Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεταμένη η κατάσταση στο Περού – Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους, παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων

Τεταμένη η κατάσταση στο Περού – Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους, παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων
Την Τετάρτη (14/12/2022) η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παραχώρησε στην αστυνομία ειδικές εξουσίες
Σχετικά Άρθρα
Διαδηλωτές απέκλεισαν και πάλι δρόμους στο Περού, μολονότι η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που οι δικαστές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν υπό προληπτική κράτηση τον πρώην πρόεδρο Pedro Castillo για διάστημα 1,5 έτους.
Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από την τοπική τηλεόραση φαίνονται δεκάδες οχήματα σταθμευμένα στην άκρη ενός παραλιακού αυτοκινητόδρομου στα νότια της πρωτεύουσας Λίμας.
Εκατοντάδες διαδηλωτές τοποθετούσαν πέτρες σε δρόμους στις περιοχές του Πούνο, του Κούσκο και της Αρεκίπα.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την Τετάρτη (14/12/2022) η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παραχώρησε στην αστυνομία ειδικές εξουσίες.
Περιορίστηκε επίσης το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, μετά τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν με αφορμή την καθαίρεση και τη σύλληψη του Castillo.
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την τελευταία εβδομάδα.
Το κοινοβούλιο καθαίρεσε τον Castillo και οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του στις 7 Δεκεμβρίου, όταν επιχείρησε να διαλύσει παρανόμως το Κογκρέσο.
Η πρώην αντιπρόεδρός του, η Dina Boluarte, ορκίστηκε πρόεδρος και ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Οι εισαγγελείς ζητούν την προφυλάκιση για 18 μήνες του Castillo , ο οποίος κατηγορείται για στάση και συνωμοσία.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού έχει διορία μέχρι αύριο να αποφασίσει εάν θα προφυλακιστεί ή όχι ο πρώην πρόεδρος.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Περού, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, έχει καλέσει τα μέλη της σε μια «ημέρα αγώνα», εν μέσω διαδηλώσεων με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών, το κλείσιμο του Κογκρέσου, την παραίτηση της Boluarte και τη σύγκληση συντακτικής συνέλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης