Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι φοβάται ο Jamie Dimon της JP Morgan για τον κόσμο; - Ανησυχεί τη Wall Street ο CEO - φιλόσοφος τους τελευταίους μήνες

Τι φοβάται ο Jamie Dimon της JP Morgan για τον κόσμο; - Ανησυχεί τη Wall Street ο CEO - φιλόσοφος τους τελευταίους μήνες
Η παρουσία του Jamie Dimon είναι πιο κρίσιμη από ποτέ για την τράπεζα που διοικεί εδώ και 17 χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Τα κοκτέιλ έρεαν καθώς οι καλεσμένοι έφταναν εκείνο το βράδυ σε αυτό που κάποτε ήταν η πλούσια βιβλιοθήκη του J. Pierpont Morgan, του μεγαλύτερου τραπεζίτη της εποχής του.
Εκεί, πέρα από την κομψή πρόσοψη που ήταν αντάξια των Μεδίκων, ο Jamie Dimon - ο εικονικός κληρονόμος του Morgan και, αναμφισβήτητα, ο μεγαλύτερος τραπεζίτης της εποχής του - άρχισε να ρίχνει μερικές βόμβες.
Η αφορμή εκείνο το βράδυ του Ιουνίου του 2022 ήταν μια συνάντηση πρώην στελεχών της JPMorgan, μια κατά τα άλλα συνάντηση ρουτίνας, με ποτά στο αίθριο της βιβλιοθήκης με τους γυάλινους τοίχους.
Αλλά ο Dimon ήταν ο Dimon, ο CEO-φιλόσοφος, ο οποίος μοίραζε ωμά τις απόψεις του.
Έριξε μύδρους στον πρώην πρόεδρο Donald Trump, εξαπολύοντας αισχρολογίες καθώς συζητούσε για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, θυμήθηκαν αργότερα οι παρευρισκόμενοι.
Και δεν ήταν πολύ πιο ήπιος για την υπόλοιπη Ουάσινγκτον, όπου κατακεραύνωσε αυτό που θεώρησε ως δεκαετίες ανίκανων πολιτικών.
Κάποιοι καλεσμένοι, που δεν ήταν άγνωστοι, εξεπλάγησαν από τη σφοδρότητα των λεγομένων του.
Αλλά από την άλλη, ο Dimon μπορεί να λέει σχεδόν ό,τι θέλει σε αυτό το σημείο.
Στα 66 του χρόνια, έχοντας διοικήσει την JPMorgan αξίας 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για 17 χρόνια, βρίσκεται στο ζενίθ της επιρροής του στα οικονομικά και την πολιτική.
Έχει δημιουργήσει μια εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Main Street και ο κορυφαίος trader της Wall Street.
Τα κέρδη της ύψους 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 ήταν τα υψηλότερα στα χρονικά των αμερικανικών τραπεζών.
Εκείνη τη χρονιά, το διοικητικό συμβούλιο έδωσε στον Dimon - ο οποίος είναι ταυτόχρονα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος - ένα πακέτο κινήτρων αξίας άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων για να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το 2026.

Οι προκλήσεις

Έκτοτε, έχει γίνει όλο και πιο προφανές ότι αυτό το τμήμα της θητείας του δεν θα είναι ένας απλός γύρος νίκης.
Καθώς ο Dimon προχωράει όλο και πιο πολύ, που παραδοσιακά είναι η ηλικία συνταξιοδότησης, έχει ακόμη σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
Κατά τη διάρκεια του 2022, οι επενδυτές δυσανασχέτησαν με τις μεγάλες δαπάνες του για τεχνολογικά έργα.
Απέρριψαν τις πρακτικές αποζημίωσης της εταιρείας.
Δέχθηκαν πλήγμα καθώς η τράπεζα σταμάτησε να επαναγοράζει τις μετοχές της λόγω των υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Η ίδια η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 17% φέτος - ελάχιστα χειρότερα από τον δείκτη χρηματοπιστωτικών εταιρειών S&P 500, αλλά τρομερά για την JPMorgan, βάζοντάς την σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της από το 2011.
Εν τω μεταξύ, ο Dimon συνεχίζει να αποφεύγει το μεγάλο ερώτημα: Ποιος θα ηγηθεί της τράπεζας μετά τον Dimon;

Οι διάδοχοι

Όταν έσπασε η αορτή του στις αρχές του 2020, η JPMorgan στηρίχθηκε στους δύο συμπροέδρους της για να μοιραστούν προσωρινά τις ευθύνες του διευθύνοντος συμβούλου.
Ο ένας από αυτούς, ο Gordon Smith, συνταξιοδοτήθηκε αργότερα, αφήνοντας τον άλλο, τον Daniel Pinto, εκεί σε περίπτωση ανάγκης.
Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Pinto, ο οποίος κλείνει τα 60 του χρόνια αυτή την εβδομάδα, λένε ότι δεν είναι πρόθυμος να γίνει διευθύνων σύμβουλος και μάλιστα προβλέπουν ότι μπορεί να αποσυρθεί πριν ή ταυτόχρονα με τον Dimon.
Η Jennifer Piepszak, 52 ετών, και η Marianne Lake, 53 ετών, που είναι συν-επικεφαλής των καταναλωτικών και κοινοτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της JPMorgan, θεωρούνται ευρέως ως οι άλλες κορυφαίες υποψήφιες.
Και οι δύο έχουν διατελέσει προηγουμένως οικονομικοί διευθυντές, αλλά πιθανότατα χρειάζονται περισσότερη εμπειρία στην εποπτεία της επενδυτικής τράπεζας της JPMorgan προτού ανέλθουν στην κορυφή της επιχείρησης.
Με την πάροδο των ετών, σχεδόν δώδεκα άτομα που θεωρήθηκαν ικανοί υποψήφιοι διευθύνοντες σύμβουλοι κατέληξαν να αποχωρήσουν.
Μάλιστα ο Lake είχε ήδη δώσει συνέντευξη για να διευθύνει την Wells Fargo & Co. όταν αναζητούσε διευθύνοντα σύμβουλο το 2019, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την εν λόγω αναζήτηση.
Μόλις ο Dimon ολοκληρώσει τον κύκλο του CEO, το διοικητικό συμβούλιο έχει πει, η εταιρεία μπορεί να τον κρατήσει ως πρόεδρο.
Εν ολίγοις, η απάντηση στις περισσότερες από τις προκλήσεις της εταιρείας παραμένει: Περισσότερος Dimon.

Ο αρνητισμός του Dimon

Το περιστατικό της Βιβλιοθήκης Morgan δεν ήταν μια παρεκτροπή.
Συνάδελφοι, αντίπαλοι και άλλοι παρατηρητές λένε ότι ο διευθύνων σύμβουλος που είναι γνωστός για τις ωμές εκτιμήσεις και τη διορατικότητα της αγοράς φάνηκε ιδιαίτερα αρνητικός για τον κόσμο φέτος, δείχνοντας ότι ο επίδοξος γύρος νίκης του μπορεί να προσκρούσει σε δύσκολους καιρούς.
Έχει επανειλημμένα ταρακουνήσει τις αγορές, προειδοποιώντας δημοσίως για τα σύννεφα καταιγίδας πάνω από το οικονομικό τοπίο, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν να γίνουν "τυφώνας".
Τον Οκτώβριο δήλωσε ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα φτάσει πιθανότατα μέχρι τα μέσα του 2023.
Μια ύφεση θα μπορούσε να είναι "από ήπια έως σκληρή", πρόσθεσε αυτόν τον μήνα.
Κάποιοι προσκείμενοι στην JPMorgan λένε ότι ακούγεται και ενεργεί όπως πριν από την οικονομική κρίση.
Τότε, ήταν αισιόδοξος για την τράπεζά του, αλλά αρνητικός για τις ρωγμές στο τοπίο.
Σε μια επιστολή προς τους μετόχους στις αρχές του 2007, παραπονέθηκε για τις "υπερβολές και την κακοδιαχείριση του κλάδου" στα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και είπε ότι οι τελικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να γίνουν "άσχημες".
Αυτό συνέβη.
Φέτος ανακαλεί την απειλή ότι η γεωπολιτική αναταραχή, η άνοδος των τιμών και τα αντίμετρα των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μια υπερκαταιγίδα.

Δυσαρέσκεια μετόχων

Δεν είναι περίεργο που οι μέτοχοί του φαίνονται ανήσυχοι.
Οι ανησυχίες σχετικά με τις δαπάνες της JPMorgan για την τεχνολογία και άλλες επενδύσεις έχουν επιβαρύνει τη μετοχή φέτος, σε κάποια στιγμή ανατρέποντάς την στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2020.
Ο Dimon έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε προσπάθειες να κάνει την τράπεζα πιο ψηφιακή - αγοράζοντας τα πάντα, από έναν διαδικτυακό διαχειριστή πλούτου σε μια εταιρεία πληρωμών μέχρι έναν οδηγό εστιατορίων και έναν επενδυτή ξυλείας.
Χτίζει ακόμη και μια νέα έδρα στο Μανχάταν.
Οι επενδύσεις και ο πληθωρισμός έχουν αυξήσει τα αναμενόμενα έξοδα για φέτος περίπου 9% σε 77 δισεκατομμύρια δολάρια - περισσότερα από τα ακαθάριστα εγχώρια προϊόντα των περισσότερων χωρών.
Ο Dimon αρνήθηκε να κάνει πίσω, αλλά αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει τους επικριτές του οράματός του.
Ανακοίνωσε μια ημέρα επενδυτών, την πρώτη της JPMorgan από την εποχή πριν από την πανδημία του Covid-19.
Οι συνάδελφοί του τον παρότρυναν να την ορίσει για το φθινόπωρο, αλλά ο Dimon ήθελε να καταστείλει γρήγορα τις όποιες αμφιβολίες σχετικά με την κατεύθυνση της τράπεζας και πίεσε για τον Μάιο.
Αυτό αποδείχθηκε σοφό.
Λίγες ημέρες πριν ανέβει στη σκηνή, οι μέτοχοι ψήφισαν κατά των πρακτικών αποζημίωσης των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας, μια μη δεσμευτική επίπληξη.
Με πέντε ώρες παρουσιάσεων από τα κορυφαία στελέχη της JPMorgan, ο Dimon κατάφερε να αντιστρέψει τα πράγματα - τουλάχιστον για λίγο.
Οι μετοχές σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα εδώ και 1,5 χρόνο, καθώς τα στελέχη εξήγησαν τα σχέδια πίσω από τις αυξημένες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του πότε οι επενδύσεις θα αποδώσουν.
Οι αναλυτές επαίνεσαν το επίπεδο λεπτομέρειας και το γεγονός ότι, σε αντίθεση με πολλούς αντιπάλους, η αύξηση των εσόδων της εταιρείας του τη θέτει σε θέση να υποστηρίξει τις δαπάνες που θα τη διατηρήσουν κυρίαρχη.
"Παίρνει δύσκολες αποφάσεις, φαινομενικά χωρίς φόβο", δήλωσε ο Sandy Warner, πρώην πρόεδρος της τράπεζας.
"Αλλά υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα αναγνωρίζει όλα".

Η πορεία της μετοχής

Οι μετοχές της JPMorgan έχουν υπερτριπλασιαστεί από τότε που ανέλαβε ο Dimon στα τέλη του 2005.
Μεταξύ των κορυφαίων ανταγωνιστών, μόνο η Goldman Sachs πλησιάζει, με υπερδιπλασιασμό.
Η Bank of America και η Citigroup, ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός της χώρας, είναι και οι δύο σε πτώση.
Δεν εδραίωσε μόνο τον ρόλο του ως επικεφαλής της JPMorgan, αλλά και ως το πρόσωπο του κλάδου, το οποίο φαίνεται κάθε φορά που οι ηγέτες της Wall Street καλούνται να εμφανιστούν ενώπιον του Κογκρέσου.
Στελέχη στην κορυφή ανταγωνιστικών επιχειρήσεων παραδέχονται κατ' ιδίαν ότι χαίρονται που τον αφήνουν να απαντήσει πρώτος στον καταιγισμό των ερωτήσεων.
Ένας διευθύνων σύμβουλος αντίπαλης τράπεζας δήλωσε ότι φαίνεται πως πολλοί νομοθέτες τον φοβούνται.
Ορισμένοι μαλακώνουν τον τόνο τους όταν απευθύνονται στον Dimon, ζητώντας τη συμβουλή του για την οικονομία, τη ρύθμιση ή ακόμη και την εκπαίδευση.
Όταν άλλοι επιδιώκουν την αντιπαράθεση, ο Dimon ανταπαντά.
Ένας πρώην ανώτερος ρυθμιστής τον περιέγραψε ως τον "Larry Bird των τραπεζών" - μιλάει άσχημα αλλά μπορεί να τα υποστηρίξει.
"Αυτός θα ήταν ο δρόμος προς την κόλαση για την Αμερική", είπε ο Dimon στη βουλευτή Rashida Tlaib τον Σεπτέμβριο, όταν η προοδευτική Δημοκρατική ρώτησε αν η JPMorgan έχει πολιτική κατά της χρηματοδότησης νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Dimon κέρδισε την αξιοπιστία του στη Wall Street χτίζοντας την JPMorgan και κατευθύνοντάς την μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, διασώζοντας δύο επιχειρήσεις - την Bear Stearns και την Washington Mutual.
Έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η JPMorgan ούτε ήθελε ούτε χρειαζόταν διάσωση, αλλά συμφώνησε να αξιοποιήσει την έκτακτη στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών για να αφαιρέσει το στίγμα για άλλες επιχειρήσεις.
Οι περισσότερες άλλες μεγάλες τράπεζες, εν τω μεταξύ, όχι μόνο χρειάστηκαν τα μετρητά αλλά έδιωξαν τους ηγέτες τους.

Ο διαπραγματευτής

Ο Dimon ανέλαβε έναν ακόμη ρόλο κατά τη διάρκεια της θητείας του, λειτουργώντας ως ο απόλυτος κλειδαράς της.
Όταν πέθανε το 2015 ο διάσημος διαπραγματευτής της JPMorgan, ο Jimmy Lee, η εταιρεία θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρίσει κάποιον άλλον για να αναλάβει τον ρόλο του στο κλείσιμο συμφωνιών με πελάτες.
Ο Dimon λατρεύει να το κάνει.
Οι αντίπαλοι τραπεζίτες στενάζουν όταν ακούνε ότι η JPMorgan βγάζει τον διευθύνοντα σύμβουλό της.
Κάποιος θυμήθηκε ότι ο πελάτης που προσεταιριζόταν για μια αρχική δημόσια προσφορά είχε μόλις λάβει ένα τηλεφώνημα που άρχιζε με τις λέξεις "Γεια σας, είμαι ο Jamie Dimon" και αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να τον ανταγωνιστεί.
Ο Dimon ξοδεύει πλέον περισσότερο από το μισό χρόνο του στο δρόμο, σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντός του.
Μόνο τον Νοέμβριο, αυτό περιελάμβανε συναντήσεις με περίπου 100 πελάτες σε όλη τη Λατινική Αμερική, επισκέψεις σε υποκαταστήματα στο Τέξας και πτήση στο Παρίσι για να παραλάβει βραβείο από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
Επιστρέφοντας στο Μανχάταν, ηγήθηκε της προσπάθειας να επιστρέψουν οι υπάλληλοι της Wall Street στους πύργους της πόλης με πλήρη απασχόληση, απογοητεύοντας πλήθος κόσμου που προτιμούσε τον τρόπο ζωής που εργάζεται παντού.
Καθώς η πανδημία εκτεινόταν στο δεύτερο έτος της, συμμετείχε σε μια κλήση Zoom με μια νέα φουρνιά διευθύνοντων συμβούλων.
Οι συμμετέχοντες θυμήθηκαν ότι ένας από την Ευρώπη ρώτησε τον Dimon τι έμαθε για τον εαυτό του κατά τη διάρκεια των λουκέτων.
"Τίποτα", αστειεύτηκε ο Dimon, πριν τροποποιήσει την απάντησή του. "Μου αρέσει να γνωρίζω ανθρώπους, οπότε επιστρέφω στο γραφείο".
Για τους υπαλλήλους της JPMorgan, αυτό θα σημαίνει ότι κάποια μέρα θα πάρει σάρκα και οστά η 60όροφη έδρα της τράπεζας πάνω από την Park Avenue - ένα κτίριο που ορισμένα στελέχη στα ανώτερα κλιμάκια της Wall Street αστειεύονται ότι αναπόφευκτα θα πάρει το όνομα του Dimon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης