Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tο απόλυτο σχέδιο... υποταγής: Σε τσιπάκια ελέγχου κινήσεων επενδύουν Gates, Bezos - Θεραπεία ή έλεγχος, το μεγάλο ερώτημα

Tο απόλυτο σχέδιο... υποταγής: Σε τσιπάκια ελέγχου κινήσεων επενδύουν Gates, Bezos - Θεραπεία ή έλεγχος, το μεγάλο ερώτημα
Η συσκευή Switch της Synchron στοχεύει να βοηθήσει παράλυτους ανθρώπους, όπως αυτούς που πάσχουν από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), να επικοινωνούν ελέγχοντας με το μυαλό τους τους κέρσορες του υπολογιστή.
Σχετικά Άρθρα
Την... πρωτοπορία του Elon Musk ζήλεψαν οι Bill Gates και Jeff Bezos και επενδύουν σε εμφυτεύσιμα στον εγκέφαλο τσιπάκια.
Αμφότεροι οι δύο δισεκατομμυριούχοι χρηματοδότησαν την εταιρεία Synchron, στην Αυστραλία ανταγωνιστή της Neuralink του Elon Musk, στο νέο της εγχείρημα με στόχο τη δημιουργία συσκευών που θα βοηθά τον ανθρώπινο εγκέφαλο να επικοινωνεί με υπολογιστή (διεπαφή).
Ειδικότερα, οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, γνωστές ως BCIs, μπορούν να ερμηνεύουν και να διεγείρουν τμήματα του εγκεφάλου, ενώ μπορεί να αποτελέσουν, πιθανή θεραπεία στις εγκεφαλικές κακώσεις και ως μία μελλοντική θεραπευτική αγωγή στον τομέα των νευρολογικών παθήσεων, όπως αναφέρουν οι The Epoch Times.

Το εμφύτευμα Switch της Synchron

Η συσκευή Switch της Synchron στοχεύει να βοηθήσει παράλυτους ανθρώπους, όπως αυτούς που πάσχουν από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), να επικοινωνούν ελέγχοντας με το μυαλό τους τους κέρσορες του υπολογιστή.
Σε αντίθεση με τις συσκευές που προτείνονται από πολλές άλλες εταιρείες, οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορους τύπους χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο, το σύστημα της Synchron λειτουργεί σαν διακόπτης που εμφυτεύεται στη σφαγίτιδα φλέβα (στην περιοχή του λαιμού) με μια διαδικασία παρόμοια με την τοποθέτηση στεφανιαίου στεντ.
Από εκεί, το μικροσκοπικό stentrode με ηλεκτρόδια ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου.
Το εμφύτευμα λειτουργεί επικοινωνώντας μέσω ενός μικροσκοπικού καλωδίου με ένα δεύτερο εμφύτευμα στο στήθος.
Στη συνέχεια, ένας πομπός στέλνει σήματα σε έναν υπολογιστή που βρίσκεται σε κοντινό σημείο με τον ανθρώπου που έχει το τσιπ.
Μόλις ρυθμιστεί, η διεπαφή θα ανιχνεύει και θα μεταδίδει ασύρματα πληροφορίες από τον εγκέφαλο, επιτρέποντας σε άτομα με σοβαρή παράλυση να ελέγχουν τις προσωπικές συσκευές τους χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν τα χέρια τους.

Η πρόβα

Η εταιρία πάντως ήδη έχει εμφυτεύσει τη συσκευή σε δύο ανθρώπους και αναμένεται να το κάνει και σε άλλους εθελοντές τους επόμενους μήνες.
Οι εθελοντές θα παρακολουθούνται από τους γιατρούς για ένα χρόνο και τα ευρύματα θα δοθουν στον FDA.
Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν βλάβη στα άνω άκρα και θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την τεχνολογία.
1_3.JPG
Ποια είναι η εταιρία Synchron

Ιδρύθηκε από τους Αυστραλούς καθηγητές Tom Oxley και Nick Opie, η εταιρεία στις 16 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι είχε κλείσει έναν κύκλο χρηματοδότησης 110 εκατομμυρίων δολαρίων Series C που περιλάμβανε Bezos Expeditions, Gates Frontier και ARCH Venture Partners.
Τα κεφάλαια θα διατεθούν για μια κρίσιμη κλινική δοκιμή.
«Έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε μια πρώτης κατηγορίας εμπορικό [διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή]», δήλωσε ο Oxley, Διευθύνων Σύμβουλος της Synchron, σε δήλωσή του.
«Το πρόβλημα της παράλυσης είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι.
100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αναπηρία των άνω άκρων», πρόσθεσε.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ARCH, Robert Nelson, δήλωσε ότι η Synchron βοηθούσε άτομα με μη θεραπεύσιμες καταστάσεις «να επανασυνδεθούν με τον κόσμο.
«Είναι μια συναρπαστική στιγμή για τη νευροτεχνολογία», είπε.

Η διαφορά με το τσιπάκι της Neuralink του Musk

Κλινικές δοκιμές διεξάγονται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία με τον Opie να λέει ότι η διαδικασία ήταν ελάχιστα επεμβατική - ένας παράγοντας που πιστεύει ότι τη διαχωρίζει από το Neuralink του Musk.
«Δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε το τριχωτό της κεφαλής και το κρανίο ή να βάλουμε ηλεκτρόδια απευθείας σε ευαίσθητο εγκεφαλικό ιστό», είπε σε σχόλια που έλαβε το AAP.
«Έχουμε καταλήξει σε έναν έξυπνο τρόπο για να φτάσουμε στη σωστή θέση στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας μόνο τους φυσικούς «αυτοκινητόδρομους» και τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος».
Πρόσθεσε ότι αυτό εξασφάλιζε ότι οι ασθενείς ανάρρωσαν γρηγορότερα από τη διαδικασία.
Μέχρι στιγμής, τέσσερις Αυστραλοί ασθενείς με παράλυση έχουν λάβει εμφυτεύματα από τότε που υποβλήθηκαν στη διαδικασία στο Royal Melbourne Hospital το 2020.
«Όλοι αυτοί οι ασθενείς ήταν σε θέση να ελέγχουν έναν υπολογιστή με το μυαλό τους», είπε.
«Και δεν υπήρξαν σοβαρές επιπτώσεις που να σχετίζονται με τη συσκευή».
Ο πρώτος ασθενής των ΗΠΑ υποβλήθηκε σε θεραπεία τον Ιούλιο του 2022 στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, αφού η Synchron έλαβε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ πέρυσι.

Ηθικά διλήμματα

Σε όλη αυτή την πρόοδο υπέρ των ατόμων με κινητικά προβλήματα νευρολοτικής φύσεως, το μέγα θέμα που εγείρεται είναι ένα ηθικό πλαίσιο που έχεινα κάνει με τη χρήση αυτών των συσκευών αυστηρά υπέρ της θεραπείας και κατά πόσο είναι «τρωτά» στη χρήση τους για να ελέγξουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων και να επηρεάσουν την ατομική βούληση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης