Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πίεση των Ρεπουμπλικάνων και οι αποκαλύψεις της… Αφρικής, αναγκάζουν τον Biden να εποπτεύσει τη βοήθεια στον Zelensky

Η πίεση των Ρεπουμπλικάνων και οι αποκαλύψεις της… Αφρικής, αναγκάζουν τον Biden να εποπτεύσει τη βοήθεια στον Zelensky
Ο Biden αναγκάζεται να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα επιτήρησης όπλων εντός της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση Biden προσανατολίζεται να ενισχύσει την παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών εντός της Ουκρανίας ως μέρος ενός προγράμματος για την προσπάθεια παρακολούθησης των δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατευθύνονται σε όπλα προς το καθεστώς Zelensky, το οποίο αποδεδειγμένα πωλεί εξοπλισμό σε τρομοκράτες και εξτρεμιστές της Αφρικής
Το NBC News επικαλέστηκε τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους που ανέφεραν ότι συζητείται σοβαρά η αποστολή ενός μικρού αριθμού πρόσθετων αξιωματούχων προκειμένου να βοηθήσουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός προγράμματος επιτήρησης όπλων εντός της Ουκρανίας, σε μια στιγμή που ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει αυξημένο έλεγχο του Κογκρέσου καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πρόκειται να αναλάβουν τη διοίκηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων το επόμενο έτος.
«Το Πεντάγωνο έχει αναπτύξει Αμερικανούς στρατιωτικούς στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ μικρού αριθμού στον οποίο έχει ήδη ανατεθεί να διασφαλίσει ότι τα όπλα φτάνουν στους αποδέκτες τους», ανέφερε το NBC.

Αποστολή λογοδοσίας

«Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin και άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι θέλουν να ενισχύσουν την αποστολή λογοδοσίας και να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν ειδικοί στη χώρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει κρίσιμα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας και αντι-drones».
Αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο 2022 ότι το Πεντάγωνο έχει στην πραγματικότητα στρατιωτικούς στην Ουκρανία πέρα από το προσωπικό που προστατεύει την πρεσβεία, προκειμένου να διεξάγει «επί τόπου» επιθεωρήσεις όπλων στα αποθέματα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Αυτό φέρεται να περιλαμβάνει τοποθεσίες εκτός της σχετικής «ασφάλειας» της πρωτεύουσας, όπου τα αμερικανικά στρατεύματα σαρώνουν γραμμικούς κώδικες και εξετάζουν σειριακούς αριθμούς αποστολών όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ, αλλά όχι ακόμη κοντά στις πρώτες γραμμές.

Η αποκάλυψη Politico


Την Τετάρτη (14/12/2022) το Politico αποκάλυψε το περιεχόμενο ενός «ευαίσθητου αλλά αταξινόμητου» διπλωματικού τηλεγραφήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που παραδέχτηκε την αδυναμία επαρκούς επίβλεψης των όπλων μόλις εισέλθει στη χώρα: Η κυβέρνηση Biden σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει μια αμερικανική εταιρεία που δεν έχει ακόμη κατονομαστεί μέχρι τον Φεβρουάριο για να εφαρμόσει ένα ειδικό τριετές πρόγραμμα προκειμένου να βοηθήσει την προσπάθεια εποπτείας.
Το τηλεγράφημα, υπογεγραμμένο από την πρέσβειρα των ΗΠΑ Bridget Brink είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο που υπογραμμίζει πώς κρίσεις όπως ο πόλεμος της Ουκρανίας - όπως οι «εμπειρίες» των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ - αναπόφευκτα μετατρέπονται σε εξαιρετικά ακριβές επιχειρήσεις που είναι δύσκολο να εντοπιστούν ακριβώς λόγω του χάους που επικρατεί, συχνά σε χώρες με ιστορία διαφθοράς.
Η αποκάλυψη του τηλεγραφήματος ανάγκασε το State Department να ανακοινώσει ότι «η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι ανοιχτή και παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην επίβλεψη της βοήθειας, παρά τις ανελέητες επιθέσεις της Ρωσίας» - και επιπλέον ότι «οι Αμερικανοί λαμβάνουν πολύ σοβαρά την ευθύνη να εξασφαλίσουν κατάλληλη επίβλεψη όλης της βοήθειας στην Ουκρανία».
Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να αμβλύνει τα αυξανόμενα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων για περισσότερη εποπτεία με επικεφαλής τον βουλευτή Kevin McCarthy, ο οποίος έχει επανειλημμένα καταγγείλει την προσέγγιση της «λευκής επιταγής» του Biden στην Ουκρανία.

Τα όπλα για την Ουκρανία καταλήγουν στη …λίμνη Τσαντ

Τα παράνομα όπλα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή, είχε ανακοινώσει στις 3/12/2022 ο πρόεδρος της Νιγηρίας.
Μια επείγουσα προειδοποίηση εξέδωσε πρόσφατα ο ίδιος ο Πρόεδρος Muhammadu Buhari.
Μια επίσημη δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του γραφείου της νιγηριανής προεδρίας ανέφερε ότι ο Buhari «προέτρεψε περισσότερη επαγρύπνηση και ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από τα σύνορα, εφιστώντας την προσοχή στον αυξημένο αριθμό όπλων, πυρομαχικών και άλλων όπλων από τον πόλεμο της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη λίμνη Τσαντ.
Σηματοδοτεί την πιο ξεκάθαρη επιβεβαίωση μέχρι σήμερα ότι τα όπλα που προορίζονται για τις ουκρανικές δυνάμεις εξέρχονται από τη χώρα σε μεγάλους αριθμούς, όπως ακριβώς φοβόντουσαν πολλοί παρατηρητές δεδομένου του εξοπλισμού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν αντληθεί κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου πολέμου.
Ο πρόεδρος Buhari είπε, «δυστυχώς, η κατάσταση στο Σαχέλ και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία χρησιμεύουν ως κύριες πηγές όπλων και μαχητών που ενισχύουν τις τάξεις των τρομοκρατών στην περιοχή της λίμνης Τσαντ. Ένα σημαντικό μέρος των όπλων και των πυρομαχικών που προμηθεύτηκαν για να συνεχιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη συνεχίζει να βρίσκει το δρόμο του στην περιοχή της λίμνης Τσαντ και σε άλλα μέρη του Σαχέλ».
Και συνέχισε, «Τα όπλα που χρησιμοποιούνται για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Ρωσία αρχίζουν εξίσου να φτάνουν στην περιοχή».
Αυτή η παράνομη διακίνηση όπλων στην περιοχή έχει εντείνει τη διάδοση φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού που συνεχίζει να απειλεί τη συλλογική ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.
Επομένως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ταχείες συνεργατικές ενέργειες από τις υπηρεσίες ελέγχου των συνόρων μας και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας να σταματήσουν την κυκλοφορία όλων των παράνομων όπλων στην περιοχή», σημείωσε.
Οι επικριτές του τεράστιου αμερικανικού αγωγού όπλων προς την Ουκρανία έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη ή κατάλληλη παρακολούθηση από τη στιγμή που αυτά τα όπλα εισέλθουν στη χώρα, παρουσιάζοντας ώριμες ευκαιρίες για εγκληματίες, τρομοκράτες ή προσοδοφόρους πωλητές όπλων στη μαύρη αγορά. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης