Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυση κατά της Επιτροπής Πούλιτζερ κατέθεσε ο Trump - Αποδείχθηκαν τα fake news για τη σχέση με τη Ρωσία

Μήνυση κατά της Επιτροπής Πούλιτζερ κατέθεσε ο Trump - Αποδείχθηκαν τα fake news για τη σχέση με τη Ρωσία
Το Συμβούλιο Πούλιτζερ αφαίρεσε κάθε ίχνος αξιοπιστίας που του είχε απομείνει με την «απάντησή» του σχετικά με το Βραβείο Πούλιτζερ το 2018, αναφέρει ο Trump
Ο πρώην Πρόεδρος Donald Trump υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Βραβείου Πούλιτζερ στις 13 Δεκεμβρίου, αφού το διοικητικό συμβούλιο αρνήθηκε να ακυρώσει τα βραβεία National Reporting 2018 που δόθηκαν στους New York Times και την Washington Post για την αναφορά τους σχετικά με τους ισχυρισμούς περί συμπαιγνίας μεταξύ Trump και Ρωσίας.
Σημειώνοντας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν αποκαλυφθεί εδώ και καιρό ως ψευδείς, η καταγγελία - που κατατέθηκε στην κομητεία Okeechobee της Φλόριντα - βεβαιώνει ότι μια «αποδεδειγμένα ψευδής σύνδεση ήταν και παραμένει η δηλωμένη βάση» για την κάλυψη που απονεμήθηκε.
«Μεγάλο τμήμα Αμερικανών είχε μια τρομερή παρανόηση της αλήθειας την εποχή που η αρθρογραφία των Times και της Post για τη φάρσα της συμπαιγνίας της Ρωσίας κυριαρχούσε στα μέσα ενημέρωσης», σημειώνει η καταγγελία, την οποία έλαβε το Fox News.
«Ανταμείφθηκαν επειδή είπαν ψέματα στο αμερικανικό κοινό», ανέφερε.

Τα Βραβεία

Σύμφωνα με το Συμβούλιο του Βραβείου Πούλιτζερ, τα Εθνικά Βραβεία Αναφοράς 2018 απονεμήθηκαν στους The Times and The Post για «βαθιά πηγή, ανελέητα αναφερόμενη κάλυψη προς το δημόσιο συμφέρον που επηρέασε δραματικά την κατανόηση για τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 και τις διασυνδέσεις της με την εκστρατεία Trump, τη μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου Προέδρου και την τελική κυβέρνησή του».
Ενώ τέτοιοι ισχυρισμοί για συμπαιγνία μεταξύ Trump και Ρωσίας -που αρχικά πυροδοτήθηκαν από τους ισχυρισμούς για μυστικό πίσω κανάλι μεταξύ του Οργανισμού Trump και της Alfa Bank με έδρα τη Ρωσία από τον διαβόητο πλέον φάκελο Steele- έχουν εδώ και καιρό απαξιωθεί, το Συμβούλιο του Βραβείου Πούλιτζερ υπερασπίστηκε το απόφαση να επιβραβευτεί το ρεπορτάζ των δύο ΜΜΕ για το θέμα.
«Το συμβούλιο του βραβείου Πούλιτζερ έχει μια καθιερωμένη, επίσημη διαδικασία με την οποία εξετάζονται προσεκτικά τα παράπονα κατά των νικητήριων συμμετοχών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, το διοικητικό συμβούλιο του Πούλιτζερ έλαβε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων από τον πρώην πρόεδρο Trump, για την αρθρογραφία από τους New York Times και την Washington Post σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές και τις διασυνδέσεις της με την εκστρατεία Trump - υποβολές που από κοινού κέρδισε το βραβείο Εθνικού Ρεπορτάζ 2018».
Σημειώνοντας ότι είχαν διεξαχθεί δύο ανεξάρτητες αξιολογήσεις σχετικά με την εν λόγω αναφορά, το συμβούλιο συνέχισε: «Και οι δύο αναθεωρήσεις διενεργήθηκαν από άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με τα ιδρύματα των οποίων η εργασία ήταν υπό εξέταση, ούτε καμία σχέση μεταξύ τους.
Οι ξεχωριστές αξιολογήσεις συνέκλιναν στα συμπεράσματά τους: ότι κανένα χωρίο ή τίτλος, ισχυρισμός ή ισχυρισμός σε καμία από τις νικήτριες υποβολές δεν δυσφημίστηκε από γεγονότα που προέκυψαν μετά την απονομή των βραβείων.

Καμία αξιοπιστία

Καταδικάζοντας την απόφαση του Πούλιτζερ σε δήλωσή του, ο Τραμπ έγραψε: «Το Συμβούλιο Πούλιτζερ αφαίρεσε κάθε ίχνος αξιοπιστίας που του είχε απομείνει με την «απάντησή» του σχετικά με το Βραβείο Πούλιτζερ για το Εθνικό Ρεπορτάζ του 2018, το οποίο απονεμήθηκε στους New York Times και τους The Washington Post για κραυγαλέα fake news.
Αντί να ενεργεί με ακεραιότητα και να παρέχει διαφάνεια, το διοικητικό συμβούλιο του Πούλιτζερ καλύπτεται από τη μεγαλύτερη αποτυχία αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία: την ψεύτικη φάρσα περί συμπαιγνίας Ρωσία Ρωσία Ρωσία».
Δηλώνοντας επίσης ότι οι NY Times και η Post θα πρέπει να λάβουν την «τιμητική» πορεία δράσης και να επιστρέψουν οικειοθελώς τα βραβεία τους, ο πρώην πρόεδρος πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι το βραβείο Πούλιτζερ 2018 δόθηκε επειδή ανέφερε ότι απλώς παπαγαλίζει πολιτική παραπληροφόρηση, που γνωρίζουμε ότι κατασκευάστηκε από ξένους πράκτορες και πολιτικούς μου αντιπάλους.
Εάν το βραβείο Πούλιτζερ έχει γίνει μια κραυγαλέα παραδοχή της ψευδούς, φιλελεύθερης πολιτικής προπαγάνδας, τότε το Συμβούλιο Πούλιτζερ θα πρέπει απλώς να το πει».

Το παράπονο

Στην κατάθεση της Τρίτης, η νομική ομάδα του Τραμπ επανέλαβε τα ίδια αισθήματα, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο Πούλιτζερ είχε εκδώσει τη δήλωσή του τον Ιούλιο με «γνώση ή απερίσκεπτη αδιαφορία για την αναλήθεια του» και ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου «γνώριζαν ότι η φάρσα για τη συμπαιγνία της Ρωσίας είχε απαξιωθεί πλήρως πολυάριθμα φορές από εξαντλητικές, αξιόπιστες, επίσημες έρευνες, που έρχονται σε αντίθεση με τα νικητήρια άρθρα «βαθιάς πηγής».
«Τη στιγμή της δημοσίευσης, σχεδόν κάθε υπηρεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχε εξετάσει αυτό το θέμα και είχε καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: δεν υπήρχε συνωμοσία ή συνεργασία μεταξύ του Προέδρου Trump ή της Εκστρατείας Trump και της Ρωσίας», πρόσθεσαν οι δικηγόροι του πρώην προέδρου.
Η καταγγελία ισχυρίζεται επίσης ότι η δήλωση του διοικητικού συμβουλίου του Πούλιτζερ εκδόθηκε με «πραγματική κακία και πρόθεση να βλάψει τον Πρόεδρο Trump και τη φήμη του», σημειώνοντας: «Η δήλωση Πούλιτζερ δημοσιεύτηκε εν γνώσει τους από τους κατηγορούμενους για να δημιουργήσει μια ψευδή υπόνοια στο μυαλό του αναγνώστη ότι «η εκστρατεία του Trump, η μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου Προέδρου και η τελική διοίκησή του» συνδέθηκε με τις ρωσικές προσπάθειες να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016».
Η ομάδα του Τραμπ ζητά αποζημίωση «σε ποσό που θα αποδειχθεί στη δίκη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης