Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από ναυάγιο σε ναυάγιο η ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία - Η άρνηση της Πολωνίας και οι... Ρώσοι ολιγάρχες

Από ναυάγιο σε ναυάγιο η ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία - Η άρνηση της Πολωνίας και οι... Ρώσοι ολιγάρχες
Η Πολωνία υποστηρίζει ότι η χαλάρωση των κυρώσεων θα επέτρεπε στους Ρώσους ολιγάρχες που κατέχουν επιχειρήσεις λιπασμάτων να αποφύγουν τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον τους
Σε ακόμα ένα ναυάγιο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για το ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία.
Διπλωμάτες οι οποίοι μίλησαν στο Reuters, υποστήριξαν ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις συνομιλίες αργά την Τετάρτη (14/12/2022) λίγες ώρες πριν την τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το 2022.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι χώρες πλησίασαν σε συμφωνία, αλλά η Πολωνία και ορισμένες άλλες χώρες εξακολουθούν να έχουν αντιρρήσεις. Ωστόσο, ένα νέο προσχέδιο αναμένεται σήμερα το βράδυ (15/12/2022).

Οι Ρώσοι ολιγάρχες

Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν καθυστερήσει λόγω διαφωνιών σχετικά με το αν η ΕΕ θα πρέπει να διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων να περνούν από ευρωπαϊκά λιμάνια, ακόμη και στην περίπτωση που οι εταιρείες λιπασμάτων ανήκουν σε ολιγάρχες, οι οποίοι βρίσκονται στη μαύρη λίστα.
Ορισμένοι λένε ότι οι περιορισμοί της ΕΕ συνιστούν απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η χαλάρωσή τους θα επέτρεπε στους Ρώσους ολιγάρχες που κατέχουν επιχειρήσεις λιπασμάτων να αποφύγουν τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον τους.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής λένε στις άλλες χώρες ότι αυταπατώνται αν πιστεύουν ότι η χαλάρωση των ρωσικών λιπασμάτων δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως «παραθυράκι» για τους ολιγάρχες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης