Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελειώνει οριστικά ο αγωγός Nord Stream; - Νέο μπλόκο Καναδά - Ρωσία: Καμία αποκατάσταση

Τελειώνει οριστικά ο αγωγός Nord Stream; - Νέο μπλόκο Καναδά - Ρωσία: Καμία αποκατάσταση
Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τα αποτελέσματα των ερευνών όσον αφορά το σαμποτάζ στους αγωγούς είπε ο Peskov
Σχετικά Άρθρα
Εξαιρετικά αβέβαιο καθίσταται το μέλλον του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream – μεταφέρει ρωσικό αέριο προς τη Γερμανία και από εκεί προς την υπόλοιπη βόρεια και κεντρική Ευρώπη – καθώς τα μηνύματα τόσο από τη Ρωσία όσο και από τον Καναδά δείχνουν ότι μάλλον είναι αδύνατο για τον αγωγό να επαναλειτουργήσει.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε πως ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το εάν θα υπάρξει αποκατάσταση του αγωγού που υπέστη τεράστιες καταστροφές ύστερα από την επίθεση – σαμποτάζ – που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο Peskov υπογράμμισε πως η αποκατάσταση του Nord Stream 1 δεν έχει γίνει ακόμα, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο για το άμεσο μέλλον, μια και η κυβέρνηση του Καναδά φέρεται – σύμφωνα με το Bloomberg – να είναι έτοιμη να ανακαλέσει την εξαίρεση των στροβίλων του αγωγού από τις κυρώσεις που έχει λάβει κατά της Ρωσίας.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η απόφαση αυτή από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Justin Trudeau, τότε είναι προφανές πως απομακρύνεται οριστικά – τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον – η επαναλειτουργία του Nord Stream.

Κρεμλίνο: Δεν ξέρουμε τίποτα

Όπως είπε ο Peskov, η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμα καμία ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιούν Σουηδία και Δανία στο υποθαλάσσιο τμήμα των αγωγών που υπέστη μεγάλη καταστροφή μετά τις επιθέσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Κατά τη ρωσική πλευρά, οι εκρήξεις στους αγωγούς ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ.
Μάλιστα το Κρεμλίνο έχει αποδώσει την ευθύνη για την επίθεση αυτή τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Μ. Βρετανία, αναφέροντας πως η χώρα που έχει ευνοηθεί από αυτήν την ενέργεια είναι ξεκάθαρα οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν τις εξαγωγές αερίου τους προς την Ευρώπη να αυξάνονται δραματικά.
«Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τα αποτελέσματα της έρευνας ακόμα.
Δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό οι χώρες, στην οικονομική ζώνη των οποίων έγινε αυτό το σαμποτάζ, θα συνεχίσουν να επιμένουν να φθάσουν στην αλήθεια» υποστήριξε ο Peskov.

Το σίριαλ με τις τουρμπίνες

Υπενθυμίζεται πως οι τουρμπίνες – στρόβιλοι – του αγωγού είχαν γίνει «αντικείμενο» έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας την περίοδο πριν τo σαμποτάζ.
Και αυτό γιατί το Βερολίνο κατηγορούσε τη Μόσχα ότι με το επιχείρημα της συντήρησης και επιδιόρθωσης των τουρμπίνων (κατασκευής Siemens) των αγωγών, «εργαλειοποιούσε» το φυσικό αέριο καθώς είχε μειώσει σημαντικά τις ποσότητες που έδινε στην Ευρώπη, και άρα στη Γερμανία, τη στιγμή που η Ρωσία απέδιδε το πρόβλημα της μειωμένης παράδοσης ποσοτήτων στις δυτικές κυρώσεις και στην καθυστέρηση παραλαβής των τουρμπίνων που απαιτούσαν ειδική συντήρηση στον Καναδά.
Μάλιστα, τον περασμένο Ιούλιο, ο Καναδάς είχε αποφασίσει την εξαίρεση των τουρμπίνων αυτών από τις κυρώσεις που είχε αποφασίσει κατά της ενεργειακής βιομηχανίας της Ρωσίας (μόλις ένα μήνα νωρίτερα) σε μια προσπάθεια να συνδράμει στον καλύτερο εφοδιασμό της Ευρώπης.
Αυτό επέτρεψε την εξαγωγή της μιας τουρμπίνας από το Μόντρεαλ πίσω στην Ευρώπη και τη μεταφορά άλλων στον Καναδά για συντήρηση τα επόμενα δύο χρόνια, ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν κατάφερε να δώσει λύση στο αδιέξοδο και να φέρει σε λειτουργία και πάλι τον αγωγό.
Οι επιθέσεις της 26ης Σεπτεμβρίου εκτιμάται πως ήταν αυτές που «έλυσαν» μια και καλή την αντιπαράθεση Ρωσίας – Ευρώπης για τη λειτουργία του αγωγού.
654444444444.JPG
Τι θα γίνει με τον Nord Stream 2

Επιπλέον, ο Peskov είπε ότι δεν ακόμα δεν υπάρχει απόφαση και για το εάν θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές αερίου μέσω της γραμμής Nord Stream 2.
Υπενθυμίζεται πως αν και ο αγωγός Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, ουσιαστικά ουδέποτε λειτούργησε, καθώς η Γερμανία «πάγωσε» την πιστοποίησή του μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Nord Stream 2, μήκους 1.200 χιλιομέτρων επρόκειτο να μεταφέρει αέριο από την Αγία Πετρούπολη προς τη Γερμανία, κόστισε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μαζί με τον Nord Stream 1 είχε σχεδιαστεί για να μεταφέρει 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου στην Ευρώπη σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης