Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες κυρώσεις; Πάνω από 14,4 τρισ. δολ. οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας το 2022

Ποιες κυρώσεις; Πάνω από 14,4 τρισ. δολ. οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας το 2022
Ξεπέρασε τα 14,44 τρισ. δολ. ο όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας
Ξεπέρασε τα 14,44 τρισ. δολ. ο όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ρωσίας,για δεύτερη συνεχή χρονιά, εν μέρει λόγω του αυξημένου κύκλου εργασιών των πράξεων repos.
"Το τρέχον έτος δεν ήταν εύκολο.
Οι αγορές αντιμετώπισαν πρωτοφανείς προκλήσεις", δήλωσε ο Yuri Denisov, επικεφαλής του ομίλου MOEX, ο οποίος διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο της Μόσχας.
"Από τις αρχές του 2022, ο συνολικός όγκος συναλλαγών ξεπέρασε το 1 τετράκις εκατομμύριο ρούβλια.
"Η κύρια συμβολή σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν η αγορά χρήματος, η οποία αναδιανέμει τα χρήματα στην αγορά και παρέχει ρευστότητα σε όλους τους συναλλασσόμενους", είπε, εξηγώντας ότι τα μειωμένα χρονικά πλαίσια για την τοποθέτηση κεφαλαίων - από μία εβδομάδα και ένα μήνα σε μία νύχτα - προκάλεσαν αυξημένο κύκλο εργασιών και αύξηση του όγκου συναλλαγών.
Το όριο των τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ επετεύχθη στις 16 Δεκεμβρίου.
Το σύνολο για το 2021 ήταν 1,009 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Στροφή στις αγορές της Ανατολής

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας σταμάτησε κάποιες συναλλαγές λίγο μετά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών από τη Ρωσία στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που προκάλεσαν χάος στις ρωσικές αγορές.
Πλέον, όπως και ο ανταγωνιστής SPB Exchange, το Moscow Exchange αναζητά αγορές μακριά από τη Δύση για ανάπτυξη το 2023.
Ο Denisov δήλωσε ότι το χρηματιστήριο θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση του ρουβλίου με το διχράμ του Εμιράτου, το αζέρικο μανατ και την αιγυπτιακή λίρα.
Το μερίδιο του όγκου συναλλαγών σε νομίσματα των λεγόμενων φιλικών χωρών - εκείνων που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία - εκτινάχθηκε στο 34% τον Νοέμβριο, από 0,5% στις αρχές του 2022.
"Το μερίδιο του δολαρίου στις συναλλαγές spot μειώθηκε στο μισό, στο 42% από 84%", δήλωσε ο Denisov.
Ο όγκος συναλλαγών στο γουάν της Κίνας έχει αυξηθεί 41 φορές, πρόσθεσε.
Χωρίς απευθείας πτήσεις προς μεγάλο μέρος της Ευρώπης, προορισμοί όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στους Ρώσους τουρίστες, δημιουργώντας πρόσθετη ζήτηση για επιλογές μετατροπής.
"Φέτος είδαμε 17πλάσια αύξηση του τζίρου σε τουρκικές λίρες, εν μέρει λόγω της ζήτησης του τουρκικού νομίσματος από τους τουρίστες", δήλωσε ο Kirill Pestov, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επιχειρηματικής ανάπτυξης του χρηματιστηρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης