Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα μεγαλύτερα deals το 2022 - Ποιες εταιρείες αφορούσαν, ποια ήταν η αξία τους, πώς συζητήθηκαν

Τα μεγαλύτερα deals το 2022 - Ποιες  εταιρείες αφορούσαν, ποια ήταν η αξία τους, πώς συζητήθηκαν
Στο ένα τρίτο σε σχέση με το 2021 περιορίστηκαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A) το 2022

Σχετικά Άρθρα
Άλλος ένας χρόνος εξαγορών και συγχωνεύσεων πλησιάζει στο τέλος του.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022 οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A) παρουσίασαν επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2021, με τη συνολική αξία των συμφωνιών να φτάνει στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, περιοριζόμενη στο ένα τρίτο σε σχέση με πέρσι μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, αναφέρει η Refinitiv.
Στις ΗΠΑ, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανήλθαν σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σημειώνοντας πτώση 40% σε σχέση με πέρσι.
Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις στην αμερικανική οικονομία το 2022 κατά το Fox News:

Η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk

Τον Απρίλιο, το Twitter και ο Elon Musk ανακοίνωσαν ότι είχαν συνάψει συμφωνία, βάσει της οποίας ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Tesla θα αγόραζε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με τίμημα 44 δισ. δολάρια και θα την έβγαζε από το Χρηματιστήριο.
Η εξαγορά του Musk, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου μετά από μια πολύμηνη δικαστική διαμάχη, συνοδεύτηκε με τις απολύσεις του μισού προσωπικού του Twitter και σημαντικές αλλαγές στην ίδια την πλατφόρμα, που συμπεριλάμβαναν αρκετές πολιτικές και το σύστημα επαλήθευσης.

Η συγχώνευση δι εξαγοράς της αλυσίδας τροφίμων Albertsons από την ανταγωνίστριά της Kroger

Οι δύο αλυσίδες τροφίμων ανακοίνωσαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο ότι κατέληξαν σε συμφωνία συγχώνευσης αξίας 24,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οποία η Kroger θα εξαγόραζε την Albertsons.
Ορισμένοι βουλευτές και γερουσιαστές εξέφρασαν ανησυχίες για τη συγκεκριμένη συγχώνευση, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που ενδέχεται να έχει στον ανταγωνισμό του κλάδου, τις τιμές των τροφίμων και τις θέσεις εργασίας.
Απαντώντας όμως μετά από λίγες μέρες στα ερωτήματα μιας υποεπιτροπής της Γερουσίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kroger Rodney McMullen και ο διευθύνων σύμβουλος της Albertsons Vivek Sankaran είπαν ότι δεν υφίστανται τέτοια προβλήματα.

Η Oracle εξαγόρασε τη Cerner έναντι 28,3 δισ. δολαρίων

Η Oracle ολοκλήρωσε την εξαγορά της Cerner, μιας ετιαρείας ιατρικής πληροφορικής και τεχνολογίας, για 28,3 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές Ιουνίου, πέντε μήνες αφότου είχε ανακοινώσει ότι είχε καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία.
Κατά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της νωρίτερα αυτό το μήνα, η Oracle ανακοίνωσε ότι η Cerner της απέφερε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά της έσοδα, τα οποία ανήλθαν σε 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Η πρόταση εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft

Η πρόταση εξαγοράς ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft προς την Activision Blizzard, δημιουργό των βιντεοπαιχνιδιών «Call of Duty», βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών, τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει τη συμφωνία, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ προσέφυγε κατά της συμφωνίας στις 8 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη εξαγορά θα μπρούσε να επηρεάσει αρνητικά άλλους ανταγωνιστές ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την απόφασή της τον προσεχή Μάρτιο.

Η πρόταση της JetBlue για την εξαγορά της Spirit

Η συμφωνία της JetBlue Airways για την απόκτηση της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Spirit Airlines, που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου, αποτιμήθηκε στα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την παραμονή των ανακοινώσεων, η Spirit είχε τερματίσει τη συμφωνία συγχώνευσης που είχε με μια άλλη αεροπορική εταιρεία, τη Frontier.
Η εξαγορά της Spirit αναμένεται να κλείσει το 2024 και να ανεβάσει τον στόλο αεροσκαφών της JetBlue σε 458 σε pro forma βάση.

Η εξαγορά της Signify Health από τη CVS Health

Η UnitedHealth, η Amazon και η Option Care Health φέρεται να υπέβαλαν προσφορές σε μια προσπάθεια να αγοράσουν την εταιρεία προτοβάθμιας φροντίδας υγείας Signify Health.
Ωστόσο, ήταν η CVS Health που έκλεισε τελικά τη συμφωνία για την απόκτηση της Signify και του δικτύου της με περισσότερους από 10.000 κλινικούς ιατρούς σε ολόκληρη τη χώρα τον Σεπτέμβριο, καταβάλλοντας τίμημα 8 δισ. δολάρια.

Η εξαγορά της VMware από τη Broadcom

Η Broadcom, μια εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών με έδρα τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τον Μάιο ότι σχεδίαζε να αγοράσει την εταιρεία υπηρεσιών cloud VMware για περίπου 61 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον Νοέμβριο, οι μέτοχοι της VMware ενέκριναν την αγορά.

Η πρόταση εξαγοράς της Figma από την Adobe

Η συμφωνία τμε την οποία η Adobe θα καταβάλει 20 δισ. δολάρια, μισά μετρητά και μισά σε μετοχές για να αποκτήσει τη διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργατικής σχεδίασης Figma αναμένεται να κλείσει το επόμενο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, δήλωσε η Adobe στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στην πλατφόρμα της Figma θα ενσωματωθεί η «τεχνολογία απεικόνισης, φωτογραφίας, εικονογράφησης, βίντεο 3D και γραμματοσειράς» της Adobe, έγραψε μεταξύ των άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Figma, Dylan Field.

Η συμφωνία εξαγοράς της One Medical απο την Amazon

Τον Ιούλιο, η Amazon ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία για την εξαγορά της One Medical, ενός παρόχου πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προσφέρει επιλογές τόσο με φυσική παρουσία όσο και εξ αποστάσεως, καταβάλλοντας τίμημα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.
Με την προτεινόμενη εξαγορά, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου επιδιώκει να προσθέσει άλλο ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει να κάνει με τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης στο χαρτοφυλάκιό του αφού έχει ήδη αγοράσει από το 2018 το διαδικτυακό φαρμακείο PillPack.

Η εξαγορά της Duke Realty από την Prologis

Η εταιρεία βιομηχανικών ακινήτων Prologis ολοκλήρωσε τη συγχώνευσή της ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Duke Realty στις αρχές Οκτωβρίου.
Το χαρτοφυλάκιο που απέκτησε η Prologis μέσω της συμφωνίας περιελάμβανε 142 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια «πλήρως λειτουργικών κτιρίων logistics», 17 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια οικοδομήσιμης γης και 7 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια κτιρίων σε εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης