Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bill Gross: Θα έρθει χάος στις αγορές, αλλά όχι κραχ ανάλογο του 2007

Bill Gross: Θα έρθει χάος στις αγορές, αλλά όχι κραχ ανάλογο του 2007
Η κρίση που θα δημιουργήσει η νομισματική σύσφιξη θα περάσει στα ακίνητα
Eάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, τότε οι αγορές πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μεγάλα προβλήματα.
Αυτό ανέφερε ο διάσημος επενδυτής Bill Gross, προειδοποιώντας για χάος.
"Η οικονομία έχει ενισχυθεί από τεράστια ποσά τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε δημοσιονομικές δαπάνες, αλλά τελικά όταν αυτά εξαντληθούν, νομίζω ότι έχουμε μια ήπια ύφεση, και αν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται, θα έχουμε κάτι περισσότερο από αυτό", δήλωσε ο Gross.
"Πιθανόν να έχουμε χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές", είπε.

Αλυσιδωτά τα προβλήματα

Μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα αναστάτωνε περαιτέρω τις κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με τον Gross.
Ο λεγόμενος βασιλιάς των ομολόγων και συνιδρυτής της Pimco επισήμανε την κίνηση της Τρίτης στις αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διευρύνει την απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου.
Εν τω μεταξύ, η άνοδος των επιτοκίων σημαίνει προβλήματα για τα εμπορικά ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν "πιθανές χρεοκοπίες" στο μέλλον, δήλωσε ο Gross.
Ωστόσο, αναμένει ότι τα οικιστικά ακίνητα θα τα πάνε κάπως καλύτερα και δεν θα πληγούν στον βαθμό που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
"Νομίζω ότι, στο μέλλον, αν η Fed συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, η δυνατότητα εξισορρόπησης μέρους της κατοικίας σας, η οποία κινείται προς τα κάτω στην τιμή, θα περιοριστεί σημαντικά, και έτσι αυτό θα χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για την αγορά κατοικίας", δήλωσε ο Gross.
"Αλλά από την άποψη μιας καταστροφής, όπως το '07, '08, δεν νομίζω ότι οδεύουμε προς τα εκεί".
Υπενθυμίζεται εδώ ότι όσο ήταν στην Pimco, ο Gross βοήθησε στη διαχείριση του μεγαλύτερου αμοιβαίου κεφαλαίου στον κόσμο.
Στη συνέχεια διηύθυνε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο στην Janus Henderson μέχρι να συνταξιοδοτηθεί τον Μάρτιο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης