Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Bakhmut, το πιο καυτό σημείο του μετώπου στην 300η μέρα του πολέμου ο Zelensky

Στο Bakhmut, το πιο καυτό σημείο του μετώπου στην 300η μέρα του πολέμου ο Zelensky
Για πύρρειο νίκη των Ρώσων κάνουν λόγο Δυτικοί στρατιωτικοί ειδικοί
Το Bakhmut, την πόλη στην επαρχία του Donetsk όπου εδώ και μήνες μαίνονται οι πιο σκληρές συγκρούσεις Ρώσων και Ουκρανών και το οποίο θεωρείται εξαιρετικά καθοριστικό για την εξέλιξη του πολέμου, επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 20/12 ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Η επίσκεψη του Zelensky συνέπεσε με τη συμπλήρωση 300 ημερών από την έναρξη του πολέμμου.
Όπως έγινε γνωστό, ο Zelensky συναντήθηκε με στρατιώτες και απένειμε βραβεία σε στρατιωτικούς, δεσμευόμενος για νέα στρατιωτική ενίσχυση τους με όπλα, βλήματα και νέες αμυντικές δυνατότητες, για τα πάντα, όπως είπε, «που θα μας δώσουν την ικανότητα να επιταχύνουμε το τέλος αυτού του πολέμου».
Σχολιάζοντας την επίσκεψη Zelensky στο Bakhmut, o αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Mykhailo Fedorov χαρακτήρισε τον Zelensky ως τον πιο γενναίο πρόεδρο του πιο γενναίου έθνους.

Το πιο καυτό σημείο του πολέμου

Στο Bakhmut εδώ και εβδομάδες γίνονται οι πιο σκληρές μάχες μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών στρατιωτών.
Μάλιστα και ο ίδιος ο Zelensky υποστήριξε ότι το Bakhmut είναι το πιο καυτό σημείο από ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, το οποίο εκτείνεται σε μια απόσταση 1.300 χιλιομέτρων.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως οι ουκρανικές δυνάμεις αντέχουν των ρωσικών επιθέσεων, ενώ οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως μέρα με την ημέρα προωθούνται – έστω και για λίγα μέτρα – ολοένα και πιο κοντά στην κατάκτηση της πόλης.
Εάν οι Ρώσοι καταφέρουν να «πάρουν» την Bakhmut, εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τις ρωσικές δυνάμεις προκειμένου να προελάσουν προς το Slavyansk και το Kramatorsk, τις δύο πιο σημαντικές πόλεις στο Donbass που εξακολουθούν να είναι υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

Πύρρειος νίκη των Ρώσων

Στρατιωτικοί ειδικοί υποστηρίζουν, όπως μεταδίδει το Reuters, πως η σχεδόν πεντάμηνη μάχη για τη Bakhmut στην ανατολική Ουκρανία συνεχίστηκε για τόσο πολύ καιρό και προκάλεσε τόσους θανάτους και καταστροφές που, ακόμη κι αν επικρατήσει η Ρωσία, θα είναι μια πύρρειος νίκη.
Κατεστραμμένα συγκροτήματα διαμερισμάτων, βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες, χαρακώματα γεμάτα λάσπη και πολίτες που σκύβουν στα κελάρια κάτω από αδιάκοπους βομβαρδισμούς έχουν γίνει γνώριμες σκηνές μέσα και γύρω από την πόλη των περίπου 70.000 κατοίκων από την έναρξη των μαχών.
Πλέον, εκτιμάται ότι στην πόλη δεν έχουν απομείνει πάνω από 10.000 άνθρωποι.
Εάν οι Ρώσοι καταφέρουν και πάρουν τον έλεγχο στο Bakhmut, θα καταφέρουν να στερήσουν από την Ουκρανία μια χρήσιμη οδική και σιδηροδρομική γραμμή για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης