Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρώσοι ολιγάρχες: Παράνομες οι κυρώσεις της ΕΕ – «Βροχή» αγωγών στο Λουξεμβούργο

Ρώσοι ολιγάρχες: Παράνομες οι κυρώσεις της ΕΕ – «Βροχή» αγωγών στο Λουξεμβούργο
Σύμφωνα με την Bild, στο Λουξεμβούργο εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 61 αγωγές από πρόσωπα και εταιρείες υπό κυρώσεις
Σχετικά Άρθρα
Μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες.
Μερικοί από τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους -ανάμεσά τους και ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Roman Abramovich- αντεπιτίθενται τώρα και κινούνται νομικά εναντίον της ΕΕ και προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως γράφει η εφημερίδα Bild το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στο Λουξεμβούργο εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 61 αγωγές από φυαικά πρόσωπα και εταιρείες υπό κυρώσεις.

Τι υποστηρίζουν

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έγγραφα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου, οι δύο ολιγάρχες Grigory Bereskin και Gennady Timchenko ζητούν αποζημίωση για «ζημιές».
Ο Bereskin ισχυρίζεται ότι «έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στη φήμη του» και ότι δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία. Ούτε υποστηρίζει την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ζητά συμβολικά ένα ευρώ ως αποζημίωση για την ζημιά.
Ο Timchenko, ο οποίος ζει στην Ελβετία και έπαιζε χόκεϊ επί πάγου με τον Putin διεκδικεί  ένα εκατομμύριο ευρώ ως αποζημίωση από την ΕΕ. Στην αγωγή του κατηγορεί την ΕΕ ότι έκανε προφανές λάθος στην εκτίμησή της για «τη σχέση μεταξύ του ενάγοντα και του προέδρου Putin».
Επιπλέον, επικαλείται, μεταξύ άλλων, την «παραβίαση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και της υποχρέωσης αιτιολογήσεως» και την «παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο κατάλογος των εναγόντων στο Λουξεμβούργο περιλαμβάνει ολιγάρχες γνωστούς στη Δύση, συμπεριλαμβανομένου του Abramovich και του Mikhail Fridman, ιδρυτή και διευθυντή του μεγάλου χρηματοοικονομικού ομίλου Alfa-Group.

Οι ενέργειες και η ηθική βλάβη

Όπως και ο Timchenko, ο Abramovich απαιτεί ένα εκατομμύριο ευρώ «ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που προκλήθηκε».
Σε περίπτωση καταδίκης από την ΕΕ, το ποσό θα πάει σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που θα συσταθεί στο πλαίσιο της πώλησης της Chelsea FC προς όφελος των θυμάτων του πολέμου.
Σε δικαστικές ενέργειες προέβη και ο γνωστός στη Γερμανία ολιγάρχης Alisher Usmanow.
Μια μεγάλης κλίμακας επιδρομή από τις ανακριτικές και τις φορολογικές αρχές προκάλεσε αίσθηση στο υιοθετημένο Βαυαρικό σπίτι του, Rottach-Egern.
Ο Usmanow είχε προσπαθήσει να διαγραφεί από τη λίστα κυρώσεων της ΕΕ με έκτακτη απόφαση.
Όμως ο πρόεδρος του αρμόδιου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης