Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κεραυνοί» El Erian κατά Fed: Αnnus horribilis το 2022 - Η οικονομία υποφέρει από ανικανότητα και ανηθικότητα

«Κεραυνοί» El Erian κατά Fed: Αnnus horribilis το 2022 - Η οικονομία υποφέρει από ανικανότητα και ανηθικότητα

Όπως αποδείχθηκε, ήταν annus horribilis»...

Σχετικά Άρθρα
Κεραυνούς εκτοξεύει κατά της Federal Reserve ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian, κατηγορώντας, επί της ουσίας, την αμερικανική κεντρική τράπεζα για ανικανότητα αφενός και… ανηθικότητα αφετέρου…
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει, «στην 40ή επέτειο από την άνοδό της στο θρόνο, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' παρατήρησε ότι το 1992 δεν ήταν μια χρονιά στην οποία θα επέστρεφα με αμείωτη ευχαρίστηση».
Όπως αποδείχθηκε, ήταν annus horribilis.
Η περίφημη πλέον ομιλία της αειμνήστου μονάρχη ακολούθησε ένα χρόνο δυσάρεστων εξελίξεων για το Στέμμα, συμπεριλαμβανομένης της πυρκαγιάς στο παλάτι του Ουίνδσορ, το τέλος των γάμων των δύο παιδιών της (με τον τρίτο βασιλικό χωρισμό που θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα) και διάφορες διαρροές.
Η αξιοθαύμαστα ανοιχτή και ειλικρινής παραδοχή αυτών των δυσκολιών από τη βασίλισσα βοήθησε στη σταθεροποίηση άλλων τριών δεκαετιών παγκόσμιου σεβασμού για τη μοναρχία.
Καθώς μπαίνουμε στο νέο έτος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αντιμετωπίζοντας το δικό της annus horribilis, θα έκανε καλά να λάβει υπόψη το παράδειγμά της βασίλισσας.
Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία της Fed να ανακτήσει την αξιοπιστία της πολιτικής της, να αποκαταστήσει τη φήμη της και να μειώσει τις αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα είναι κρίσιμες για την αποτελεσματικότητά της και, ως εκ τούτου, για την οικονομική ευημερία ευρύτερα».

Τρομερά λάθη…

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Fed έχει αποδειχθεί τρομερά λάθος στην εκτίμησή της για τον πληθωρισμό, αναφέρει ο El Erian και προσθέτει:
«Οι προβλέψεις της ήταν μακριά από το σημείο που ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι της Fed τις έχουν απορρίψει δημοσίως και επανειλημμένα – ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός.
Ως αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχασαν την ευκαιρία να κινηθούν έγκαιρα για να συγκρατήσουν τις τιμές, που έκτοτε έχουν διαβρώσει την αγοραστική δύναμη όλων, πλήττοντας περισσότερο τα ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας.
Ακόμη χειρότερα, ακόμη και αφού αναγνώρισε το λάθος της, τον Νοέμβριο του 2021, η Fed έκανε ξανά λάθος επειδή δεν αντέδρασε αρκετά γρήγορα.
Μόλις τον Μάρτιο του 2022 σταμάτησε να διοχετεύει ρευστότητα σε μια ολοένα και πιο πληθωριστική οικονομία, με την πρώτη δειλή αύξηση επιτοκίων να ανέρχεται στις 25 μονάδες βάσης.
Οι οικονομολόγοι και οι αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι αυτά τα σύνθετα σφάλματα έχουν καλλιεργήσει το έδαφος για ένα ακόμη λάθος.
Επειδή η πιο ισχυρή κεντρική τράπεζα του κόσμου έχει αναγκαστεί στον πιο εμπροσθοβαρή, γρήγορο κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων εδώ και δεκαετίες –και σε μια εποχή που η οικονομία ήδη επιβραδύνεται– υπάρχει ανησυχία ότι θα οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε αχρείαστη ύφεση.
Ούτε η κακή απόδοση της Fed περιορίστηκε στην ανάλυση και τη χάραξη πολιτικής της.
Οι συνεντεύξεις Τύπου του Jerome Powell, επίσης, έχουν αφήσει πολλές πόρτες και επιθυμίες ανοιχτές.
Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις τα τελευταία δύο χρόνια, η Fed έκανε μάλλον λανθασμένες παρατηρήσεις, όπως όταν ανέφερε τον Ιούλιο ότι το επιτόκιο πολιτικής της ήταν ήδη σε ουδέτερο επίπεδο.
Αυτό το σχόλιο αποδείχθηκε σύντομα εντελώς αφελές και προκάλεσε εύλογα ευρεία κριτική, μεταξύ άλλων από τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Laurence Summers, ο οποίος το χαρακτήρισε «αναλυτικά ανυπεράσπιστο» και ενδεικτικό της εμμονής της «ευσεβούς σκέψης».
Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις της και στην τελική συνέντευξη Τύπου του έτους, η Fed έκανε τα πάντα για να δώσει σήμα στις αγορές ότι το μέγιστο επιτόκιο πολιτικής της θα ήταν πιθανότατα στο 5,1% στο τέλος του 2023.
Αυτό το μελλοντικό guidance υποστηρίχθηκε από 17 από τα 19 στελέχη της Fed.
Αντίθετα, οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν ένα επιτόκιο πολιτικής 4,4%, αναμένοντας επίσης ότι η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, παρά τα όσα περί του αντιθέτου έχει πει».

Ηθικά ολισθήματα

Έπειτα, υπήρξαν όλα αυτά τα γνωστά ηθικά ολισθήματα.
Τα τελευταία δύο χρόνια, τρία ανώτερα στελέχη της Fed παραιτήθηκαν μετά από αναφορές ότι είχαν εμπλακεί σε αμφισβητήσιμες πρακτικές διαπραγμάτευσης μετοχών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις πολιτικές της Fed να ενισχύουν μαζικά τις αποτιμήσεις.
Στη συνέχεια, ένας τέταρτος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες συναλλαγών και τις απαιτήσεις υποβολής αναφορών, ενώ ένας πέμπτος αξιωματούχος σήκωσε τα φρύδια, συμφωνώντας να μιλήσει σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε μια μεγάλη τράπεζα.
Όλες αυτές οι εξελίξεις εγείρουν προφανείς ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα, τη θέση και τη φήμη ενός ιδρύματος που παίζει –και πρέπει να διαδραματίσει– έναν απολύτως κρίσιμο ρόλο τόσο στην οικονομία των ΗΠΑ όσο και στο διεθνές νομισματικό σύστημα.
Όχι μόνο αποδυναμώνουν την εξουσία της, υπονομεύουν τον αντίκτυπο των προβλέψεών της και διαβρώνουν την αποτελεσματικότητα της μελλοντικής καθοδήγησής της, ενώ θα μπορούσαν επίσης να την καταστήσουν ευάλωτη σε εξωτερικές παρεμβάσεις.
Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει περαιτέρω τη λειτουργική αυτονομία που πρέπει να εκπληρώσει η Fed στην εντολή της.
Κοιτάζοντας το μέλλον, η Fed είναι απίθανο να κάνει τόσα ώστε να αποκαταστήσει τα προηγούμενα λάθη της σχετικά με τον πληθωρισμό.
Παρότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και θα συνεχίσει να μειώνεται, αυτό θα έχει αδικαιολόγητη ζημιά στα μέσα διαβίωσης.
«Και, έχοντας επιτρέψει στον πληθωρισμό να ενσωματωθεί στη δομή της οικονομίας, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος, αργότερα το 2023, να παγιωθεί σε ποσοστό πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.
Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η Fed θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε εξίσου άβολες επιλογές πολιτικής, οι οποίες θα γίνουν ακόμη πιο επώδυνες για την κοινωνία των ΗΠΑ.
Το έργο της Fed πλέον είναι πολύ κρίσιμο...
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το ζωτικό ίδρυμα πρέπει να πάρει μια σελίδα από το αξιόλογο βιβλίο της αείμνηστης βασίλισσας 30 ετών» καταλήγει ο El Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης