Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συζήτησε ο Putin στη πρώτη συνάντηση με τους ηγέτες του Donetsk και του Luhansk

Τι συζήτησε ο Putin στη πρώτη συνάντηση με τους ηγέτες του Donetsk και του Luhansk
Προβλήματα με την παροχή νερού και θέρμανσης στο Donetsk, αεράμυνα ζητά το Luhansk
Σχετικά Άρθρα
Μετά την παραδοχή του ότι η κατάσταση στις προσαρτηθείσες περιοχές των Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhia είναι εξαιρετικά «δύσκολη», ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin είχε την πρώτη του συνάντηση με τους επικεφαλής των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk, Denis Pushilin και του Luhansk, Leonid Pasechnik, τους οποίους νωρίτερα είχε βραβεύσει με το παράσημο της Αξίας για την Πατρίδα στο Κρεμλίνο.
Ο Putin, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν είχε βρεθεί στη Λευκορωσία όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Lukashenko και ο οποίος σήμερα 21/12 αναμένεται να γίνει μια διευρυμένη συνάντηση με στρατιωτικούς στο υπουργείο Άμυνας προκειμένου να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των ενεργειών του ρωσικού στρατού για το 2022 και να τεθούν οι στόχοι για το 2023, συνομίλησε με τους δύο φιλορώσους ηγέτες για την επόμενη ημέρα στις δύο αυτές ρωσικές Δημοκρατίες.

Η Δύση αδιαφορεί για τα θύματα στο Donbass

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, τα κύρια θέματα των συνομιλιών ήταν η κατάσταση ασφάλειας στις δύο αυτές – ρωσικές πλέον – Δημοκρατίες καθώς και ευρύτερα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
Ο Putin υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στο Luhansk και ενδεχομένως πιο έντονη στο Donetsk, λόγω των εντεινόμενων ουκρανικών βομβαρδισμών στην ομώνυμη πόλη.
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, «τα ξένα ΜΜΕ και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν δίνουν φωνή στα θύματα αυτών των βομβαρδισμών», ενώ ο Pushilin σημείωσε πως «κάποτε το Donbass τασσόταν υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων», κάτι για το οποίο, όπως είπε, «η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατό», αλλά «η Δύση ήταν αυτή που δεν μπόρεσε να τους εμπιστευτεί».
Από την πλευρά του ο Pasechnik ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να ενισχύσει την αεράμυνα του Luhansk ενώ ζήτησε και περισσότερα άρματα μάχης.

Οι ανθρακωρύχοι στο μέτωπο

Σύμφωνα με τον Pasechnik, οι περισσότεροι από τους μισούς ανθρακωρύχους του Luhansk έχουν πάει στο μέτωπο από την αρχή του έτους, με αποτέλεσμα να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή άνθρακα.
Όπως είπε, αν και τα ορυχεία είναι κρατικά, είναι οικονομικά ασύμφορα τη στιγμή που υπάρχουν και πολλές παράνομες επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα, οι οποίες με κάποιο τρόπο στη συνέχεια νομιμοποιούνται και κατόπιν μετακινούνται προς την Ουκρανία, την Ευρώπη ή αλλού.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε να υπάρξουν επιδοτήσεις για τους ανθρακωρύχους καθώς και να ενταχθούν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk στο κρατικό ρωσικό πρόγραμμα για τον άνθρακα.
Ο Putin δεσμεύτηκε για βοήθεια με επιδοτήσεις το συντομότερο δυνατό και υπογράμμισε πως οι ομοσπονδιακές αρχές δεν θα επιβάλλουν την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων άνθρακα, αν και σημείωσε πως η ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει και κλείσιμο.

Για το νερό στο Donetsk

Από την πλευρά του ο Pushilin αναφέρθηκε στα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει το Donetsk.
Αν και όπως είπε, γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση ζημιών και προβλημάτων, παρόλο αυτά σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπως Donetsk, Makeevka, Gorlovka, το νερό παρέχεται για δύο ώρες κάθε δύο με τρεις ημέρες.
Προβλήματα υπάρχουν και με την θέρμανση των πόλεων αυτών, αν και το πρόβλημα παραμένει ενώ σημείωσε πως το θέμα αυτό είναι ακόμα πιο περίπλοκο στη Μαριούπολη και αν δεν αντιμετωπιστεί, αυτή δεν θα μπορέσει να «ανοίξει».

Θέματα υγείας

Ο Putin υποστήριξε ότι οι κάτοικοι του Luhansk και του Donetsk θα μπορούν να μεταβαίνουν και να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας στη Ρωσία, ειδικά εάν πρόκειται για έκτακτα περιστατικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης