηθούν με τους πολιτικούς και θα τους καταψηφίσουν.
Αυτό είναι ουσιαστικά το πρόβλημά μας σήμερα.

Εναλλακτικά σενάρια

Μια δεύτερη ανάλυση που έδειξε το σημερινό χρονικό πλαίσιο για την επίτευξη των ορίων των ορυκτών καυσίμων από τον κόσμο δίνεται στο βιβλίο του 1972, The Limits To Growth (Τα όρια της ανάπτυξης) της Donella Meadows και άλλων.
Η ανάλυση αυτή χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα για να εξετάσει διάφορα εναλλακτικά μελλοντικά σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους πόρους και τις πληθυσμιακές τάσεις.
Το βασικό σενάριο έδειχνε ότι τα όρια των πόρων σε γενικές γραμμές επήλθαν κάποια στιγμή γύρω στο 2020.
Η οικονομία θα κατέρρεε σε μια περίοδο ετών μετά το χτύπημα των ορίων των πόρων.


Στο Σχήμα 1 παρουσιάζεται ένα διάγραμμα που παρουσιάζει ο E. A. Wrigley στο βιβλίο του Energy and the English Industrial Revolution (Ενέργεια και Αγγλική Βιομηχανική Επανάσταση):


Ο Wrigley παρατηρεί ότι όταν προστέθηκε ο άνθρακας στην οικονομία, ήταν δυνατή η κατασκευή πολύ περισσότερων μεταλλικών εργαλείων από ό,τι στο παρελθόν.
Με τη χρήση μεταλλικών εργαλείων αντί για ξύλινα εργαλεία, οι αγρότες μπορούσαν να είναι τρεις φορές πιο παραγωγικοί.
Έτσι, δεν χρειαζόταν να υπάρχουν τόσοι πολλοί αγρότες, απελευθερώνοντας ορισμένους αγρότες για άλλα επαγγέλματα.
Επίσης, οι δρόμοι προς τα ανθρακωρυχεία ήταν ασφαλτοστρωμένοι, σε μια εποχή που ελάχιστοι δρόμοι ήταν ασφαλτοστρωμένοι.
Αυτοί οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι ήταν ευεργετικοί για άλλες επιχειρήσεις και για την οικονομία στο σύνολό της.
Ένας άλλος λόγος που ο άνθρακας είχε ενδιαφέρον ήταν η αυξημένη αποψίλωση των δασών κοντά στις πόλεις, καθώς ο πληθυσμός αυξανόταν.
Αυτή η αποψίλωση των δασών οδήγησε στην ανάγκη μεταφοράς καυσόξυλων σε μεγάλες αποστάσεις.
Ο άνθρακας ήταν πιο συμπαγής και έτσι ευκολότερη η μεταφορά του.
Επιπλέον, η χρήση του άνθρακα απέτρεπε την κοπή τόσων δέντρων, βοηθώντας έτσι το περιβάλλον.

Το Σχήμα 1 δείχνει ότι η ενέργεια από τον άνεμο και το νερό αποτελούσε μόνο ένα μικρό μέρος της οικονομίας, τόσο πριν όσο και μετά την προσθήκη του άνθρακα.
Δεν παρείχαν άμεσα θερμική ενέργεια, η οποία αποτελούσε σημαντικό μερίδιο των αναγκών της οικονομίας εκείνη την εποχή.
Το Σχήμα 2 δείχνει ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας στις ΗΠΑ αυξανόταν ραγδαία την περίοδο 1949-1973.
Η αυξανόμενη κατανάλωση πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου συνέβαλε στη συνολική αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία της BP (διαθέσιμα μόνο από το 1965 και μετά) δείχνουν αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης ενέργειας για τα περισσότερα μέρη του κόσμου μεταξύ 1965 και 1973.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κατά κεφαλήν κατανάλωση πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου αυξήθηκε.

Η χαμηλή τιμή

Ένα σημαντικό στοιχείο που ώθησε την κατανάλωση πετρελαίου ήταν η χαμηλή τιμή του (Σχήμα 4).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BP, η προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό τιμή ήταν μόλις 11,99 δολάρια ανά βαρέλι το 1970.
Το 1971, η μέση τιμή της ήταν 14,30 δολάρια ανά βαρέλι.
Η συγκρίσιμη τιμή σήμερα είναι περίπου 79 δολάρια ανά βαρέλι.

Η μέση τιμή για το 1973 ανήλθε σε ισοδύναμη τιμή 19,73 δολάρια ανά βαρέλι, η οποία εξακολουθεί να είναι απίστευτα χαμηλή σε σχέση με τις σημερινές τιμές.
Πρόκειται για μια μέση ετήσια τιμή, η οποία αντανακλά μια χαμηλή τιμή στην αρχή του έτους και μια πολύ υψηλότερη τιμή προς το τέλος του έτους.
Υπήρχαν πολλαπλά ζητήματα πίσω από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αρχής γενομένης από τα τέλη του 1973.
Μέρος του προβλήματος ήταν το γεγονός ότι η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ άρχισε να μειώνεται το 1971, γεγονός που καθιστούσε αναγκαία τη χρήση περισσότερου εισαγόμενου πετρελαίου, χρόνο με το χρόνο.
Ένα άλλο ζήτημα ήταν ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου δεν μπορούσε να συμβαδίσει με την υψηλή ζήτηση, δεδομένης της χαμηλής τιμής στην οποία πωλούνταν το πετρέλαιο.
Το Γραφείο Ιστορίας των ΗΠΑ γράφει τα εξής:
Μέχρι το 1973, ο ΟΠΕΚ είχε απαιτήσει από τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές και να παραχωρήσουν μεγαλύτερα μερίδια εσόδων στις τοπικές θυγατρικές τους.
Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση Nixon ανακοίνωσε μια νέα ενεργειακή στρατηγική για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, ώστε να μειωθεί η ευπάθεια των ΗΠΑ στις εισαγωγές πετρελαίου και να μειωθεί η πίεση από τις ελλείψεις καυσίμων σε εθνικό επίπεδο.
Αυτή η ευπάθεια θα γινόταν φανερά σαφής το φθινόπωρο του ίδιου έτους.
Χωρίς υψηλότερες τιμές πετρελαίου, θα ήταν δύσκολο για τους τοπικούς παραγωγούς να κάνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την αύξηση της παραγωγής.
Επίσης, οι φόροι για τις κυβερνήσεις στις περιοχές όπου παραγόταν το πετρέλαιο έπεφταν πολύ χαμηλά, δεδομένων των χαμηλών τιμών στις οποίες πωλούνταν το πετρέλαιο στη διεθνή αγορά.
Έμμεσα εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, αλλά υποτίθεται επίσης εξαιτίας της υποστήριξης του Ισραήλ από ορισμένες χώρες στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, τα αραβικά μέλη του ΟΠΕΚ ξεκίνησαν εμπάργκο πετρελαίου.
Το εμπάργκο αυτό διέκοψε τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική από τον Νοέμβριο του 1973 έως τον Μάρτιο του 1974.
Εκείνη την περίοδο οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο και η κατά κεφαλήν κατανάλωση πετρελαίου άρχισε να μειώνεται.

Αύξηση των μισθών

Ένα πράγμα που είναι εντυπωσιακό για την περίοδο μεταξύ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του 1973 είναι η τεράστια πρόοδος στους μισθούς που σημείωσαν τόσο το κατώτερο 90% όσο και το ανώτερο 10%.

Μεταξύ 1948 και 1968, το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό εισόδημα τόσο του κατώτερου 90% όσο και του ανώτερου 10% αυξήθηκε κατά 80% περίπου.
Αυτό σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι του κατώτερου 90% είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν αυτοκίνητα και δικά τους σπίτια για πρώτη φορά.
Ακόμη και την περίοδο μεταξύ 1968 και 1982, τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό εισοδήματα συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, κάτι που σήμερα οι χαμηλόμισθοι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν.
Μόνο μετά το 1982 περίπου άρχισαν να αυξάνονται οι μισθολογικές διαφορές.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται τη δεκαετία του 1950 και του 1960 ως μια ευνοϊκή περίοδο για τους απλούς εργαζόμενους.
Λόγω των υψηλότερων μισθών των απλών πολιτών και των αυξανόμενων κατασκευαστικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ, ο αριθμός των αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 25,8 εκατομμύρια το 1945 σε 75,3 εκατομμύρια το 1965.
Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το 1956 το σύστημα διαπολιτειακών αυτοκινητοδρόμων μήκους 41.000 μιλίων, ώστε οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να έχουν στη διάθεσή τους δρόμους πολλαπλών λωρίδων και περιορισμένης πρόσβασης για να ταξιδεύουν.
Η ηλεκτρική ενέργεια πωλούνταν με έναν συντηρητικό τρόπο, που ονομάστηκε Σύστημα Τιμολόγησης Κοινής Ωφέλειας, το οποίο ήλπιζαν ότι θα εξασφάλιζε ότι όλο το σύστημα θα συντηρούνταν σωστά.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήταν συνήθως ιδιοκτήτες μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και όλων των άλλων τοπικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών μεταφοράς.
Κάθε επιχείρηση κοινής ωφέλειας υπολόγιζε ένα συνολικό απαιτούμενο ποσοστό για όλες τις ανάγκες της, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κεφαλαίων για την εγκατάσταση νέας παραγωγικής ικανότητας, την παροχή καυσίμων και την εγκατάσταση και συντήρηση γραμμών μεταφοράς.
Μια κυβερνητική ρυθμιστική αρχή θα ενέκρινε τις τιμές, αλλά δεν υπήρχε πραγματικός ανταγωνισμός.


Δυστυχώς, ορισμένες από αυτές τις αλλαγές, όταν έφτασαν στα άκρα που έφτασαν αργότερα κατά την περίοδο, έτειναν να κάνουν την οικονομία εύθραυστη και συνεπώς πιο επιρρεπή σε κατάρρευση.
Μέχρι το 1973, το πετρέλαιο χρησιμοποιούνταν για χρήσεις που μπορούσαν εύκολα να υποκατασταθούν.
Μια από αυτές ήταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας- μια άλλη ήταν η θέρμανση των σπιτιών.
Μια εύκολη αλλαγή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής με χρήση εναλλακτικού καυσίμου (άνθρακα, φυσικού αερίου ή πυρηνικής ενέργειας).
Η οικιακή θέρμανση μπορούσε συχνά να αλλάξει σε φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό.

Ο ρόλος των νεοφιλελευθέρων

Ειδικά με τις κυβερνήσεις Reagan και Thatcher που ξεκίνησαν λίγο μετά το 1980, υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η "ανταγωνιστική αξιολόγηση" αντί της αξιολόγησης της κοινής ωφέλειας έγινε δημοφιλής σε μέρη όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλές.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διασπάστηκαν και τα διάφορα τμήματα ενθαρρύνθηκαν να ανταγωνίζονται.
Φυσικά, η ανταγωνιστική αξιολόγηση, όταν φτάνει στα άκρα, μπορεί να οδηγήσει στην παραμέληση των υποδομών.
Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι η εταιρεία κοινής ωφέλειας της Καλιφόρνιας, Pacific Gas and Electric, διαπιστώνει τώρα ότι πρέπει να συγκεντρώσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την πρόληψη πυρκαγιών, μετά από χρόνια παραμέλησης της συντήρησης των γραμμών μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων που χρησιμοποιούνται για υδροηλεκτρική παραγωγή και άλλες μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.
Τώρα πρέπει να συγκεντρώσει χρήματα για να θάψει πολλές από αυτές τις γραμμές στο υπέδαφος.
Είναι από καιρό γνωστό ότι η πρόσθετη πολυπλοκότητα μπορεί να είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ανεπαρκούς ενεργειακού εφοδιασμού.
Η πολυπλοκότητα περιλαμβάνει πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πιο προηγμένης τεχνολογίας και του διεθνούς εμπορίου.
Περιλαμβάνει μεγαλύτερους οργανισμούς για να επωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακας.
Τείνει να απαιτεί υψηλότερη εκπαίδευση για τουλάχιστον ορισμένους από τους εργαζομένους της.

Ο ρόλος των μισθών

Ένα σημαντικό μειονέκτημα της αυξανόμενης πολυπλοκότητας είναι η αυξανόμενη μισθολογική ανισότητα που τείνει να παράγει.
Οι μισθοί για τους λιγότερο μορφωμένους εργαζόμενους συχνά πέφτουν αρκετά χαμηλά.
Η εργασία σε ολόκληρους κλάδους μπορεί να εξαφανιστεί στο εξωτερικό, αφήνοντας τους εργαζόμενους να ξεκινήσουν από την αρχή, σε νέους κλάδους εργασίας, με χαμηλότερες αμοιβές.
Δυστυχώς, η ύπαρξη πολλών εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς τείνει να ωθεί μια οικονομία προς την κατάρρευση.
Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αγοράσουν αγαθά όπως αυτοκίνητα και νέα σπίτια.
Η έλλειψη αγοραστικής δύναμης τείνει να συγκρατεί τις τιμές των βασικών προϊόντων, όπως η τιμή των ορυκτών καυσίμων.
Οι τιμές δεν αυξάνονται αρκετά ώστε να δικαιολογούν νέες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής, οπότε η παραγωγή επιβραδύνεται και τελικά σταματά.

Αύξηση του χρέους

Μια άλλη προσέγγιση που απέκτησε δημοτικότητα από το 1981 περίπου ήταν η αυξημένη χρήση χρέους και πιο εξωτικών χρηματοοικονομικών προσεγγίσεων.
Τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλά το 1981.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορούσαν να κάνουν τις μηνιαίες πληρωμές για αγαθά όπως τα σπίτια και τα αυτοκίνητα πιο προσιτές μειώνοντας τα επιτόκια.
Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί για λίγο, αλλά φτάνει στα όριά της όταν τα επιτόκια πέφτουν πολύ χαμηλά σε σχέση με τα ποσοστά πληθωρισμού.
Επιπλέον, εάν μια οικονομία επιβραδύνει, καθίσταται πιθανή μια σημαντική αύξηση των χρεοκοπιών, όπως κατέστη σαφές το 2008.
Με το υψηλό επίπεδο χρέους στην παγκόσμια οικονομία σήμερα, το πρόβλημα της αθέτησης πληρωμών θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερο το 2023 ή το 2024 από ό,τι ήταν το 2008, αν η οικονομία επιβραδυνθεί και πάλι.


Τι χρειάζεται ο κλάδος του πετρελαίου

Οι πετρελαϊκές εταιρείες χρειάζονται πραγματικά αρκετά υψηλές τιμές πετρελαίου, πιθανότατα 120 δολάρια ανά βαρέλι ή υψηλότερες, σε σταθερή βάση, για να δικαιολογήσουν γεωτρήσεις σε επαρκείς νέες τοποθεσίες για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.
Από το 2014, οι τιμές παραμένουν γενικά πολύ κάτω από αυτό το επίπεδο.
Υπήρξε μια σημαντική πτώση στις τιμές του πετρελαίου το 2014 και το 2015.
Ως απάντηση στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου περιόρισαν τις επενδύσεις στην "Έρευνα και Παραγωγή" (E&P).
Μετά τη μείωση των επενδύσεων σε E&P, η παραγωγή πετρελαίου δεν μειώνεται αμέσως.
Αντιθέτως, το 2018 ήταν το μοναδικό έτος με την υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου.
Η παραγωγή φαίνεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης επενδύσεων.

Τα προβλήματα των ΑΠΕ

Ένα από τα προβλήματα με τη διαλείπουσα αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι ότι τείνουν να εκδιώξουν τους παρόχους πυρηνικής ενέργειας από τις επιχειρήσεις λόγω των ευνοϊκών τιμών που λαμβάνουν όταν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια επιτρέπεται να ξεκινήσουν πρώτες, σε ανταγωνιστικά συστήματα αξιολόγησης.
Με αυτή τη ρύθμιση, οι τιμές χονδρικής που λαμβάνουν οι πάροχοι πυρηνικής ενέργειας συχνά πέφτουν σε αρνητικά ποσά.
Οι πάροχοι πυρηνικής ενέργειας δεν μπορούν να κλείσουν για μικρά χρονικά διαστήματα με αρνητικές τιμές, οπότε τείνουν να χρειάζονται επιδοτήσεις για να παραμείνουν ανοιχτοί.
Το Σχήμα 9 δείχνει ότι η προσφορά πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται τουλάχιστον από το 2001.
Στην πραγματικότητα, από όλους τους τύπους ενέργειας που παρουσιάζονται στο Σχήμα 9, η παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας (σε σχέση με τον πληθυσμό) μειώνεται ταχύτερα.
Το κύριο ενεργειακό μας μέλημα θα πρέπει να είναι η παραγωγή τροφίμων και οι μεταφορές.
Το ντίζελ, που παράγεται από πετρέλαιο, είναι το κύριο καύσιμο για τη γεωργία.
Θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι τα γεωργικά μηχανήματα και η μεταφορά τροφίμων να μετατραπούν σε ηλεκτροκίνητα, αν υποθέσουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει καθόλου.
Μέχρι να συμβεί αυτό, ο ρόλος της ηλεκτρικής ενέργειας στη μεταφορά των τροφίμων στα ράφια των παντοπωλείων θα είναι περιορισμένος.
Η ηλιακή ενέργεια έρχεται κυρίως το καλοκαίρι, αλλά, δυστυχώς, σε πολλά μέρη, η μεγάλη ανάγκη για θερμική ενέργεια είναι το χειμώνα.
Οι άνθρωποι στην Ευρώπη, με τις πολλές ανεμογεννήτριες και τους ηλιακούς συλλέκτες, ανησυχούν για το ενδεχόμενο να παγώσουν στο σκοτάδι αυτό το χειμώνα, αν οι προμήθειες φυσικού αερίου αποδειχθούν ανεπαρκείς.
Δεν διαθέτουμε μπαταρίες για την αποθήκευση ηλιακής ή αιολικής ενέργειας για μήνες, οπότε δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτές για τη θέρμανση του χειμώνα.
Όταν οι ιδιοκτήτες σπιτιού τοποθετούν ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες τους, η ηλεκτρική ενέργεια που πωλούν στην εταιρεία κοινής ωφέλειας συχνά "μετράται" (πιστώνεται με την πλήρη λιανική αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα πλήρωνε αυτό το σπίτι).
Αυτό αποτελεί τεράστια επιδότηση για τους ιδιοκτήτες των ηλιακών συλλεκτών, επειδή η αξία της διακοπτόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για την εταιρεία κοινής ωφέλειας είναι πολύ μικρότερη από αυτή, πιθανώς πιο κοντά στο κόστος του φυσικού αερίου ή άλλου καυσίμου που εξοικονομείται.
Για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων που προκαλείται από την υπερβολικά γενναιόδωρη αποζημίωση των ιδιοκτητών ηλιακών συλλεκτών, η εταιρεία κοινής ωφέλειας αναγκάζεται να αυξήσει τις τιμές για όσους δεν έχουν ηλιακούς συλλέκτες.
Μελέτες δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιών με ηλιακούς συλλέκτες τείνουν να είναι πιο εύποροι από τους ενοικιαστές και άλλους που δεν έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν αυτούς τους επιδοτούμενους ηλιακούς συλλέκτες.
Έτσι, αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός οφέλους για τους πλούσιους ιδιοκτήτες κατοικιών που πληρώνεται από τους λιγότερο πλούσιους αγοραστές ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, οι ηλιακοί συλλέκτες τείνουν να ρυπαίνουν τα υπόγεια ύδατα κατά την απόρριψή τους, οπότε δεν είναι πολύ καθαροί.
Οι ανεμογεννήτριες είναι θορυβώδεις, καταλαμβάνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σκοτώνουν νυχτερίδες και πουλιά, οπότε έχουν επίσης σοβαρά μειονεκτήματα.
Οι αιολικές και οι ηλιακές κατασκευάζονται και μεταφέρονται χρησιμοποιώντας ορυκτά καύσιμα.
Δεν μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από τη σημερινή βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
Στην πραγματικότητα, οι δρόμοι και οι γραμμές μεταφοράς απαιτούν ορυκτά καύσιμα για να συνεχίσουν.
Όλο το σύστημα είναι πιθανό να καταρρεύσει περίπου την ίδια στιγμή.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο ακούμε τόσα πολλά για τη διαλείπουσα αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι επειδή πρέπει να υπάρχει μια ελπιδοφόρα αφήγηση για τους πολιτικούς που θα παρέχουν στους ψηφοφόρους και για τους εκπαιδευτικούς που θα παρέχουν στους μαθητές.
Διαφορετικά, η κατάσταση που παρουσιάζεται στο Σχήμα 9 φαίνεται ζοφερή.
Το γεγονός ότι οι τιμές των ορυκτών καυσίμων έχουν εκτοξευθεί το 2022 και οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να επαναφέρουν τις τιμές αυτές προς τα κάτω, μαρτυρά το γεγονός ότι εξαντλείται η φτηνή στην παραγωγή ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

Το λάθος αφήγημα

Η λανθασμένη αφήγηση που παρέχεται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης (ΜΜΕ) είναι ότι η κλιματική αλλαγή είναι το χειρότερο πρόβλημά μας.
Για να μειωθεί αυτό το πρόβλημα, οι πολίτες πρέπει να απομακρυνθούν γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα και να μεταβούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η πραγματική αφήγηση είναι ότι εξαντλούμε τα ορυκτά καύσιμα που μπορούν να εξορύσσονται κερδοφόρα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι επαρκή υποκατάστατα.
Ωστόσο, αυτή η αφήγηση είναι πολύ ανησυχητική για να τη διαχειριστούν οι περισσότεροι άνθρωποι.
Η ιστορία δείχνει ότι όταν μια οικονομία πλησιάζει τα όρια, αυτό που τείνει να συμβεί είναι ότι η ζήτηση τείνει να πέσει πολύ χαμηλά.
Αυτό συμβαίνει λόγω της φυσικής του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας: Οι ανισότητες στους μισθούς και τον πλούτο τείνουν να αυξάνονται, καθώς οι ενεργειακοί πόροι εξαντλούνται όλο και περισσότερο.
Στην πραγματικότητα, ο μεγάλος πλούτος του κορυφαίου 1%, σε σχέση με τον πλούτο του υπόλοιπου 99%, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στον κόσμο σήμερα.
Όταν αυξάνονται οι διαφορές μισθών και πλούτου, ένας αυξανόμενος αριθμός φτωχών εργαζομένων βρίσκεται με ανεπαρκείς μισθούς για να αγοράσει τρόφιμα, σπίτια, αυτοκίνητα και άλλα αγαθά που κατασκευάζονται με εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.
Υπάρχουν τόσοι πολλοί από αυτούς τους φτωχούς εργαζόμενους που η έλλειψη ζήτησης τείνει να ρίχνει τις τιμές των εμπορευμάτων χωρίς κυβερνητική παρέμβαση.
Αν αυτοί οι χαμηλοί μισθοί δεν επαρκούν για να συγκρατήσουν τις τιμές των εμπορευμάτων, οι πολιτικοί θα αυξήσουν τα επιτόκια για να προσπαθήσουν να ρίξουν τις τιμές των εμπορευμάτων, ώστε να επανεκλεγούν.
Οι χαμηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων είναι αυτές που θα οδηγήσουν τους παρόχους ορυκτών καυσίμων εκτός επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης