Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόβες πυρηνικού πολέμου: «Σοβαρή πρόκληση» η δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων από τη Β. Κορέα στα ανοικτά της Ιαπωνίας

Πρόβες πυρηνικού πολέμου: «Σοβαρή πρόκληση» η δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων από τη Β. Κορέα στα ανοικτά της Ιαπωνίας
Αναδεικνύεται σε πυρηνική δύναμη η Βόρεια Κορέα επισημαίνουν οι αναλυτές - Υπαρξιακή απειλή χαρακτηρίζεται από το στρατό των ΗΠΑ
Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 ο στρατός της Νότιας Κορέας καταδίκασε την τελευταία πυραυλική δοκιμή από την Βόρεια Κορέα ως «σοβαρή πρόκληση» - αφού η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε ένα ζευγάρι βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας στη θάλασσα.
Περιέγραψε την εξέλιξη αυτή ως «μια σοβαρή πρόκληση που βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο καθώς και στη διεθνή κοινότητα».
Ήταν το τελευταίο σε μια σημαντική ένταση των πυραυλικών δοκιμών τους τελευταίους μήνες.
Οι εκτοξεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας να εκδώσει συναγερμό έκτακτης ανάγκης για το μεγάλο νησιωτικό κράτος, δεδομένου ότι τα βλήματα ταξίδεψαν πάνω από 300 μίλια πριν καταστραφούν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κορέας και Ιαπωνίας.
Σε πρόσφατη δοκιμή ένας βαλλιστικός πύραυλος φέρεται να πέταξε πάνω από το νησί, πανικοβάλλοντας τους κατοίκους.
Το Associated Press αναφέρει σχετικά ότι «οι εκτοξεύσεις ήρθαν δύο ημέρες αφότου η Βόρεια Κορέα  ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε μια βασική δοκιμή που απαιτείται για την κατασκευή ενός πιο κινητού, ισχυρού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου σχεδιασμένου να πλήξει την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ».
«Οι δύο πύραυλοι είχαν τροχιά από τη βορειοδυτική περιοχή Tongchangri της χώρας περίπου 500 χιλιόμετρα (310 μίλια) σε μέγιστο ύψος 550 χιλιομέτρων (340 μίλια) πριν προσγειωθούν στα θαλάσσια ύδατα μεταξύ της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. 

Πυρηνική δύναμη

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι το 2022 πραγματοποιηθήκε ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των εκτοξεύσεων από την Πιονγκγιάνγκ.
Ο αναλυτής πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace, Ankit Panda, περιέγραψε ότι η Βόρεια Κορέα αναδεικνύεται ως μια νέα «πυραυλική δύναμη» στην περιοχή και στην παγκόσμια σκηνή.
«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Βόρεια Κορέα μετατρέπεται κυριολεκτικά σε εξέχοντα φορέα κατοχής και χρήσης πυραυλικών δυνάμεων μεγάλης κλίμακας», είπε ο Panda.

Η μεγάλη εικόνα

«Η λέξη δοκιμή δεν είναι πλέον κατάλληλη για να μιλήσουμε για τις περισσότερες εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας», σημείωσε.
«Οι περισσότεροι από τους πυραύλους που εκτόξευσαν φέτος είναι μέρη στρατιωτικών ασκήσεων.
Κάνουν πρόβες για πυρηνικό πόλεμο.
Και αυτό νομίζω ότι είναι η μεγάλη εικόνα φέτος»
Σε απάντηση, την περασμένη εβδομάδα το Πεντάγωνο ανέπτυξε μια μονάδα διαστημικής δύναμης των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Osan έξω από τη Σεούλ, προκειμένου να παρακολουθεί καλύτερα την πυραυλική δραστηριότητα της Νότιας Κορέας.
«Μόλις 48 μίλια βόρεια από εμάς υπάρχει μια υπαρξιακή απειλή• μια απειλή που πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποτρέψουμε, να υπερασπιστούμε και - εάν απαιτείται - να νικήσουμε», επισήμανε ο αντισυνταγματάρχης των ΗΠΑ Joshua McCullion που συμμετέχει στη εν λόγω αποστολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης