Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ron Paul Institute: Έρχονται κοινωνικές αναταραχές... προστατεύστε τις οικογένειες σας

Ron Paul Institute: Έρχονται κοινωνικές αναταραχές... προστατεύστε τις οικογένειες σας
Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των πολιτικών μηδενικού επιτοκίου και ποσοτικής χαλάρωσης είναι ο πληθωρισμός των τιμών που σπέρνει τον όλεθρο
Ο Nouriel Roubini, πρώην σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Προέδρου Clinton, ήταν ένας από τους λίγους "mainstream" οικονομολόγους που προέβλεψε την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων.
Τώρα ο Roubini προειδοποιεί ότι τα ιλιγγιώδη ποσά χρέους που κατέχουν ιδιώτες, επιχειρήσεις και η κυβέρνηση θα οδηγήσουν σύντομα στη "μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων".
Σύμφωνα με το Ron Paul Institute, ο Roubini επιρρίπτει σωστά την ευθύνη για τη δημιουργία μιας οικονομίας που βασίζεται στο χρέος, στις πολιτικές σχεδόν μηδενικών ή μηδενικών επιτοκίων και στην ποσοτική χαλάρωση που ακολουθούνται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες.
Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των πολιτικών μηδενικού επιτοκίου και ποσοτικής χαλάρωσης είναι ο πληθωρισμός των τιμών που σπέρνει τον όλεθρο στον αμερικανικό λαό, αναφέρει το Ron Paul Institute.

Πως η Fed επηρεάζει την οικονομία

Η Fed προσπαθεί να εξαλείψει τον πληθωρισμό των τιμών με μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων.
Μέχρι στιγμής, οι αυξήσεις αυτές των επιτοκίων δεν έχουν μειώσει σημαντικά τον πληθωρισμό τιμών.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, οι αυξήσεις των επιτοκίων είχαν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ζήτησης για νέες κατοικίες.
Η αύξηση των επιτοκίων καθιστά αδύνατο για πολλούς Αμερικανούς της μεσαίας και της εργατικής τάξης να αντέξουν οικονομικά τη μηνιαία πληρωμή υποθήκης ακόμη και για ένα σχετικά φθηνό σπίτι.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Fed δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια κοντά σε επίπεδα που θα ήταν σε μια ελεύθερη αγορά είναι η επίδραση που θα είχε στην ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να διαχειριστεί το χρέος της.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), οι τόκοι για το εθνικό χρέος είναι ήδη σε καλό δρόμο για να καταναλώσουν το 40% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού μέχρι το 2052 και θα ξεπεράσουν τις αμυντικές δαπάνες μέχρι το 2029!
Μια μικρή αύξηση των επιτοκίων μπορεί να αυξήσει τις ετήσιες πληρωμές των επιτοκίων του ομοσπονδιακού χρέους κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας το ποσό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που αφιερώνεται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Επιδεινώνονται τα οικονομικά

Η δημοσιονομική εικόνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το ταμείο της κοινωνικής ασφάλισης θα αρχίσει να παρουσιάζει ελλείμματα έως το 2035, ενώ το ταμείο του Medicare θα παρουσιάζει ελλείμματα έως το 2028.
Η διαφαινόμενη χρεοκοπία των δύο μεγάλων προγραμμάτων χορήγησης δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την απροθυμία των περισσότερων στο Κογκρέσο να μειώσουν είτε τις δαπάνες πρόνοιας είτε τις πολεμικές δαπάνες, βάζει τη Fed σε δύσκολη θέση.
Εάν αυξήσει τα επιτόκια στα επίπεδα που απαιτούνται για την πραγματική καταπολέμηση του πληθωρισμού των τιμών, η αύξηση των πληρωμών τόκων θα προκαλέσει δυσχέρειες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς και αύξηση των ομοσπονδιακών πληρωμών τόκων σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Αυτό θα προκαλέσει μια μείζονα οικονομική κρίση, συμπεριλαμβανομένης μιας κυβερνητικής χρεοκοπίας που θα προκαλέσει την απόρριψη του καθεστώτος του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου.
Επίσης, αν η Fed συνεχίσει να διευκολύνει τα ομοσπονδιακά ελλείμματα με τη νομισματοποίηση του χρέους, το αποτέλεσμα θα είναι μια οικονομική κρίση που θα προκληθεί από την κατάρρευση της αξίας του δολαρίου και την απόρριψη του καθεστώτος του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Αναταραχές και βία

Η κρίση θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και βία, καθώς και σε αύξηση της δημοτικότητας των αυταρχικών κινημάτων τόσο στην Αριστερά όσο και στη Δεξιά.
Αυτό θα οδηγήσει σε κυβερνητική καταστολή των πολιτικών ελευθεριών και σε αυξημένο κυβερνητικό έλεγχο της οικονομίας μας.
Το μόνο φωτεινό σημείο είναι ότι αυτή η κρίση θα τροφοδοτήσει επίσης το ενδιαφέρον για τις ιδέες της ελευθερίας και θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην επιστροφή σε μια περιορισμένη, συνταγματική κυβέρνηση, ελεύθερες αγορές, ατομική ελευθερία και μια εξωτερική πολιτική ειρηνικού εμπορίου με όλους.
Μάλιστα, το Ron Paul Institute συστήνει στους επενδυτές ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν απαραίτητα σχέδια για να διασφαλίσουν ότι οι οικογένειές τους θα μπορέσουν να επιβιώσουν από την επερχόμενη αναταραχή, αλλά και να εισάγουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στις ιδέες της ελευθερίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης