Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σλοβακία: Έπεσε η κυβέρνηση, μετά από πρόταση μομφής - Σε αναταραχή η χώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Σλοβακία: Έπεσε η κυβέρνηση, μετά από πρόταση μομφής - Σε αναταραχή η χώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης
Προηγήθηκε ψηφοφορία επί προτάσεως δυσπιστίας στο κοινοβούλιο της χώρας
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Σλοβακία.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Eduard Heger κατέρρευσε απόψε (15/12/2022), κατόπιν ψηφοφορίας επί προτάσεως δυσπιστίας στο κοινοβούλιο της χώρας.
H πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε από έναν πρώην εταίρο του συνασπισμού, Ελευθερία και Αλληλεγγύη, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο 2022 λόγω διαφωνιών με τον αρχηγό του ισχυρότερου κόμματος του συνασπισμού, Igor Matovic.
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ταλανίζεται εδώ και μήνες από πολιτικές εσωτερικές διαμάχες που παρεμπόδισαν την ικανότητά της να εγκρίνει βασική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας λόγω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
Η πρόεδρος Zuzana Caputova δεν έχει τώρα πολλές επιλογές για να τερματίσει την πολιτική αναταραχή και ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ποιον συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές


Οι επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν το να ζητηθεί από την τρέχουσα κυβέρνηση να παραμείνει ή η επιλογή μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας για να σχηματίσει την πλειοψηφία.
Είναι αμφίβολο εάν οι βουλευτές θα μπορέσουν να εγκρίνουν έναν προϋπολογισμό του 2023 που περιλαμβάνει μέτρα που δεσμεύτηκαν από την κυβέρνηση του Heger για την προστασία των Σλοβάκων από την ακρίβεια.
Για να προκληθούν πρόωρες εκλογές, οι βουλευτές θα πρέπει πρώτα να τροποποιήσουν το σύνταγμα για να συντομεύσουν τη θητεία τους.
Αυτό θα απαιτούσε την υποστήριξη 90 από τα 150 μέλη του κοινοβουλίου, χωρίς σαφήνεια σχετικά με το εάν θα υπάρξει πολιτική υποστήριξη.
Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν πιο ωφέλιμες για τα κεντροαριστερά κόμματα των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Peter Pellegrini και Robert Fico, τα κόμματα των οποίων κατέχουν σήμερα τις πρώτες θέσεις στις δημοσκοπήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης