Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Έχουμε δρόμο ακόμη, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν εμφανείς

Powell (Fed): Έχουμε δρόμο ακόμη, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν εμφανείς
«Θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερα στοιχεία για να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Powell
Τα πρόσφατα θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν συνιστούν επαρκείς ενδείξεις για χαλάρωση την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, προσθέτοντας ότι "έχουμε ακόμη δρόμο” καθώς παραμένουν οι ανοδικοί κίνδυνοι.
«Θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερα στοιχεία για να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Powell κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).
«Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν εμφανείς σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών», πρόσθεσε ο Powell, προσθέτοντας ότι η μείωση του πληθωρισμού θα απαιτήσει μια "διευρυμένη περίοδο” αργής ανάπτυξης και κάποια αποδυνάμωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.
Ο Powell επανέλαβε, δε, αυτό που τόνισε και τον προηγούμενο μήνα ότι δηλαδή "δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό πόσο γρήγορα προχωράμε.
Είναι πολύ πιο σημαντικό ποιο είναι το τελικό επίπεδο, και κάποια στιγμή το ερώτημα θα είναι πόσο καιρό θα παραμείνουμε σε περιοριστικά επίπεδα...
Αλλά θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό ερώτημα τώρα δεν είναι πλέον η ταχύτητα, και αυτό ισχύει και για τον Φεβρουάριο", προσθέτοντας ότι η απόφαση του Φεβρουαρίου θα ληφθεί βάσει των στοιχείων που θα υπάρξουν.
Ο πρόεδρος της Fed, μάλιστα, σε αντίθεση με τις προσδοκίες ορισμένων παραγόντων της αγοράς πριν τη συνεδρίαση της FOMC για μείωση των επιτοκίων από το επόμενο έτος, έσπευσε να τονίσει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να είναι σίγουρη για την πορεία του πληθωρισμού προτού εξετάσει τη μείωση των επιτοκίων της.
"Η ιστορική εμπειρία προειδοποιήσει ξεκάθαρα για την πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Δεν θα έβλεπα το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων έως ότου η επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός κινείται στο 2% με σταθερή τροχιά", είπε ο Powell.
Όταν ρωτήθηκε εάν μια ήπια προσγείωση ίσως δεν είναι πλέον εφικτή, ο πρόεδρος της Fed είπε ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης