Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall, λόγω φόβου για επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ – Στο -1,11% ο S&P 500, o Dow -0,85%

Απώλειες στη Wall, λόγω φόβου για επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ – Στο -1,11% ο S&P 500, o Dow -0,85%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall...
Πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, με την αγορά να εκτιμά ως ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο της επικείμενης ύφεσης στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η Federal Reserve, η ομοσπονδιακή τράπεζα, θα συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική… για να μπορέσει να κατευνάσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Επίσης, τα απογοητευτικά αποτελέσματα από τις πωλήσεις λιανικής της Πέμπτης υποκίνησαν επιπλέον φόβους ότι οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνονται εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού - ένδειξη ότι η οικονομία αποδυναμώνεται.
Σημειώνεται πως έληξαν options ύψους 3,7 τρισεκ. ευρώ… το υψηλότερο ποσό «σε σχέση με το μέγεθος της αγοράς μετοχών σε σχεδόν δύο χρόνια», σύμφωνα με την Goldman Sachs, γεγονός το οποίο αναμένεται να ενισχύσει την αστάθεια.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε μείωση -0,85%, στις 32.920 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,11%, στις 3.852 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,97%, στις 10.705 μονάδες
αδαδαδα.JPG
Μικτά για τρίτη μέρα κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,47% ενώ το 2ετές υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 4,17%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 2,4% στα 74,29 δολ.

ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,7% στα 1.800 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0603 δολ.

«Δεδομένου ότι διατηρούσαν ελπίδες για ένα pivot εκ μέρους της Fed, οι traders δυσκολεύονται να χωνέψουν πως ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, ήταν τόσο hawkish κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου»
δήλωσε ο John Lynch, επικεφαλής επενδύσεων της Comerica Wealth Management.
Από τη μεριά τους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, John Williams, Μichelle Bowman και Mary Daly δήλωσαν πως αναζητούν ενδείξεις αυξήσεων των επιτοκίων και την άποψη της κεντρικής τράπεζας για την οικονομία.

Στα μάκρο, σημαντική πτώση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global, με την αμερικανική οικονομία να δοκιμάζεται από τις πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων.
Ο δείκτης PMI για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στις 44,6 μονάδες για τον Δεκέμβριο έναντι 46,4 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 46,9 μονάδες.
Πρόκειται για τον 6ο διαδοχικό μήνα που ο σύνθετος PMI κινείται κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, φανερώνοντας συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Παράλληλα, είναι το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τα μέσα του 2020, όταν η αμερικανική οικονομία δοκιμαζόταν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύονται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις ισχυρές απώλειες της Πέμπτης, στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ και των δηλώσεων Lagarde για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,67% στις 13.893 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,27% στις 7.332 μονάδες.
Στις 6.448 μονάδες με πτώση 1,08% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,08% στις 23.668 μονάδες.
5.JPG
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαλάρωσε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της την Πέμπτη, αλλά η πρόεδρος Christine Lagarde έδωσε επίσης το στίγμα ότι η περαιτέρω σημαντική σύσφιξη παραμένει μπροστά στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
"Το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει ακόμη να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φθάσουν σε επίπεδα επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%", δήλωσε η Lagarde, στο πλαίσιο της δήλωσης που συνόδευσε την απόφαση.
Αυτός o hawkish τόνος ώθησε την επενδυτική τράπεζα JPMorgan να αναβαθμίζει την εκτίμησή της για το πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια της Ευρωζώνης - στο 3,25% από 2,50%.

Στα μάκρο, θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού σε Ευρωζώνη και Ελλάδα.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 10,1% τον Νοέμβριο του 2022, από 10,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 8,8% από 9,5% τον Οκτώβριο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό στην Ευρωζώνη ήταν 4,9%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 11,1% τον Νοέμβριο του 2022, από 11,5% τον Οκτώβριο.
Ένα έτος νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 5,2%.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ισπανία (6,7%), τη Γαλλία (7,1%) και τη Μάλτα (7,2%).
Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (23,1%), τη Λετονία (21,7%), την Εσθονία και τη Λιθουανία (και οι δύο 21,4%).
Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαέξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε οκτώ.
Τον Νοέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+3,82%), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,84%.), τις υπηρεσίες (+1,76%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,63%).

Την ίδια ώρα, η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ μετριάστηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, καθώς οι συνθήκες προσφοράς βελτιώθηκαν και οι πιέσεις στις τιμές έδειξαν σημάδια χαλάρωσης, σύμφωνα με ένα βασικό δείκτη των συνθηκών για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών του νομισματικού μπλοκ την Παρασκευή.
Ο πρόχειρος σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για την ευρωζώνη αυξήθηκε ελαφρώς σε 48,8 μονάδες κατά τη διάρκεια του μήνα, από 47,8 τον Νοέμβριο.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα αυξανόταν στο 48,0.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, αλλά για τον έκτο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης διαμορφώνεται κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης