Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόδοση ρεκόρ 100% στο χρηματιστήριο της Τουρκίας – Τι σηματοδοτεί επανεκλογή Erdogan

Απόδοση ρεκόρ 100% στο χρηματιστήριο της Τουρκίας – Τι σηματοδοτεί επανεκλογή Erdogan
Καθώς η χώρα προετοιμάζεται για εκλογές που θα μπορούσαν να τερματίσουν χρόνια ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών, πολλά ίσως να αλλάξουν το 2023…
Εντυπωσιακή είναι η απόδοση που χαρακτηρίζει την τουρκική χρηματιστηριακή αγορά, καταγράφοντας ιστορικά υψηλά το 2022 με συνολική απόδοση 100%.
Προς τι όμως τέτοιο ράλι, δεδομένου ότι η τουρκική οικονομία υποφέρει λόγω πληθωρισμού και των οικονομικών επιλογών Erdogan.
Ήταν μια ταραχώδης χρονιά για τις τουρκικές αγορές, με τις μετοχές να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως και τη λίρα να βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Καθώς η χώρα προετοιμάζεται για εκλογές που θα μπορούσαν να τερματίσουν χρόνια ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών, πολλά ίσως να αλλάξουν το 2023.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο θα είναι μια κρίσιμη στιγμή για τις αγορές και τους ξένους επενδυτές που έχουν κάνει ντάμπινγκ στα ευμετάβλητα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας.
Οι αντισυμβατικές πολιτικές του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων για την τόνωση της ανάπτυξης, παρότι ο πληθωρισμός κινείται πάνω από το 80%, προκάλεσαν πτώση της λίρας κατά 29% έναντι του δολαρίου φέτος.
Ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε αξία σε όρους δολαρίου από πέρυσι, καθώς οι εγχώριοι επενδυτές αναζήτησαν αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.
«Αυτό που χρειάζεται η Τουρκία είναι μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, ορθόδοξη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική» δήλωσε ο Carlos Hardenberg, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Mobius Capital Partners, ο οποίος έχει περίπου το 7% του χαρτοφυλακίου του, περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια, σε τουρκικές μετοχές.
«Εάν μια κυβέρνηση συνασπισμού κερδίσει και εισαγάγει συνετές οικονομικές πολιτικές, διορίσει ειδικευμένους και αξιόπιστους διαχειριστές, θα μπορούσαμε να δούμε μια επιστροφή κεφαλαίων στην Τουρκία».

Τι προσέχουν οι επενδυτές…

Οι εκλογές στην Τουρκία ενισχύουν την αβεβαιότητα.
Μια έρευνα στα τέλη Νοεμβρίου από τη Metropoll έδειξε ότι η αποδοχή του Erdogan κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 45%, ενώ η υποστήριξη για το κόμμα του AKP ήταν στο 36,5%, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι μπορεί να δυσκολευτεί να κερδίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων που απαιτούνται για να του δοθεί μια νίκη στον πρώτο γύρο.
Αυτό δίνει στη συμμαχία της αντιπολίτευσης την καλύτερη ευκαιρία που είχε ποτέ να τον νικήσει.
Αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι μπορεί να συμβεί στην τουρκική πολιτική.
Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Τετάρτη έναν πιθανό αμφισβητία του Erdogan —τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu— σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών με την κατηγορία της προσβολής της εκλογικής αρχής.
Εάν η ετυμηγορία επικυρωθεί από το εφετείο, θα επιβληθεί πολιτική απαγόρευση για τον Imamoglu.
Η τουρκική αγορά βραχυπρόθεσμα θα σημειώσει ράλι σε περίπτωση αλλαγής ηγεσίας, σύμφωνα με τον Nick Stadtmiller, διευθυντή αναδυόμενων αγορών της Medley Global Advisors στη Νέα Υόρκη.
Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να είναι ανώμαλα.
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για να διορθωθούν οι ανισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στην τουρκική οικονομία και κανείς δεν μπορεί να σώσει το πλοίο από το να βυθιστεί χωρίς να υποστεί πόνο στην πορεία», είπε.
Η συμμαχία της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη κατονομάσει τον κοινό της υποψήφιό της και πολλοί στις συντηρητικές επαρχίες της χώρας παραμένουν πιστοί στον Erdogan.
Εάν κερδίσει ξανά, ο Hardenberg της Mobius αναφέρει ότι η λίρα θα «γράψει» νέα χαμηλά.

Νομισματική πολιτική

Χέρι-χέρι με τις εκλογές είναι οι επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική.
Καθοδηγούμενη από την πεποίθηση του Erdogan ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 1.000 μονάδες βάσης τους τελευταίους 15 μήνες, στο 9%.
Αυτό αφήνει τα πραγματικά επιτόκια στην Τουρκία στο -75%, μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο.
«Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αναμένω ομαλοποίηση στη νομισματική πολιτική και αυστηροποίηση της επιτοκιακής πολιτικής», δήλωσε ο Onur Ilgen, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της MUFG Bank Turkey.
Ο Viktor Szabo του Abrdn συμφώνησε, λέγοντας ότι το τρέχον πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Πληθωρισμός

Ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης της Τουρκίας -μαζί με το αυξανόμενο κόστος στα βασικά εμπορεύματα που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- οδήγησε τη χώρα να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Erdogan πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Ενώ ο Πρόεδρος είπε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 40% περίπου «σε λίγους μήνες», το αυξανόμενο κόστος έχει προκαλέσει εκτεταμένη δυσαρέσκεια μεταξύ των Τούρκων που παλεύουν με τις καθημερινές ανάγκες και προσπαθούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους σε λειτουργία.
«Μια κεντρική τράπεζα με ορθόδοξη πολιτική θα είχε πιθανότατα έντονο αντίκτυπο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες θα ήταν θετικές για λίρες και θα επιβάρυνε περαιτέρω τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Henrik Gullberg, αναλυτής της Coex Partners Limited στο Λονδίνο.
«Ένας βρόχος θετικής ανατροφοδότησης θα επιβεβαιωνόταν γρήγορα».

Ροές κεφαλαίων

Οι ξένοι επενδυτές έχουν πουλήσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία από τις εκλογές του 2018, αφήνοντας την ξένη ιδιοκτησία των μετοχών της χώρας σε ιστορικό χαμηλό και την ιδιοκτησία ομολόγων κοντά στο 1%.
Για τον Sebastian Kahlfeld της DWS Investment, οι ξένοι επενδυτές θα επιστρέψουν μόνο εάν δουν πιο ορθόδοξη οικονομική πολιτική.
Μια τέτοια αλλαγή «μπορεί να εκτιμηθεί από διεθνείς επενδυτές που γνωρίζουν την οικονομική δύναμη των τουρκικών εταιρειών», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης