Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύξησε το επιτόκιο κατά 50 μ.β. και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, στο 1%

Αύξησε το επιτόκιο κατά 50 μ.β. και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, στο 1%
Χωρίς τη σημερινή αύξηση του επιτοκίου πολιτικής, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό θα ήταν ακόμη υψηλότερη μεσοπρόθεσμα, αναφέρει η SNB
Η Εθνική Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αυστηροποιεί περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική και αυξάνει το επιτόκιο πολιτικής της SNB κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,0%.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει, αντιμετωπίζει τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και την περαιτέρω εξάπλωση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις του επιτοκίου πολιτικής της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.
Για να παρέχει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας είναι επίσης πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί στην αγορά συναλλάγματος, εφόσον απαιτείται.
Η αλλαγή του επιτοκίου πολιτικής της SNB ισχύει από αύριο, 16 Δεκεμβρίου 2022.
Οι καταθέσεις όψεως των τραπεζών που τηρούνται στην SNB θα ανταμείβονται με το επιτόκιο πολιτικής 1,0% μέχρι ένα ορισμένο όριο.
Οι καταθέσεις όψεως που υπερβαίνουν αυτό το όριο θα ανταμείβονται με επιτόκιο 0,5%, και επομένως εξακολουθούν να έχουν έκπτωση 0,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το επιτόκιο πολιτικής της SNB.
Με αυτή την κλιμακωτή "αμοιβή" των καταθέσεων όψεως και των πράξεων ανοικτής αγοράς, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας διασφαλίζει ότι τα εξασφαλισμένα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της χρηματαγοράς σε ελβετικό φράγκο είναι κοντά στο επιτόκιο πολιτικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.

Στο 3% ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός μειώθηκε κάπως τους τελευταίους μήνες και διαμορφώθηκε στο 3,0% τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται σαφώς πάνω από το εύρος που η SNB εξισώνει με τη σταθερότητα των τιμών.
Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένος προς το παρόν.
Η νέα υπό όρους πρόβλεψη της SNB για τον πληθωρισμό βασίζεται στην υπόθεση ότι το επιτόκιο πολιτικής της SNB είναι 1,0% καθ' όλη τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα πρόβλεψης.
Έως τις αρχές του 2023, η πρόβλεψη είναι χαμηλότερη από εκείνη του Σεπτεμβρίου λόγω της κάπως χαμηλότερης τιμής του πετρελαίου.
Από τα μέσα του 2023 και μετά, η νέα πρόβλεψη είναι υψηλότερη και διαμορφώνεται στο 2,1% στο τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης.
Το γεγονός ότι η νέα πρόβλεψη είναι υψηλότερη μεσοπρόθεσμα, παρά την αύξηση του επιτοκίου πολιτικής της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, οφείλεται στην ισχυρότερη πληθωριστική πίεση από το εξωτερικό και στο γεγονός ότι οι αυξήσεις των τιμών διαχέονται στις διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Η νέα πρόβλεψη τοποθετεί τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 2,9% για το 2022, στο 2,4% για το 2023 και στο 1,8% για το 2024.
Χωρίς τη σημερινή αύξηση του επιτοκίου πολιτικής της SNB, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό θα ήταν ακόμη υψηλότερη μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης