Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στα Βαλκάνια: Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο - Παρενέβησαν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Ανησυχία στα Βαλκάνια: Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο - Παρενέβησαν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ
Η Σερβία υπέβαλε στην αποστολή του ΝΑΤΟ αίτημα για την είσοδο στρατού και αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο
Σχετικά Άρθρα
Η ομάδα επέμβασης KFOR του ΝΑΤΟ την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 ενίσχυσε την ασφάλεια στο σημείο ελέγχου Yarina στην είσοδο του Κοσσυφοπεδίου λόγω μιας μαζικής συγκέντρωσης Σέρβων.
Ακτιβιστές των κινημάτων νεολαίας της Σερβίας γύρω στις 13.00 (τοπική ώρα) διαδήλωσαν με σύνθημα «Δεν θα υπάρξει ποτέ σύνορα, το Κόσοβο είναι Σερβία!» σε μια συγκέντρωση με αρκετές εκατοντάδες άτομα με σημαίες λίγα μέτρα από το σημείο ελέγχου.
Στο συλλαλητήριο κλήθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων από την ίδια τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Δημοκρατία της Σερβικής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Η Σερβία υπέβαλε στην αποστολή του ΝΑΤΟ αίτημα για την είσοδο στρατού και αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα  Kosovo online, η ομάδα του ΝΑΤΟ άρχισε να ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή το βράδυ της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2022.
«Πάνω από 15 οχήματα Hummer και πολλά φορτηγά της KFOR  έκλεισαν αγροτικούς παρακαμπτήριους δρόμους αυτή τη νύχτα», είπαν κάτοικοι της περιοχής στην πύλη, η οποία δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες και βίντεο.
Λίγες δεκάδες μέτρα βάθος από το σημείο ελέγχου Yarine, στρατιώτες του ΝΑΤΟ σήκωσαν ένα συρματόπλεγμα και έκλεισαν το δρόμο με βαρέα οχήματα.

Συλλήψεις Σέρβων

Την ίδια ώρα αστυνομία της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 έναν ακόμη πρώην αστυνομικό σερβικής υπηκοότητας, τον Zoran Michailovitch , στο βορρά.
Πριν από αυτό, ο επίσης Σέρβος του Sladjan Trajkovic τέθηκε υπό κράτηση στη βόρεια Kosovska Mitrovica, είναι ύποπτος για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης 1998-1999. 
Η αστυνομία στο αυτοαποκαλούμενο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε την Τρίτη  13/12 ότι τα σημεία ελέγχου Jarine και Brnjak στην έξοδο προς την κεντρική Σερβία παραμένουν κλειστά επ' αόριστον, και ότι οδοφράγματα στους αυτοκινητόδρομους παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των μεταφορών και των εμπορευμάτων.

Στα οδοφράγματα

Το περιστατικό που ώθησε τους Σέρβους να στήσουν οδοφράγματα παραμένει άλυτο.
Ο πρώην αστυνομικός Deyan Pantitcs, μαζί με Σέρβους συναδέλφους από τα αστυνομικά τμήματα του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, παραιτήθηκαν τον Νοέμβριο και συνελήφθη το περασμένο Σάββατο (10/12)  στο σημείο ελέγχου Yarina κατά την είσοδό του από την κεντρική Σερβία ως ύποπτοι για "τρομοκρατία".
Έκτοτε, ο ίδιος βρισκόταν σε σταθμό της αστυνομίας κοντά στο σημείο ελέγχου, μόνο την Τρίτη του επετράπη να παραδώσει φάρμακα για χρόνιες παθήσεις.
Στις 10 Δεκεμβρίου, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου έστησαν οδοφράγματα και βρίσκονται σε υπηρεσία σε αυτοκινητόδρομους στα βόρεια της επαρχίας λόγω της σύλληψης από τις αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου ενός πρώην αστυνομικού του Υπουργείου Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου
Οδοφράγματα υπάρχουν στους δήμους Leposavić, Zvecan και Zubin Potok,
Ενώ η κατάσταση παραμένει ήρεμη, οι ντόπιοι Σέρβοι βρίσκονται σε σκηνές τη νύχτα.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, γυναίκες της περιοχής πηγαίνουν επίσης στα οδοφράγματα.
Στα κοινωνικά δίκτυα της Σερβίας διανέμονται βίντεο από την κίνηση στρατιωτικού υλικού στον δήμο Ράσκα που γειτνιάζει με τη Σερβία και την πτήση των ελικοπτέρων Mi-35 της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης