Τελευταία Νέα
Διεθνή

ITR: «Άγαρμπη» η Fed - Οδηγεί τις ΗΠΑ σε απότομη «προσγείωση» και βαθιά ύφεση

ITR: «Άγαρμπη» η Fed - Οδηγεί τις ΗΠΑ σε απότομη «προσγείωση» και βαθιά ύφεση
«Η Fed πιέζει πάρα πολύ πολύ γρήγορα την οικονομία», ανέφερε η ITR
Η αμερικανική βιομηχανία θα επιβραδυνθεί και στη συνέχεια θα πέσει σε ύφεση το επόμενο έτος, σύμφωνα με την ITR Economics.
«Εξακολουθούμε να εκτιμάμε περισσότερο έναν επιβραδυνόμενο κύκλο ανάπτυξης το 2023, αλλά η αρχική ομαλή προσγείωση που εκτιμούσαμε γύρω στο τέλος του 2023 μοιάζει τώρα να μετατρέπεται σε δύσκολη προσγείωση το 2024», δήλωσε ο Patrick Luce, οικονομολόγος της ITR.
Ένας βασικός δείκτης που έκανε το ITR να αλλάξει την πρόβλεψη ήταν η αντιστροφή των επιτοκίων του αμερικανικού δημοσίου.
Τον Ιούλιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από εκείνη του 2ετούς και η αντιστροφή αυξάνεται.
Μια τέτοια αντιστροφή σηματοδοτεί ότι οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για την οικονομική κατάσταση τα επόμενα χρόνια και ιστορικά τείνει να συμβεί 12 έως 18 μήνες πριν από την ύφεση.

Η στάση της Fed

Ο Luce απέδωσε τις ζοφερές προοπτικές στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve φέτος, από σχεδόν μηδενική τον Μάρτιο σε πάνω από 4% τώρα.
«Βλέπουμε φέτος ότι η Fed πιέζει πάρα πολύ γρήγορα», είπε.
«Αυτές οι επιπτώσεις, δεν συμβαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη.
Χρειάζονται χρόνο για να εκδηλωθούν με την ευρύτερη μακροοικονομική έννοια».
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έχει πει εδώ και μήνες ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
Ο πληθωρισμός κλιμακώθηκε από λιγότερο 2% στις αρχές του 2021 σε περισσότερο από 9% τον Ιούνιο.
Έκτοτε μετριάστηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο.
Η αύξηση έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, κυρίως στις γιγαντιαίες κρατικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς και σε διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από τα lockdown που θεσπίστηκαν ως απάντηση σε αυτήν.

Το... τρένο

Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων «συμφόρησε το σύστημα», είπε ο Luce.
Άλλα ζητήματα που αναφέρθηκαν από ορισμένους ειδικούς ότι επηρεάζουν τον πληθωρισμό των τιμών ήταν η περιοριστική εγχώρια ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Biden και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο Powell τόνισε ότι η Fed έχει μικρή ισχύ στην πλευρά της προσφοράς της οικονομίας, αλλά ότι μπορεί να προσπαθήσει να κλείσει το χάσμα παραγωγής-κατανάλωσης μειώνοντας τη ζήτηση.
Το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που η Fed είναι ικανοποιημένη ότι ο πληθωρισμός έχει καταπνιγεί, μπορεί να έχει ήδη σφίξει υπερβολικά τη νομισματική πολιτική.
Στην ανάλυσή του, το ITR παρομοιάζει την οικονομία με τρένο.
Τα βαγόνια στο μπροστινό μέρος βλέπουν τον αντίκτυπο του τι πρόκειται να έρθει πρώτο, ενώ τα πίσω ανταποκρίνονται με καθυστέρηση στις τάσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στην οικονομία.
«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας οδηγεί την οικονομία.
Η αγορά κατοικιών, ειδικά οι μονοκατοικίες, οδηγούν την οικονομία», είπε ο Luce.
Στη συνέχεια έρχονται δείκτες όπως οι νέες παραγγελίες και η βιομηχανική παραγωγή.
Πιο κάτω είναι το χονδρικό εμπόριο και μετά το λιανικό.
Στο πίσω μέρος του τρένου είναι οι τιμές καταναλωτή, που είναι ακριβώς ο δείκτης που προσπαθεί να επηρεάσει η Fed, επεσήμανε ο Luce.
Στον στεγαστικό κλάδο η επικείμενη ύφεση είναι ήδη εμφανής, σημείωσε.

Περιορίζεται η πιστωτική επέκταση

Τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν αμέσως τον δανεισμό που στη συνέχεια πλήττει γρήγορα τον στεγαστικό τομέα, ο οποίος είναι ευαίσθητος στις κινήσεις των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.
Η έκδοση στεγαστικών αδειών μειώθηκε κατά περίπου 11% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα η ITR να θεωρεί τον τομέα ήδη σε ύφεση.
«Αυτή η συρρίκνωση είναι ήδη σε εξέλιξη», είπε ο Luce.
«Είναι προσδοκία μας να συνεχιστεί αυτό το επόμενο έτος και ακόμη και το πρώτο τρίμηνο του 2024».
«Καθώς το επιτόκιο των ομοσπονδιακών ταμείων κορυφώνεται και αν αρχίσουν να το μειώνουν πίσω, αυτό θα διευκολύνει επίσης αυτή την κατάσταση προσιτότητας στην αγορά κατοικίας».
Ωστόσο, δεν αναμένει ότι ο κλάδος θα χτυπηθεί όπως στη Μεγάλη Ύφεση του 2008.
«Οι μετοχές είναι πολύ χαμηλότερα σήμερα σε σχέση με το 2005-2006», είπε.
Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά κενών θέσεων ιδιοκτητών σπιτιού είναι χαμηλά, τα ποσοστά πληρότητας των ιδιοκτητών σπιτιού είναι υψηλά και οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν ακόμα αρκετό εισόδημα για να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνειά τους.
«Η ικανότητα του καταναλωτή να εξυπηρετεί το χρέος αυτή τη στιγμή είναι πολύ ισχυρή», είπε ο Luce.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης