Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαζικές πωλήσεις συμμετοχών σε private equity με διψήφιες εκπτώσεις - Παίρνει «φωτιά» δευτερογενής αγορά

Μαζικές πωλήσεις συμμετοχών σε private equity  με διψήφιες εκπτώσεις -  Παίρνει «φωτιά» δευτερογενής αγορά
Κατά την επενδυτική Hamilton Lane, ένα πρωτοφανές ποσό 224 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μερίδια private equity προσφέρθηκε στη δευτερογενή αγορά φέτος έως τα μέσα Νοεμβρίου
Σχετικά Άρθρα
Με ασυνήθιστα υψηλό ρυθμό μεγάλος αριθμός επενδυτών πουλάει τις συμμετοχές τους σε private equity funds σε μια αδιαφανή δευτερογενή αγορά, καθώς οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων εξαργυρώνουν τα μερίδιά τους για να πάρουν μετρητά και να καλύψουν ζημίες άλλων τοποθετήσεων ή να εξισορροπήσουν χαρτοφυλάκια.
Το κύμα πωλήσεων είναι το τελευταίο από τα πολλά σημάδια πίεσης στα private equity funds και αποτελεί άλλο ένα μήνυμα ότι οι επενδυτές αρχίζουν να ερωτεύονται «εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία» που έως πρότινος δεν συγκέντρωναν αξιοσημείωτη ρευστότητα.
Θεωρούμενα ως μια προσοδοφόρα αλλά μειωμένης ρευστότητας μέθοδος πρόσβασης σε μη εισηγμένες εταιρείες, τα private equity funds έχει γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και έχουν συμπεριλάβει  έργα ακινήτων και υποδομών.
Ωστόσο, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να βγάλει κανείς τα χρήματά του από μια τέτοια επένδυση πριν τη λήξη της - συνήθως τουλάχιστον τρία χρόνια - οι διαχειριστές χρημάτων που πρέπει να πουλήσουν θέσεις και να δώσουν μετρητά στους πελάτες τους χρησιμοποιούν μια δευτερογενή αγορά που τους τελευταίους μήνες έχει πάρει «φωτιά».
Οι εκπτώσεις που προσφέρονται υποδηλώνουν ότι υπάρχει βιασύνη για έξοδο και ενώ ο συνολικός τζίρος είναι δύσκολο να μετρηθεί επειδή οι συμφωνίες διαπραγματεύονται ιδιωτικά, φαίνεται να βρίσκονται σε πολυετή ιστορικά υψηλά ή πολύ κοντά σε αυτά..
Η επενδυτική εταιρεία Hamilton Lane λέει ότι ένα πρωτοφανές ποσό 224 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μερίδια private equity έχει προσφερθεί στη δευτερογενή αγορά φέτος έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Δεν έχουν πουληθεί όλα, αλλά η εταιρεία ανάλυσης Preqin εκτιμά ότι η αξία των δευτερογενών συναλλαγών μέχρι το τρίτο τρίμηνο ήταν περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό δεν απέχει πολύ από το σύνολο του 2021 που ανήλθε λίγο πάνω από 70 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι πολύ υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά λένε ότι πολλοί παράγοντες οδηγούν τις πωλήσεις.
Ορισμένοι επενδυτές χρειάζονται μετρητά.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά επεσήμαναν το παράδειγμα της κατάρρευσης στις αγορές χρέους της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο, όταν οι επενδυτές χρειάστηκε να καλύψουν τις ζημίες τους και στράφηκαν στις συμμετοχές τους στις private equities για να το κάνουν.
Άλλοι θέλουν να μεταφέρουν αλλού το κεφάλαιό τους αλλού - σημάδι ότι τα private equity funds δεν χαίρουν πια τόσο μεγάλης εκτίμησης.
Σε πιο σταθερές εποχές, οι αγοραστές συνήθως αποσπούν περιορισμένες εκπτώσεις έναντι της λογιστικής αξίας, αλλά πρόσφατα οι εκπτώσεις έχουν διευρυνθεί δραματικά.
«Συνήθως, έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο που διαπραγματεύεται κοντά στη λογιστική αξία ... ίσως με έκπτωση 1-2%. Σήμερα βλέπουμε κορυφαίας ποιότητας χαρτοφυλάκια να διαπραγματεύονται με διψήφιες εκπτώσεις», δήλωσε ο Jan Philipp Schmitz, επικεφαλής της Γερμανίας και της Ασίας στην Ardian, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στη δευτερογενή αγορά private equity.
Στα χαρτιά, πολλές επενδύσεις private equity οι οποίες συνήθως αποτιμώνται σε τριμηνιαία βάση, φαίνεται ότι τα πήγαν πολύ καλά φέτος. Αλλά υπάρχουν σημάδια ότι το συναίσθημα αλλάζει.
Η αμερικανική εταιρεία εξαγοράς Carlyle Group αγωνίζεται να πετύχει τους στόχους συγκέντρωσης κεφαλαίων, ανέφεραν οι Financial Times.
Επίσης, η ευρέως διαδεδομένη μη εισηγμένη εταιρεία ακίνητης περιουσίας της Blackstone, η οποία έχει αποκτήσει αξία φέτος, αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω των μαζικών αποσύρσεων κεφαλαίων.
Η ανάλυση από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies διαπίστωσε ότι το 58% των συμφωνιών δευτερογενούς αγοράς κατά αξία το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν πωλήσεις από funds που ενεργούσαν ως επενδυτές σε private equity funds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης