Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη λύση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δίνει ο Erdogan... μέσω Τουρκμενιστάν

Τη λύση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δίνει ο Erdogan... μέσω Τουρκμενιστάν
Ο Erdogan ονειρευόταν από καιρό να χρησιμοποιήσει τη θέση της Τουρκίας στις παρυφές της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης για να τη μετατρέψει σε ένα από τα κύρια κέντρα του παγκόσμιου εμπορίου ενέργειας
Τη δημιουργία ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, συνδέοντας τη με το πλούσιο σε ενέργεια Τουρκμενιστάν, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Οι δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη έγιναν κατά τη διάρκεια τριμερούς συνόδου κορυφής με τους προέδρους του Τουρκμενιστάν και του Αζερμπαϊτζάν στην πόλη Αγουάζα του απομονωμένου κράτους της Κεντρικής Ασίας.
Η συνάντηση έγινε ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Το Τουρκμενιστάν είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε αποθέματα φυσικού αερίου, καταλαμβάνοντας την 6η θέση μετά τη Ρωσία, το Ιράν, το Κατάρ, τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.
Συγκριτικά, το Αζερμπαϊτζάν, από όπου η ΕΕ εισάγει ήδη φυσικό αέριο, κατατάσσεται στην 25η θέση.

Ο μεσάζοντας

Ο Erdogan έχει προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του μεσάζοντα στη σύγκρουση, διατηρώντας στενές σχέσεις συνεργασίας με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ενώ προμηθεύει το Κίεβο με όπλα.
Έχει υποστηρίξει την ιδέα του Putin για τη δημιουργία ενός νέου "κόμβου φυσικού αερίου" στην Τουρκία, ο οποίος θα μπορούσε να προμηθεύει τους Ευρωπαίους πελάτες παρακάμπτοντας τους υφιστάμενους αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία και κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Όμως, επιβεβαίωσε την υποστήριξή του σε ένα νέο σχέδιο που θα μπορούσε να συνδέσει το Τουρκμενιστάν με έναν υφιστάμενο αγωγό που εκτείνεται από την Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν.
Ένας τέτοιος αγωγός θα πρέπει να συνδέει το Τουρκμενιστάν με το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Κασπίας Θάλασσας.
"Μεταφέρουμε το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη μέσω (του υφιστάμενου) διαδρόμου, ο οποίος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Διανατολικού αγωγού φυσικού αερίου", δήλωσε ο Erdogan.
"Πρέπει να ξεκινήσουμε τις εργασίες για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στις δυτικές αγορές με τον ίδιο τρόπο".

Ο ρόλος της Ρωσίας

Μεγάλο μέρος των όγκων φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στο παρελθόν έφθασε στις παγκόσμιες αγορές μέσω αγωγού που διέρχεται τη Ρωσία.
Αλλά έχει επίσης αυξήσει τις προμήθειές του στην Κίνα και αναζητά τρόπους πρόσβασης σε άλλες αγορές μέσω της Τουρκίας.
Ο Erdogan ονειρευόταν από καιρό να χρησιμοποιήσει τη θέση της Τουρκίας στις παρυφές της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης για να τη μετατρέψει σε ένα από τα κύρια κέντρα του παγκόσμιου εμπορίου ενέργειας.
Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας έχουν επίσης επανεκτιμήσει τις άλλοτε στενές σχέσεις τους με τη Μόσχα μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αναζητούν προμήθειες, καθώς οδεύουν προς τους κρύους χειμερινούς μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης