Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι κατασκευάζουν προστατευτικό θόλο στο πυρηνικό εργοστάσιο Zaporizhzhia - Ασπίδα στα ουκρανικά drones

Οι Ρώσοι κατασκευάζουν προστατευτικό θόλο στο πυρηνικό εργοστάσιο Zaporizhzhia - Ασπίδα στα ουκρανικά drones
Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει τους τελευταίους μήνες τις ουκρανικές δυνάμεις για επικίνδυνους βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις στην εγκατάσταση, η οποία παραμένει ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία κατασκευάζει έναν τεράστιο προστατευτικό θόλο πάνω από τις αποθήκες αναλωμένων ραδιενεργών καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται Ρώσο αξιωματούχο.
Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, «ο θόλος έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης από θραύσματα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που μεταφέρονται από drones», εξήγησε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω σε μεταγενέστερη περίοδο».
Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει τους τελευταίους μήνες τις ουκρανικές δυνάμεις για επικίνδυνους βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις στην εγκατάσταση, η οποία παραμένει ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης.

Διεθνής ανησυχία


Από την άλλη οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι στην πραγματικότητα είναι οι Ρώσοι που χρησιμοποιούν την ευαίσθητη τοποθεσία του ως «πυρηνικό εκβιασμό» και πιο πρόσφατα ισχυρίστηκαν ότι ο ρωσικός στρατός εγκαθιστά συστοιχίες πυραύλων στο εργοστάσιο, κλιμακώνοντας περαιτέρω την κατάσταση.
Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα περιστατικό στο εργοστάσιο, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει διαρροές πυρηνικής ενέργειας.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, καθώς και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), η οποία έχει αποστείλει επιθεωρητές επί τόπου, πιέζουν εδώ και καιρό για τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης γύρω από το εργοστάσιο.

Peskov: Δεν υπάρχει βαρύς οπλισμός

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε: «Θέλω να σας υπενθυμίσω τα λόγια του Προέδρου Vladimir Putin. Δεν υπήρχε –και δεν υπάρχει– κανένα βαρύ όπλο σε αυτόν τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί από το προσωπικό του ΔΟΑΕ που εκεί μέρα και νύχτα».
Ήδη το εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή λειτουργία του, έχουν πληγεί από βομβαρδισμούς, προκαλώντας επίσης πολλαπλές διακοπές ρεύματος - με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να υποχρεώνεται σε πολλές περιπτώσεις να θέσει σε λειτουργία τα εφεδρικά μέτρα ασφαλείας του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης