Τελευταία Νέα
Διεθνή

Qatar Gate: Στην αντεπίθεση το Κατάρ δηλώνει «απογοητευμένo» από την EE και σχεδιάζει... ενεργειακά «αντίποινα»

Qatar Gate: Στην αντεπίθεση το Κατάρ δηλώνει «απογοητευμένo» από την EE και σχεδιάζει... ενεργειακά «αντίποινα»
Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου θα επηρεάσουν αρνητικά τις συζητήσεις γύρω από την ενεργειακή ασφάλεια, δηλώνει διπλωμάτη
Σχετικά Άρθρα
Το Κατάρ απείλησε να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, καθώς ελήφθησαν μέτρα κατά του κράτους του Κόλπου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εν μέσω σκανδάλου δωροδοκίας.
Το περίφημο «Qatar Gate» προκάλεσε ισχυρό κλυδωνισμό στην ΕΕ μετά τις επιδρομές της βελγικής αστυνομίας που εντόπισαν βαλίτσες με ποσά τα οποία εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τη Ντόχα για να αγοράσει επιρροή στις Βρυξέλλες.
Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, Ελληνίδα ευρωβουλευτής, κατηγορήθηκαν για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος».
Την ίδια ώρα ανακύπτουν και νέα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις με πρώτο και κυριότερο εάν η απήχησή του θα αγγίξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς νέα στοιχεία αφήνουν πολλά ερωτηματικά για πιθανή εμπλοκή του κορυφαίου διπλωμάτη και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Josep Borrell!
Αυτό που ξεκίνησε ως ποινική έρευνα για νυν και πρώην ευρωβουλευτές και βοηθούς του κοινοβουλίου έχει διευρυνθεί σημαντικά — όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που εμπλέκονται αλλά και τον αριθμό των οργανισμών και τρίτων χωρών, στις οποίες πλέον περιλαμβάνεται και το Μαρόκο.
Οι κλυδωνισμοί είναι δυνατόν να αγγίξουν συνολικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές.
Από την πλευρά του το Κατάρ καταδίκασε την έρευνα των βελγικών αρχών και προειδοποίησε ότι τα μέτρα του κοινοβουλίου θα επηρεάσουν «αρνητικά» τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η προμήθεια LNG

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν στραφεί στο Κατάρ για προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να αντικαταστήσουν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μετά την παράνομη εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.
«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος μεροληπτικός περιορισμός που παρεμνποδίζει τον διάλογο και τη συνεργασία με το Κατάρ πριν τελειώσει η νομική διαδικασία θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια», δήλωσε διπλωμάτης του Κατάρ.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που συνδέουν την κυβέρνησή μας με ανάρμοστη συμπεριφορά», επισήμανε ο διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Το Κατάρ είναι ένας σημαντικός προμηθευτής LNG στο Βέλγιο».

Αναστολή συνεργασίας  και αποκλεισμός

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την αναστολή όλων των εργασιών για τη νομοθεσία που αφορά το Κατάρ και τον αποκλεισμό των εκπροσώπων του Κατάρ από τις εγκαταστάσεις του.
Η αναστολή επηρεάζει τη νομοθεσία που σχετίζεται με την απελευθέρωση των θεωρήσεων visas, μια αεροπορική συμφωνία ΕΕ - Κατάρ και προγραμματισμένες επισκέψεις μέχρι να επιβεβαιωθούν ή να απορριφθούν οι ισχυρισμοί.
Η έκκληση για αποκλεισμό του Κατάρ από το κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο της Γαλλίας, έγινε από ευρωβουλευτές εν μέσω αιτημάτων για κατάργηση των ομάδων λόμπι από κυβερνήσεις εκτός ΕΕ.
Το Κατάρ πιστεύει ότι έχει βρεθεί άδικα στη δίνη του σκανδάλου εν μέρει λόγω της κριτικής για τις επιδόσεις του όσν αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το Μαρόκο έχει επίσης κατηγορηθεί ότι δωροδοκούσε ευρωβουλευτές με στόχο την απόκτηση επιρροής.

Παραπλάνηση των ευρωβουλευτών και προκαταλήψεις

«Παρατηρήσαμε με μεγάλη ανησυχία την επιλεκτική καταδίκη αυτής της εβδομάδας της χώρας μας», σημείωσε ο διπλωμάτης.
«Η απόφαση για αποκλειστική απαγόρευση εκπροσώπων από ένα μεμονωμένο κράτος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδεικνύει ότι οι ευρωβουλευτές έχουν παραπλανηθεί σημαντικά».
«Είναι ατυχές το γεγονός ότι ορισμένοι ενήργησαν με προκαταλήψεις κατά του Κατάρ και πραγματοποίησαν τις κρίσεις τους με βάση τις ανακριβείς πληροφορίες και διαρροές αντί να περιμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας».
Οι Βέλγοι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ερευνούσαν τη διαφθορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τις επιδρομές και τις συλλήψεις των τελευταίων δέκα ημερών.
«Είναι βαθιά απογοητευτικό το γεγονός ότι η βελγική κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί με την κυβέρνησή μας για να τεκμηριώσει τα γεγονότα (σ.σ. σχετικά με τη διαφθορά) μόλις έλαβε γνώση των καταγγελιών», είπε ο διπλωμάτης του Κατάρ.

Διχασμένη η ΕΕ για τις σχέσεις με τη Ντόχα

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών του συνεργάστηκε στενά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αποκαλύψει το σκάνδαλο δωροδοκίας.
Ο διπλωμάτης του Κατάρ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει διχασμός της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις με τη Ντόχα και πρότεινε ότι όλα τα κράτη μέλη δεν έπαιρναν το Qatar Gate τόσο σοβαρά όσο το Βέλγιο.
«Το Κατάρ έχει ισχυρούς και μακροχρόνιους δεσμούς με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους απέδειξαν τη δέσμευσή τους σε αυτές τις σχέσεις κατά τη διάρκεια αυτού του τρέχοντος κύματος επιθέσεων εναντίον της χώρας μας», επισήμανε ο διπλωμάτης.
Η Ντόχα συγκρούστηκε πρόσφατα με το Βερολίνο και κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή  για εξηγήσεις αφού ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε αμφιβολίες για το εάν το Κατάρ θα έπρεπε να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω της μεταχείρισής του προς τους ξένους εργάτες.
Αντίθετα, ο Emmanuel Macron, ο Γάλλος πρόεδρος, αγνόησε την κριτική από ακτιβιστές και επισκεφτηκε στο Κατάρ τόσο για τον ημιτελικό όσο και για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρά τις ανησυχίες για τους μετανάστες εργάτες, τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλοφίλων.
Η Εύα Καϊλή έχει παυθεί από τα καθήκοντά της ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά αρνείται τις κατηγορίες εναντίον της.
Ο σύντροφός της, Francesco Giorgi, ομολόγησε ότι έλαβε δωροδοκίες στους βελγικούς εισαγγελείς, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης