Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσοχή, δίδυμος κίνδυνος - Ο συνδυασμός μόλυνσης και εμβολιασμού κατά Covid προκαλεί καρδιακά προβλήματα

Προσοχή, δίδυμος κίνδυνος - Ο συνδυασμός μόλυνσης και εμβολιασμού κατά Covid προκαλεί καρδιακά προβλήματα
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Cardiovascular Research και αναφέρεται στο σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS)
Σχετικά Άρθρα
Νέα μελέτη έρχεται να καταδείξει ότι τόσο η λοίμωξη από τον Covid όσο και ο εμβολιασμός κατά του ιού μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS), μιας κατάστασης που προκαλεί ασυνήθιστα γρήγορους παλμούς της καρδιάς.
Σε ένα υγιές άτομο, το νευρικό σύστημα σφίγγει αυτόματα τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί μέτρια αύξηση του καρδιακού παλμού για να διασφαλίσει ότι επαρκής ποσότητα αίματος φτάνει στον εγκέφαλο.
Στους περισσότερους ασθενείς με POTS, ωστόσο, αυτό το αυτόνομο νευρικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, αναγκάζοντας την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα για να αντισταθμίσει την πτώση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο.
Αυτό συνήθως οδηγεί σε ζάλη, λιποθυμία, πόνο στο στήθος και δύσπνοια, ειδικά όταν το άτομο σηκώνεται όρθιο.
Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Cardiovascular Research, μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε τις διαγνώσεις POTS μετά τον εμβολιασμό σε 284.592 ενήλικες από το 2020 έως το 2022.
Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ασθενών έλαβαν Pfizer-BioNTech (62%), Moderna (31% ), και τα εμβόλια Johnson & Johnson (6,9%).

Υψηλότερος κίνδυνος

«Από αυτήν την ανάλυση, διαπιστώσαμε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης POTS είναι υψηλότερες 90 ημέρες μετά τoν εμβολιασμό», δήλωσε ο Dr. Alan Kwan, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και ειδικός καρδιαγγειακών νοσημάτων στο Cedars-Sinai Medical Center.
«Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι σχετικές πιθανότητες για POTS ήταν υψηλότερες από ό,τι θα μπορούσε να εξηγηθεί μετά τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση», σημείωσε.
Οι πιθανότητες εμφάνισης διαγνώσεων που σχετίζονται με POTS μετά τον εμβολιασμό σε σύγκριση με πριν από τον εμβολιασμό ήταν 1,33.
Αυτό είναι χαμηλότερο από τις πιθανότητες διάγνωσης μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό (2,57), που είναι μία από τις πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων Covid και, για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς σε αυτήν τη μελέτη, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Epoch Times.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα αρχεία διάγνωσης 12.460 ασθενών στο Cedars-Sinai με Covid.
Κατά τη σχεδίαση τόσο των πιθανοτήτων μετά την έκθεση όσο και των απόλυτων ποσοστών εμφάνισης νέας διάγνωσης, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μετά τη μόλυνση να διαγνωστεί με POTS ήταν 5,35 φορές υψηλότερος μετά τη μόλυνση από τον ιό από ό,τι μετά τον εμβολιασμό.

Ζητούνται απαντήσεις

«Από αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το POTS μπορεί να εμφανίζεται σε συχνότητα υψηλότερη από την αναμενόμενη μετά τον εμβολιασμό κατά του Covid, αν και σε συνολικό ποσοστό χαμηλότερο από τη συχνότητα του συνδρόμου που εμφανίζεται μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2», έγραψαν. στην μελέτη.
Αν και δεν είναι σαφές πώς ακριβώς ο εμβολιασμός μπορεί να ενεργοποιεί το POTS, οι ερευνητές είπαν ότι αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα εμβόλια mRNA λειτουργούν προκαλώντας μια ανοσολογική απόκριση στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού.
Σύμφωνα με τον Kwan, τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν την ιατρική κοινότητα να μελετήσει τη σχέση μεταξύ αυτής της δυσλειτουργίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος και των εμβολίων Covid, αλλά δεν πρέπει να εκληφθεί ως κάτι αποθαρρυντικό για τον εμβολιασμό.
Ο Dr. Madhava Setty, αναισθησιολόγος και ανώτερος επιστημονικός συντάκτης στον ιατρικό ιστότοπο The Defender, σχολίασε ότι η μελέτη θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει επίσης άτομα που έλαβαν εμβόλια για τον Covid αλλά εξακολουθούσαν να έχουν μολυνθεί από τον ιό.
both.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης