Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Εντείνεται η πολεμική εμπλοκή της ΕΕ – Συμφωνία για την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής: Εντείνεται η πολεμική εμπλοκή της ΕΕ – Συμφωνία για την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία
Στην αποστολή πρόσθετου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία κατέληξαν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη (15/12/2022)  να επιταχυνθεί η κοινή προμήθεια όπλων προκειμένου να αναπληρωθούν τα στρατιωτικά αποθέματα μετά την παροχή εξοπλιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, εμβαθύνοντας με αυτό τον τρόπο την εμπλοκή της Ευρώπης στο πολεμικό μέτωπο.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας να εντείνουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον εντοπισμό των αναγκών και για τη διευκόλυνση και τον συντονισμό των κοινών προμηθειών, ιδίως για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, ιδίως υπό το φως της υποστήριξης που παρέχεται στην Ουκρανία», αναφέρει η κοινή δήλωση, που εγκρίθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής.
Επιπλέον, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει ταχέως πρόταση για την ενίσχυση της ικανότητας και της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού αμυντικού και βιομηχανικού τομέα.

Δεσμός με ΝΑΤΟ


Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν επίσης τη σημασία του «διατλαντικού δεσμού», όπως αντικατοπτρίζεται στη «Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ και στη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ».
Προηγουμένως, οι New York Times ανέφεραν, επικαλούμενοι εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, ότι τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παρείχαν στρατιωτική βοήθεια αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, η οποία είναι συγκρίσιμη με τον ετήσιο προϋπολογισμό της Γαλλίας.


Εξαντλούνται τα στρατιωτικά αποθέματα στα κράτη - μέλη

Εν τω μεταξύ, 20 από τα 30 κράτη του ΝΑΤΟ έχουν εξαντλήσει το δυναμικό αποστολής όπλων τους, με την Πολωνία και τη Βαλτική να έχουν βρεθεί σε μια ιδιαίτερα δεινή κατάσταση.
Τα υπόλοιπα 10 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας, διατήρησαν την ικανότητά τους να συνεχίσουν τις αποστολές όπλων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προειδοποίησε ότι οι αποστολές όπλων στο Κίεβο δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις καθώς όχι μόνο μπορούν να εξαπλωθούν φορητά όπλα από την Ουκρανία σε γειτονικά κράτη, αλλά «πιο ισχυρά μέσα καταστροφής επίσης, συμπεριλαμβανομένων φορητών συστημάτων αεράμυνας και όπλων ακριβείας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης