Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια ανάσα από συμφωνία οι Ευρωπαίοι για πλαφόν 180 ευρώ στο ρωσικό φυσικό αέριο

Μια ανάσα από συμφωνία οι Ευρωπαίοι για πλαφόν 180 ευρώ στο ρωσικό φυσικό αέριο
Επί τάπητος η πρόταση για πλαφόν στα 188 ευρώ τη μεγαβατώρα - Συνεδριάζουν και πάλι οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μια ανάσα από συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι οι Ευρωπαίοι με τους υπουργούς Ενέργειας των 27 να συνέρχονται εκ νέου σήμερα Δευτέρα 19/12 στις Βρυξέλλες σε μια ύστατη προσπάθεια να γίνουν οι τελευταίοι απαραίτητοι συμβιβασμοί.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το ύψος του πλαφόν φαίνεται να υποχωρεί στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την εφαρμογή του να αρχίζει από την 1η Φεβρουαρίου.
Σε δηλώσεις της η αρμόδια Επίτροπος Kadri Simson εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα καταφέρουν να γεφυρώσουν και τις τελευταίες διαφορές.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ' όλους» υποστήριξε η Simson.

Πιέσεις

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Ενέργειας δεν κατάφεραν ούτε στην τελευταία τους συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα να βάλουν ένα τέλος στο αδιέξοδο μηνών, όσον αφορά την επιβολή μιας ανώτατης τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Ωστόσο, κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία το αργότερο έως σήμερα Δευτέρα 19/12.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τσεχική Προεδρία έχει προτείνει να τεθεί σε ψηφοφορία η συμβιβαστική πρόταση (που έχει διατυπώσειή ήδη από το περασμένο Σάββατο 17/12) και να μην επιδιωχθεί η επίτευξη ομόφωνης υποστήριξης, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί πάντως το Βερολίνο.

Η πρόταση

Βάση της τελικής διαπραγμάτευσης αποτελεί η νέα πρόταση της Τσεχικής Προεδρίας για την μείωση του ανώτατου ορίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.
Συγκεκριμένα, η πρόταση αυτή, η οποία έγινε γνωστή στα κράτη μέλη το περασμένο Σάββατο 17/12, προβλέπει ότι εάν η τιμή του ρωσική φυσικού αερίου υπερβεί για τρεις ημέρες την τιμή των 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θα επιβάλλεται το πλαφόν.
Πρόκειται για μια πρόταση που ικανοποιεί αρκετές χώρες, ανάμεσα τους και την Ελλάδα, η οποία είχαν ζητήσει ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Που βρισκόμαστε

Ο διάλογος αφορά πλέον κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF («Title Transfer Facility»).
Η πρόταση έχει σκοπό να οικοδομηθεί γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που δεν θέλουν να υπάρξει καμιά επέμβαση στην αγορά, όπως η Γερμανία.
«Ξέρουμε απλώς από προηγούμενες παρεμβάσεις στην αγορά, πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσουμε κακό επιδιώκοντας το καλό» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Robert Habeck..
Aρκετές κυβερνήσεις έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν, καθώς υποστηρίζουν πως οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπερβολικά αυστηροί.
Ο δυνητικός συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο πήχη τιμής η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί το πλαφόν και ταυτόχρονα μηχανισμούς για την διασφάλιση της επάρκειας προσφοράς και της σταθερότητας των αγορών.

Η Ουγγαρία προειδοποιεί: Το πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα βλάψει την ευρωπαϊκή οικονομία

Την θέση πως η απόφαση των Ευρωπαίων να επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι λάθος και θα βλάψει τελικά την ευρωπαϊκή οικονομία διατυπώνει ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, ο οποίος αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα 19/12 για το πλαφόν.
«Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ δεν έχει συνεδριάσει ποτέ στο παρελθόν τόσο συχνά, αλλά είναι κάτι δικαιολογημένο λόγω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
Το προτεινόμενο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου είναι λάθος, επιβλαβές και επικίνδυνο, αλλά φαίνεται ότι τελικά θα επιβληθεί.
Θα γίνει μια ακόμα μεγάλη μάχη σήμερα στις Βρυξέλλες» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ουγγαρία στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, μια και το θέμα της ενέργειας εμπίπτει στο χαρτοφυλάκιο του.
Η Ουγγαρία έχει ταχθεί κατά του πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μείωνε τις προμήθειες καυσίμων στην αγορά και θα πυροδοτούσε αυξήσεις τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης