Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στις αγορές από τις νέες αποφάσεις της Bank of Japan - Τα διφορούμενα μηνύματα κόντρα στο ρεύμα

Χάος στις αγορές από τις νέες αποφάσεις της Bank of Japan - Τα διφορούμενα μηνύματα κόντρα στο ρεύμα
Η λειτουργία των αγορών ομολόγων έχει επιδεινωθεί, ιδίως όσον αφορά τις σχετικές σχέσεις μεταξύ των επιτοκίων των ομολόγων με διαφορετικές λήξεις
Αφού άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια πολιτικής, η πιο "χαλαρή" τράπεζα στον κόσμο αποφάσισε να τροποποιήσει δραματικά το λεγόμενο πλαίσιο ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων και να αυξήσει την ποσότητα των κρατικών ομολόγων που θα αγοράζει κάθε μήνα (ενώ ο υπόλοιπος κόσμος κάνει το αντίθετο).
Η αύξηση του εύρους είναι τεράστια (από -0,5% έως +0,5% στις αποδόσεις).
Έτσι, ρεαλιστικά πρόκειται για μια κίνηση πολιτικής που επιτρέπει στα μακροπρόθεσμα επιτόκια να αυξηθούν από 25 μ.β. (το προηγούμενο όριο του YCC) σε 50 μ.β. (το τρέχον όριο του YCC).

Η προσαρμογή του YCC αναφέρεται ως ένας μηχανισμός για την ενθάρρυνση της καλύτερης λειτουργίας της αγοράς ομολόγων (όπου σήμερα σχεδόν κανένα ομόλογο δεν αλλάζει χέρια).
Η BOJ αναφέρει ότι προχώρησε στην αλλαγή αυτή καθώς:
"Η λειτουργία των αγορών ομολόγων έχει επιδεινωθεί, ιδίως όσον αφορά τις σχετικές σχέσεις μεταξύ των επιτοκίων των ομολόγων με διαφορετικές λήξεις και τις σχέσεις αρμπιτράζ μεταξύ των αγορών spot και future.

Εάν αυτές οι συνθήκες της αγοράς επιμείνουν, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες".
Η BoJ αύξησε επίσης τις αγορές ομολόγων σε 9 τρισεκατομμύρια JPY μηνιαίως για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Να θυμίσουμε ότι το μερίδιο των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων που κατέχει η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεπέρασε το 50% σε βάση αγοραίας αξίας για πρώτη φορά, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν τη Δευτέρα.

Ενισχύεται το γεν

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά τη "χαλάρωση" που συνεπάγεται η αύξηση των αγορών ιαπωνικών ομολόγων (JGB), το γεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου (επειδή με μια ευρύτερη/υψηλότερη ζώνη για την απόδοση του 10ετούς, θεωρητικά η BoJ θα πρέπει να αγοράσει λιγότερα ομόλογα για να το διατηρήσει εντός του ορίου της).
Το γεν βρίσκεται τώρα στην ισχυρότερη τιμή του από τον Αύγουστο.
Έτσι, η ουσία είναι ότι η BoJ θα επιτρέψει την αύξηση του 10ετούς στο 0,50% από 0,25%, αλλά προκειμένου να γίνει η μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη, θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων στα 9 τρισεκατομμύρια γεν από 7,3 τρισεκατομμύρια γεν το μήνα.
Αυτό ουσιαστικά θα αφαιρέσει τη διακύμανση του YCC στην καμπύλη αποδόσεων των JGB...
Και βέβαια, οι αποδόσεις των 10ετών JGB εκτινάχθηκαν αμέσως στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015.

Τι αναφέρουν οι αναλυτές

Σύμφωνα με την Capital Economics, δεν υπήρχε τίποτα στη δήλωση του Kuroda που να υποδηλώνει ότι η απόφαση αυτή προαναγγέλλει μια συνολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η αξιολόγηση της τράπεζας για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες καθώς και οι προοπτικές της για τα επόμενα τρίμηνα ήταν ελάχιστα αλλαγμένες σε σχέση με τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Αν μη τι άλλο, η υποβάθμιση της άποψης της τράπεζας για την εξωτερική ζήτηση υποδηλώνει ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο για την ισχύ της ανάκαμψης.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η τράπεζα επανέλαβε ότι αναμένει ότι τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια πολιτικής θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Daisuke Karakama, επικεφαλής οικονομολόγος της αγοράς στην Mizuho Bank, προειδοποίησε να μην εκλάβουμε αυτές τις αρχικές σπασμωδικές κινήσεις ως ενδεικτικές για οτιδήποτε:
"Οι αγορές συναλλάγματος φαίνεται να θέλουν να το εκλάβουν ως στροφή της BOJ, κάτι που δεν νομίζω".
Η δραματική προσαρμογή της BoJ στο πλαίσιο ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την προτίμηση των φορέων χάραξης πολιτικής για ένα ισχυρότερο γεν, σύμφωνα με την National Australia Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης