Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ερυθρός Σταυρός: Το 2023 θα είναι μία χρονιά γεμάτη με δεινά, πείνα και πολέμους

Ερυθρός Σταυρός: Το 2023 θα είναι μία χρονιά γεμάτη με δεινά, πείνα και πολέμους
Η έλλειψη τροφίμων θα προκαλέσει συγκρούσεις σε παγκόσμιο επίπεδο
«Περιμένουμε ένα πολύ μεγάλο επίπεδο δεινών» την προσεχή χρονιά, προειδοποίησε στις 14/12/2022 η νέα πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, η οποία φοβάται ότι η πείνα θα πλήξει πολλές περιοχές του κόσμου.
Δεν βλέπουμε καμιά βελτίωση στις πιέσεις που αφορούν τα ανθρωπιστικά θέματα με βάση τις σημερινές τάσεις, οι πιέσεις θα είναι ενδεχομένως τεράστιες, υπογράμμισε η Mirjana Spoljaric
κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στην έδρα της ΔΕΕΣ στη Γενεύη, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στην ηγεσία του οργανισμού.
Η ίδια δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η πείνα μπορεί να φθάσει «σε υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές του κόσμου» γιατί η τροφή πολύ απλά δεν θα είναι διαθέσιμη στις ίδιες ποσότητες και όχι πλέον μόνο εξαιτίας της αύξησης των τιμών.
Αυτή η έλλειψη τροφίμων «μπορεί να οφείλεται σε μια έλλειψη λιπασμάτων αλλά και στην κλιματική αλλαγή την οποία δεν πρέπει να υποτιμάμε, γιατί πυροδοτεί τις συγκρούσεις, ενισχύοντας τις ανθρωπιστικές κρίσεις που εμείς στη συνέχεια πρέπει να επιλύσουμε», εξήγησε η Spoljaric.
Έφερε ως παράδειγμα τη Σομαλία, όπου στα τέσσερα νοσοκομεία που η ΔΕΕΣ διαχειρίζεται επί τόπου, ο αριθμός των τραυματιών θυμάτων βίας δεκαπλασιάστηκε και ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό τριπλασιάστηκε.
Το επόμενο ταξίδι της την προσεχή χρονιά θα είναι εξάλλου στο Κέρας της Αφρικής, όπου βρίσκεται η Σομαλία.
Περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε αυτή την πλευρά της Αφρικής.
Για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις κρίσεις, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα χρειαστεί 2,8 δισεκ. ελβετικά φράγκα (2,84 δισεκ. ευρώ) το 2023, έναντι 2,4 δισεκ. το 2022, υπενθύμισε η πρόεδρος.
Ωστόσο η πρόεδρος της ΔΕΕΣ δεν αποκλείει ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης