Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολύνεκρες ταραχές στο Περού – Πολιτική κρίση, ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές

Πολύνεκρες ταραχές στο Περού – Πολιτική κρίση, ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές
Έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί
Σχετικά Άρθρα
Η πρόεδρος του Περού Dina Boluarte, η οποία έχει δηλώσει ότι ηγείται μιας μεταβατικής κυβέρνησης, προέτρεψε το Κογκρέσο της χώρας να εγκρίνει μια πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το προεδρικό μέγαρο.
Η Boluarte, πρώην αντιπρόεδρος του Περού, διαδέχτηκε τον περασμένο μήνα τον Pedro Castillo μετά την καθαίρεση και τη σύλληψή του.
Έκτοτε έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
Άλλοι πέντε έχουν πεθάνει από έμμεσες συνέπειες των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τις αρχές.

Προς πρόωρες εκλογές

Η Boluarte στις 17/12/2022 απάντησε επίσης στους διαδηλωτές που της ζητούν να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «αυτό δεν λύνει το πρόβλημα» και ότι έπραξε το καθήκον της στέλνοντας το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο.
Στις 16/12/2022, το Κογκρέσο απέρριψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο του 2023, αντί για τον Απρίλιο του 2026, εν μέσω της πολιτικής κρίσης και των ταραχών.
Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν από το νομοθετικό σώμα να επανεξετάσει την πρόταση.
«Απαιτώ να επανεξεταστεί η ψηφοφορία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών», τόνισε η Boluarte, επικρίνοντας τα μέλη του Κογκρέσου που απείχαν από την προηγούμενη ψηφοφορία.
Οι διαδηλώσεις μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου Castillo, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για στάση και συνωμοσία, έχουν ακρωτηριάσει το σύστημα μεταφορών του Περού, κλείνοντας αεροδρόμια και αποκλείοντας αυτοκινητόδρομους.
Την Τετάρτη (14/12), η κυβέρνηση Boluarte κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 30 ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις επεισοδιακές διαδηλώσεις υποστηρικτών του Castillo παραχωρώντας στην αστυνομία ειδικές εξουσίες και περιορίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης