Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία κατά της ΕΚΤ: Βρόχος για τις υπερχρεωμένες χώρες οι αυξήσεις επιτοκίων – Ωφελούν μόνο… τη Ρωσία

Ιταλία κατά της ΕΚΤ: Βρόχος για τις υπερχρεωμένες χώρες οι αυξήσεις επιτοκίων – Ωφελούν μόνο… τη Ρωσία
Το μήνυμα που έστειλαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την περασμένη εβδομάδα είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειώνεται μεν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που προβλεπόταν, με συνέπεια τα επιτόκια να πρέπει να αυξηθούν συνολικά περισσότερο και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα
Σχετικά Άρθρα
H προοπτική σημαντικών αυξήσεων από την ΕΚΤ αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη για τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Giancarlo Giorgetti.
«Έχουμε ωφεληθεί ως χώρα για αρκετά χρόνια από μία ευνοϊκή κατάσταση με τα επιτόκια κοντά ή χαμηλότερα από το μηδέν και τώρα αυτό το σκηνικό αλλάζει», ανέφερε ο Giorgetti σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022.
Και άλλοι υπουργοί κατηγόρησαν την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 την ΕΚΤ για την απόφασή της αφενός να αυξήσει τα επιτόκια και αφετέρου να σηματοδοτήσει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιτοκιακές αυξήσεις για κάποια χρονική περίοδο.
Την ίδια ώρα το μήνυμα που έστειλαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την περασμένη εβδομάδα είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειώνεται μεν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που προβλεπόταν, με συνέπεια τα επιτόκια να πρέπει να αυξηθούν συνολικά περισσότερο και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.

«Απίστευτη, ακατανόητη και ανησυχητική» κίνηση - Χαίρεται η Ρωσία

Ο Αντιπρόεδρος και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, χαρακτήρισε την κίνηση της ΕΚΤ «απίστευτη, ακατανόητη και ανησυχητική
«Η πολιτική επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βλάπτει την οικονομία της Ευρώπης και βοηθά τη Ρωσία να υπονομεύσει τη δυτική αλληλεγγύη για την Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή 16/12 ο Ιταλός υπουργός Άμυνας.
Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crosetto, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, δήλωσε στο Reuters ότι η απειλή νέας νομισματικής σύσφιξης αυξάνει το κόστος δανεισμού και πλήττει μια ήδη αδύναμη οικονομία.
«Δημιουργούμε μια κατάσταση από οικονομική και κοινωνική άποψη που είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ρωσίας αυτή τη στιγμή», είπε.
«Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο παράλογο αυτό που έκανε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde», πρόσθεσε.
Ο Crosetto είπε ότι η Ρωσία ελπίζει να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση της ηπείρου και να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη να σταματήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία σε μια προσπάθεια να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος και να αμβλυνθεί η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή.

Τεράστιο το δημοσιονομικό κόστος της ενεργειακής κρίσης

Με το κόστος ενέργειας να έχει εκτοξευθεί στα ύψη και να πλήττει την οικονομία, η Ιταλία προέβλεψε δημοσιονομικές δαπάνες ύψους  21 δισ.ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2023 προκειμένου να βοηθήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι θα ήταν «ανεδαφικό» να περιμένει κανείς ότι τα τιμολόγια θα μειωθούν έως το Μάρτιο και είπε ότι η Ρώμη έχει εξετάσει νέα μέτρα στήριξης, συμπεριλαμβανομένου και ενός προγράμματος για τον καθορισμό μίας προστατευόμενης τιμής για την κατανάλωση ενέργειας έως 70% έως 80% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη Άνοιξη με στόχο την ενθάρρυνση για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο Giorgetti κάλεσε επίσης την Ε.Ε. να δώσει μία ισχυρή και στρατηγική απάντηση στην αμερικανική νομοθεσία για τη μείωση του πληθωρισμού, η οποία συνιστά απειλή για την εθνική οικονομία που δίνει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην εγχώρια παραγωγή.
«Ορισμένες ιταλικές επιχειρήσεις εξετάζουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ μετά το νομοσχέδιο και αυτό θα ήταν πραγματικά καταστροφή».

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Μπορεί η αύξηση που αποφασίσθηκε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 από την ΕΚΤ και την προηγούμενη ημέρα από τη Fed να ήταν μικρότερη σε σχέση με αυτές που είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες φορές - μισή ποσοστιαία μονάδα αντί τρία τέταρτα της μονάδας - αλλά το επίπεδο στο οποίο θα κορυφωθούν τα επιτόκια θα είναι υψηλότερο.
Με άλλα λόγια, η προσαρμογή των επιτοκίων προς το τελικό ύψος τους θα είναι πιο σταδιακή αλλά θα έχει και μεγαλύτερη διάρκεια.
Αντίστοιχα, οι δόσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι δανειολήπτες θα αυξάνονται λιγότερο απότομα από εδώ και πέρα, αλλά ο λογαριασμός θα είναι τελικά μεγαλύτερος.

Πολλές (μικρές) αυξήσεις…

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, διευκρίνισε ότι οι επόμενες αυξήσεις θα είναι επίσης μισής ποσοστιαίας μονάδας, αλλά υπονόησε ότι θα γίνουν αρκετές μέσα στο 2023, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να καλυφθεί ακόμη πολύ έδαφος και μακρύς δρόμος.
Η Lagarde δήλωσε ότι η εκτίμηση της αγοράς, ότι το τελικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα είναι το 3%, δεν αντιστοιχεί στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η πρόθεση είναι το τελικό επιτόκιο να φθάσει σημαντικά υψηλότερα από το επίπεδο αυτό.
Με δεδομένο ότι σήμερα το επιτόκιο καταθέσεων ανέρχεται στο 2%, θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον τρεις ακόμη αυξήσεις από την ΕΚΤ μισής ποσοστιαίας μονάδας.
Η αύξηση των επιτοκίων, μαζί με την ενεργειακή κρίση και τη σχετική αβεβαιότητα αναμένεται να συμβάλουν σε μία σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2023.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί στο τρέχον και το επόμενο τρίμηνο, αλλά για το σύνολο του επόμενου έτους προβλέπει οριακή αύξηση κατά 0,5% που θα ενισχυθεί στο 1,9% το 2024.
Αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερος σε σχέση με την Ευρωζώνη, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων άρχισαν νωρίτερα και το ενεργειακό πρόβλημα είναι λιγότερο έντονο, η Fed εκτιμά ότι η επιστροφή στον στόχο του 2% δεν θα είναι δυνατή πριν από το 2025.
ECB Interest Rates | Barron's
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Συγκεκριμένα, για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών προβλέπει να υποχωρήσει στο 3,5% το 2023 και στο 2,5% το 2024.
Συγκριτικά, η ΕΚΤ βλέπει τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί στο 6,3% σε μέσα επίπεδα το 2023 και στο 3,4% το 2024 από 8,4% φέτος.
Παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, η Fed θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να φθάσει στον στόχο του 2%.
Η μέση πρόβλεψη των στελεχών της είναι ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο 5,1% το επόμενο έτος, δηλαδή τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας υψηλότερα από ό,τι είναι σήμερα.
Για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, οι προβλέψεις της Fed είναι αντίστοιχες με αυτές της ΕΚΤ, δηλαδή 0,5% για το 2023 και 1,6% για το 2024.
US Fed's Benchmark Interest Rates | Barron's
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης