Διεθνή

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, o DAX +0,6% - Ισχυρή ανάκαμψη για τον Ifo στη Γερμανία

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, o DAX +0,6% - Ισχυρή ανάκαμψη για τον Ifo στη Γερμανία
H βελτίωση του δείκτη Ifo επιχειρηματικού κλίματος στηρίζει το θετικό κλίμα
Ανακάμπτουν από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη βελτίωση του δείκτη Ifo επιχειρηματικού κλίματος να στηρίζει το θετικό κλίμα.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,6% στις 13.969 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,5% στις 7.370 μονάδες.  
Στις 6.498 μονάδες με άνοδο 0,7% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 0,5% στις 23.802 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,4% στις 8.145 μονάδες.
Άνοδο 0,4% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street. 
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση 0,5% στις 2.122 μονάδες.
Το φυσικό αέριο υποχωρεί στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου να σημειώνει πτώση 5% στα 109 ευρώ, με φόντο τον διαφαινόμενο συμβιβασμό των Ευρωπαίων για πλαφόν 188 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent ενισχύεται 1% στα 79,86 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό +1% στα 75,22 δολ. το βαρέλι.

Ισχυρή ανάκαμψη για τον Ifo στη Γερμανία

Η εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων βελτιώθηκε απροσδόκητα σημαντικά τον Δεκέμβριο, καθώς υποχώρησε ο κίνδυνος του δελτίου φυσικού αερίου και συνέχισαν να αμβλύνονται οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Το ερευνητικό ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 88,6 από το αναθεωρημένο προς τα πάνω 86,4 του Νοεμβρίου, με τους δύο επιμέρους δείκτες να αυξάνονται. Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στο 83,2 από το χαμηλό διετίας 80,2, ενώ η εκτίμηση των τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στο 94,4 από 93,2.
"Οι γερμανικές επιχειρήσεις εισέρχονται στην περίοδο των διακοπών με μια αίσθηση ελπίδας", σημειώνει το Ifo.

Πτώση στην Ασία, η Shanghai -1,9% - Επιμένει η αβεβαιότητα για την Κίνα, ανησυχία για ύφεση

Πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ασίας, διευρύνοντας τις απώλειες από την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων και μια πιθανή ύφεση το 2023 επιβάρυναν το κλίμα, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική επαναλειτουργία της Κίνας επιβάρυνε επίσης τις περιφερειακές αγορές.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ήταν μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων της ημέρας, χάνοντας 1,1% εν μέσω νέων εικασιών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) θα μπορούσε να σφίξει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική.
Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει την αναθεώρηση του στόχου της Bank of Japan για τον πληθωρισμό, μια κίνηση που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σε αύξηση των επιτοκίων από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται επίσης στη συνεδρίαση της BoJ την Τρίτη, όπου αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της.
Ο δείκτης Shanghai Shenzhen CSI 300 των blue-chip της Κίνας υποχώρησε κατά 1,2%, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 1,9%, καθώς οι αυξανόμενες λοιμώξεις COVID-19 στη χώρα αντιστάθμισαν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.
Η χώρα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου έξαρση των κρουσμάτων COVID-19, αφού περιόρισε αρκετά μέτρα αποκλεισμού νωρίτερα αυτό το μήνα, γεγονός που οι αγορές φοβούνται ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει μια ευρύτερη επαναλειτουργία στη χώρα.
Έρευνα έδειξε επίσης ότι η εμπιστοσύνη των κινεζικών επιχειρήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας σχεδόν δεκαετίας, καθώς η πανδημία COVID-19 ανέδειξε βαθύτερες ρωγμές στην οικονομία της χώρας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης