Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη στη Wall - Η χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 5 μηνών για S&P και Dow - Πτώση 2,4% για τον Nasdaq

Οριακά κέρδη στη Wall - Η χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 5 μηνών για S&P και Dow - Πτώση 2,4% για τον Nasdaq
Με κέρδη ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή, η συνεδρίαση της Wall, στον απόηχο των θετικών μακροοικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα κέρδη μετριάστηκαν έπειτα από τις εξαγγελίες Obama για αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων.
Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε στο +0,03% και στις 12.8115 μονάδες. Ο S&P 500 τερμάτισε στο +0,17% και στις 1.380 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο +0,32% στις 2.905 μονάδες.
Παράλληλα, η τρέχουσα εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τον Ιούνιο για τον Dow και τον S&P 500. Πτώση -2,1% για τον Dow και -2,4% για τον S&P 500. Απώλειες  -2,6% και για τον Nasdaq
Άνοδο +2,50%, στα 2,26 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 2,21 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 2,28 δολάρια το υψηλό.
Νωρίτερα, υψηλό 5 ετών σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, καθώς διαμορφώθηκε στις 84,9 μονάδες τον Οκτώβριο, εν συγκρίσει με τις 82,6 μονάδες του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Michigan, οι δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης  αυξήθηκε άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι τον τοποθετούσαν στις 83 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης τρέχουσων συνθηκών αυξήθηκε στις 91,3 μονάδες, καταγράφοντας υψηλό 4 ετών.
Παράλληλα, αλλάζουν, όπως όλα δείχνουν, τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των διεθνών κανόνων της επιτροπής της Βασιλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Fed, η κεντρική αμερικανική τράπεζα, δεν θεωρεί πλέον πως οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, στις αμερικανικές τράπεζες, από 1ης Ιανουαρίου 2013. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή της Βασιλείας έχει εισηγηθεί μέχρι την 1η/1/2013 να έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Επίσης, προθεσμία μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 2013, προκειμένου να καταθέσουν τα σχέδιά τους για κεφαλαιακή επάρκεια έχουν οι 30 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, στο πλαίσιο του ετήσιου stress test το οποίο θα προβλέπει σενάριο βαθιάς ύφεσης. Σε ανακοίνωσή της η Fed αναφέρει πως 19 τράπεζες έχουν αυξήσει τα κεφάλαιά τους το δεύτερο τρίμηνο του 2012 στα 803 δισ. δολάρια από 420 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2009. Η Fed διενεργεί τα stress tests για να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει στις τράπεζες να διανείμουν μέρισμα και να επαναγοράσουν μετοχές τους.  Σημειώνεται πως η Fed για πρώτη φορά θα επιτρέψει στις τράπεζες να τροποποιήσουν τις προτάσεις τους κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την κεντρική τράπεζα για το stress test.
Παράλληλα, Κατά 1,1% αυξήθηκαν τα αποθέματα χονδρικής τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, διαμορφώνοντάς την αξία τους στα 494,14 δισ. δολάρια. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν την αύξηση στο 0,4% για τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, οι πωλήσεις των χονδρεμπόρων σκαρφάλωσαν κατά 2%, διαμορφωμένες στα 413,97 δισ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή, Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καταγράφοντας άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως οι τιμές των προϊόντων που εισάγονται στην χώρα θα παρέμεναν αμετάβλητες, έπειτα από την αύξηση της τάξης του 1,1% που κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο. Στα επιμέρους θέματα, η τιμή του εισαγόμενου πετρελαίου σημείωσε άνοδο 1,3% για τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές των εισαγόμενων τροφίμων 0,2%.
Τέλος, τα προωθούμενα σχέδια  για την μείωση του χρέους των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, B. Obama, o οποίος γνωστοποίησε τις επόμενες κινήσεις του αναφορικά με το εν λόγω θέμα.
Παράλληλα, ο κ. Obama υπογράμμισε η δημοσιονομική εξυγίανση των ΗΠΑ θα επέλθει μέσω ενός συνδυασμού περικοπών στις δαπάνες και αύξηση των εσόδων. Επίσης, διέτεινε πως η εξάλειψη της αβεβαιότητας θα ενισχύσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές.
Ως κορωνίδα των νέων μέτρων για την δημοσιονομική προσαρμογή των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την αύξηση των φόρων στα μεγάλα εισοδήματα αλλά και την περικοπή τους στα μεσαία. Νωρίτερα, ο B. Obama ανακοίνωσε πως  θα επιδιώξει την έναρξη των συνομιλιών με το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να  μην βρεθεί η χώρα σε δημοσιονομικό γκρεμό. Παράλληλα, ο B. Obama θα προσκαλέσει σε διάλογο τους αξιωματούχους του Κονγκρέσου, με στόχο την εξεύρεση της «χρυσής τομής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης