Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Λευκή σημαία» σήκωσε και η Πολωνία απέναντι στις Βρυξέλλες - Κάνει πίσω και προωθεί δικαστική μεταρρύθμιση

«Λευκή σημαία» σήκωσε και η Πολωνία απέναντι στις Βρυξέλλες - Κάνει πίσω και προωθεί δικαστική μεταρρύθμιση
Αν και η κυβέρνηση αποδέχτηκε να περάσει τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης  που πρότειναν οι Βρυξέλλες, είναι αμφίβολο αν αυτή θα εγκριθεί τελικά και από το Κοινοβούλιο
Σχετικά Άρθρα
Ένα 24ωρο μετά τη συμβιβαστική συμφωνία ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Βουδαπέστη, με την οποία η κυβέρνηση Orban, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αποδέχτηκε να υιοθετήσει  τα μέτρα για την ενίσχυση του κράτους δικαίου που είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένει να ξεπαγώσουν τα κονδύλια των ευρωπαϊκών Ταμείων Συνοχής και Ανάκαμψης για την Ουγγαρία, ανάλογη συμβιβαστική διάθεση επέδειξε και το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, προκειμένου να μη χάσει οριστικά η χώρα ευρωπαϊκά κανδύλια ύψους αρκετών δισ. ευρώ και με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να ενισχύσει τα πολύ χαμηλά ποσοστά του, εν έψει των εκλογών του 2023.
«Δεν έχουμε χρόνο για διελκυστίνδα με την Κομισιόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki νωρίτερα σήμερα.
Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε φέρει στο πολωνικό κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου που προωθεί μια δικαστική μεταρρύθμιση που οι Βρυξέλλες επιδιώκουν εδώ και καιρό.
Η βασική ιδέα είναι η μεταφορά των πειθαρχικών υποθέσεων σε βάρος των δικαστών από ένα ειδικό τμήμα στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θεωρείται ότι επηρεάζεται από την κυβέρνηση, σε ένα άλλο ανώτατο δικαστήριο, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο θεωρείται πιο ανεξάρτητο.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να τερματίσει τις κυρώσεις κατά δικαστών που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς των συναδέλφων δικαστών - ένα ευαίσθητο ζήτημα στην Πολωνία καθώς πολλοί πρόσφατα διορισμένοι δικαστές έχουν αμφίβολο νομικό καθεστώς.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας Szymon Szynkowski vel Sęk είπε ότι αυτές οι αλλαγές αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες με την Επιτροπή.
«Εάν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εγκριθεί, θα φέρει την άμεση αποδέσμευση κεφαλαίων για την Πολωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του.
Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η χρήση πειθαρχικών μέτρων για την τιμωρία των δικαστών που τάχθηκαν κατά των δικαστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης για το κράτος δικαίου μεταξύ Πολωνίας και ΕΕ.
Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις για να γίνουν τα πολωνικά δικαστήρια πιο αποτελεσματικά, προσβάσιμα και να καθαριστούν από τους δικαστές της κομμουνιστικής εποχής.
Οι επικριτές της συγκεκριμένης προσέγγισης είδαν τις νομικές αλλαγές που ξεκίνησαν στα τέλη του 2015, ως μια προσπάθεια να τεθούν τα δικαστήρια υπό αυστηρότερο πολιτικό έλεγχο.
Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε 35 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια προς την Πολωνία από το ταμείο Ανάκαμψης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  επέβλαε  πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα για μη συμμόρφωση με δικαστική απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τον αμφιλεγόμενο πειθαρχικό μηχανισμό της χώρας για τους δικαστές.
Ο πρωθυπουργός Morawiecki παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το αποτέλεσμα είναι ένα χάος: «Πιθανότατα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο χάος και προβλήματα στο δικαστικό σώμα από ό,τι έχουμε αυτή τη στιγμή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να πάρει τα ευρωπαϊκά κονδύλια η Πολωνία, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Andrzej Duda.
Η κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και χρειάζεται τις ψήφους του ακροδεξιού εταίρου της στον συνασπισμό, της Ενωμένης Πολωνίας, για να περάσει το μέτρο.
Αλλά το κόμμα αυτό, με επικεφαλής τον υπουργό Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro, που υπήρξε αρχιτέκτονας των μεταρρυθμίσεων και είναι σκληροπυρηνικός ευρωσκεπτικιστής και πολιτικός αντίπαλος του Morawiecki, δεν θέλει να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την απονομή δικαιοσύνης, ενώ ο ίδιος ο Ziobro χαρακτήρισε τους συμβιβασμούς που επιδίωκαν οι  Βρυξέλλες ως «εκβιασμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης