Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση άνω του 10% βλέπουν στη Wall Street οι εκατομμυριούχοι επενδυτές

Πτώση άνω του 10% βλέπουν στη Wall Street οι εκατομμυριούχοι επενδυτές
Η τελευταία φορά που οι εκατομμυριούχοι επενδυτές ήταν τόσο δυσοίωνοι ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της Μεγάλης Ύφεσης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία
Οι εκατομμυριούχοι επενδυτές στοιχηματίζουν σε διψήφια πτώση των μετοχών το επόμενο έτος, αντανακλώντας τις πιο πτωτικές προοπτικές τους από το 2008, σύμφωνα με την έρευνα του CNBC Millionaire Survey.
Το 56% των εκατομμυριούχων επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει κατά 10% το 2023.
Σχεδόν το ένα τρίτο αναμένει πτώση άνω του 15%.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ επενδυτών με 1 εκατομμύριο δολάρια και άνω σε επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία.
Αναμένουν επίσης ότι η πτώση των μετοχών θα μειώσει τον πλούτο τους.
Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον προσωπικό τους πλούτο κατά το επόμενο έτος, το μεγαλύτερο ποσοστό (28%) απάντησε ότι είναι το χρηματιστήριο.
Η τελευταία φορά που οι εκατομμυριούχοι επενδυτές ήταν τόσο δυσοίωνοι ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της Μεγάλης Ύφεσης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.
"Αυτή είναι η πιο απαισιόδοξη εικόνα που έχουμε δει σε αυτή την ομάδα από την οικονομική κρίση του 2008 και του 2009", δήλωσε ο George Walper, πρόεδρος της Spectrem Group, η οποία διεξάγει την έρευνα με το CNBC.

Τα προβλήματα

Ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και το ενδεχόμενο ύφεσης επηρεάζουν το εισόδημα των πλούσιων επενδυτών, δήλωσε ο Walper.
Και ενώ οι αγορές έχουν ήδη υποχωρήσει φέτος, με τον S&P 500 να καταγράφει πτώση περίπου 18%, οι πλούσιοι επενδυτές προβλέπουν ακόμη περισσότερο πόνο για το επόμενο έτος.
Οι δυσοίωνες προοπτικές θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στις αγορές, δεδομένου ότι οι εκατομμυριούχοι επενδυτές κατέχουν πάνω από το 85% των μετοχών που κατέχονται ατομικά.
Περισσότεροι από το ένα τρίτο των εκατομμυριούχων αναμένουν ότι οι συνολικές αποδόσεις των επενδύσεών τους (οι οποίες περιλαμβάνουν ομόλογα και άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, μαζί με τις μετοχές) θα είναι αρνητικές το επόμενο έτος.
Οι περισσότεροι αναμένουν αποδόσεις κάτω του 4%, οι οποίες είναι χαμηλές, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα Treasurys αποδίδουν τώρα πάνω από 4%.
Πολλοί εκατομμυριούχοι διατηρούν μετρητά και σχεδιάζουν να μείνουν στο περιθώριο, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον.
Σχεδόν οι μισοί (46%) από τους εκατομμυριούχους επενδυτές έχουν περισσότερα μετρητά στο χαρτοφυλάκιό τους σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 17% κατέχουν "πολύ περισσότερα".

Δυσσοίωνες οι προβλέψεις

Οι εκατομμυριούχοι είναι επίσης πτωτικοί για την οικονομία, με το 60% να αναμένει ότι η οικονομία θα είναι "ασθενέστερη" ή "πολύ ασθενέστερη" στο τέλος του 2023.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο χάσμα αισιοδοξίας μεταξύ των νεότερων και των μεγαλύτερων σε ηλικία εκατομμυριούχων.
Το 81% των εκατομμυριούχων millennials αναμένουν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα είναι υψηλότερα στο τέλος του επόμενου έτους, ενώ σχεδόν οι μισοί (46%) αναμένουν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα είναι αυξημένα κατά 10% ή περισσότερο.
Αντίθετα, οι περισσότεροι (61%) εκατομμυριούχοι baby boomer αναμένουν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα είναι χαμηλότερα ή "πολύ χαμηλότερα" το επόμενο έτος.
Περισσότεροι από τους μισούς millennials εκατομμυριούχους λένε ότι ο S&P 500 θα είναι αυξημένος κατά 10% ή περισσότερο το επόμενο έτος.
Ο Walper δήλωσε ότι οι millennials έχουν μεγαλώσει σε έναν οικονομικό κόσμο χαμηλών επιτοκίων και αυξανόμενων τιμών περιουσιακών στοιχείων, όπου τα sell off της αγοράς συνήθως ακολουθούνται από γρήγορες ανακάμψεις.
Οι παλαιότερες γενιές, είπε, μπορεί να θυμούνται τον κόσμο του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980, όταν ο S&P παρασύρθηκε χαμηλότερα για περισσότερο από μια δεκαετία.
"Οι millennials εκατομμυριούχοι δεν έχουν ζήσει ποτέ ένα πραγματικό πληθωριστικό περιβάλλον", δήλωσε ο Walper.
"Σε ολόκληρη την επαγγελματική τους ζωή, έχουν δει επιτόκια που διαχειριζόταν η Fed.
Ποτέ δεν έχουν δει τόσο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης